Százéves lenne Red, az NBA nagy úttörője

Szivarral a szájában találta fel a gyors letámadást, és először játszatott afroamerikai játékosokat.

Énekes András Előd
2017. 09. 20. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kosárlabdasport csaknem évszázados történelme olyan kiváló játékosokat vonultatott fel, mint Karem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, Michael Jordan vagy épp LeBron James, mégis egy tíz éve elhunyt mesteredzőnek köszönheti talán a legtöbbet. Arnold Jacob Auerbachnak, akinek egész élete a kosárpályához kötődött, hiszen nemcsak edzőként és klubvezetőként, hanem játékosként is letette a névjegyét – bár a két világháború közti időszakban még korántsem rendelkezett olyan infrastruktúrával a sportág, mint az ötvenes évek óta a mai napig.

Oroszországból bevándorolt, zsidó szülők gyermekeként született épp száz évvel ezelőtt, 1917. szeptember 20-án Brooklynban. Vörös haja miatt korán megkapta játékostársaitól a „Red” becenevet, később keresztneveként használta. Habár tehetséges kosaras volt, már huszonévesen edzősködésbe kezdett, először középiskolai együtteseknél, majd a második világháború idején az USA haditengerészetének kosárcsapatánál.

Első profi csapata a Washington Capitols volt, ahol bevezette az úgynevezett fast breaket, vagyis a még rendezetlen védelem ellen vezetett gyors ellentámadást. Egy rövid atlantai kitérő után 1950-ben vette át a Boston Celtics irányítását, az NBA történetének legeredményesebb profi kosárlabdaklubja neki köszönheti az alapokat. Új klubjánál első húzása Chuck Cooper draftolása volt, ez pedig nemcsak a sportág, hanem az amerikai társadalom szempontjából is fontos mérföldkőnek számított, hiszen Cooper afroamerikaiként került az NBA-be. Előtte egyetlen fekete sem kapott szerepet a fehérek sportjában, de Red Auerbach eltörölte a bőrszínek közti különbségtételt. A legendás edző nem törődött kora társadalmi berögződéseivel, és tizennégy évvel később pályára állította az első, feketékből álló kezdőcsapatot.

Több játékos vált világklasszissá kezei alatt, egyik legnagyobb „találmánya” a szintén afroamerikai Bill Russell volt, aki nagyban hozzásegítette Auerbach csapatát az NBA történetének legnagyobb sikersorozatához. A Boston Celtics 1959 és 1966 között zsinórban nyolc bajnoki gyűrűt szerzett, mely azóta is egyedülálló rekord. Auerbach a csúcson adta át az edzői stafétát volt játékosának, Russellnek, aki ezzel a gesztussal a sportág első afroamerikai edzője lett.

Auerbach karrierje persze itt nem ért véget, hisz még negyven éven át, egészen haláláig a Celtics klubvezetésében dolgozott, előbb általános igazgatóként, majd alelnökként és elnökként. Az ő szakmai irányításával további hét bajnoki címet szerzett a keleti parti együttes. A sportág egyik, ha nem legjobb fehér bőrű játékosát, Larry Birdöt is Auerbach győzte meg, hogy a Bostont válassza karrierje elején.

Az év legjobb edzőjének járó díjat Auerbachról mintázták, jellegzetes szivarra gyújtásai pedig Boston városában a biztos győzelmet jelképezik. A mai napig sokan tartják emberjogi aktivistának a fekete kosarasok esélyeinek növelése miatt, de ő sosem tartotta magát hősnek. – Ez egy maszlag. Ha valaki képes megcsinálni a munkát, amit rábízok, akkor a legkevésbé sem érdekel a bőrszíne – mondta Red 1986-ban egy interjúban. Ettől függetlenül Russellék neki lehetnek hálásak, ahogy a modern kosárlabdasport is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.