A sportolók olykor versenyeznek, ki bírja tovább mínusz 110 fokban

Az érterápiától a hidegkamrán át a változatos táplálkozásig: a legális dopping napjainkban.

Arday Attila
2017. 10. 10. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évtizede orvosi Nobel-díj járt azoknak a kutatóknak, akik felfedezték és leírták a mikroerekben a rugalmas érfalmozgást, amely a szív segédpumpájaként működik. Márpedig a százezer kilométer hosszúságú keringési rendszer 74 százalékát mikroerek alkotják, így a rugalmas érfalmozgás stimulálására kifejlesztett német Bemer-terápiának óriási jelentősége van az itthon még kevésbé ismert módszer magyarországi terjesztői szerint. Bodogán Zsolt szaktanácsadó orvosként közéjük tartozik, ő volt az első előadója a Megengedett teljesítményfokozó módszerek című konferenciának.

A fizikai teljesítmény növeléséhez csupán minden erőfeszítés nélkül feküdni kell egy speciális matracon – más kérdés, kinek van erre lehetősége. A neves versenyzők nyilvánvalóan jobb eséllyel indulnak, Roger Federer vagy éppen a német labdarúgó-válogatott él is ezzel.

Az előadás azonban nemcsak az élsportolóknak fogalmazott meg gondolatokat. Amikor bemutatták az éjszakai regenerációs programot – amely jobb reakcióidőt, hatékonyabb immunvédelmet és kevesebb sérülést hoz magával –, az éjszakai alvás szerepe is előtérbe került, hiszen a módszer annak jótékony hatását fokozza.

Akik legalább hat órát alszanak, ritkábban sérülnek meg, akik viszont tizenöt napon át csak hatot alszanak nyolc helyett, tizenegy százalékos romlással számolhatnak a szív néhány működési paraméterét nézve, ami csak tizenötszöri nyolcórás alvással áll helyre.

A pontossághoz pedig – például kosárlabdában a hárompontosoknál – időnként tízórás alvás ajánlott, ami 92 százalékkal javítja a hatékonyságot.

A technika csodái között érdemes említenünk a hidegkamrákat, amelyek extrém körülményeikkel nemhogy ártanak, gyógyítanak. Képes Gergely előadásából kiderült, külföldön harminc, itthon tíz éve használják őket, és nem is elsősorban a sporthoz kötődik a módszer, a pácienseknek csak a 30 százaléka élsportoló. A kamrákban alkalmazott krioterápia gyorsabb rehabilitációt, regenerációt eredményez, javítja a vérkeringést, csökkenti a gyulladást, oldja az izomzat görcseit, a hideg levegő beszívásával pedig (amely a 37 fokos szervezetbe kerülve kitágul) jó értelemben tágul a tüdő, nő a tüdőkapacitás.

Mellbevágó, milyen hideg van a kamrában. Az élmény is az Képes Gergely szerint, amikor először belép valaki minimális ruhában a mínusz 110 fokos helyiségbe. Akkor is, ha szokás szerint előtte fél percig mínusz 60 fokon előhűtik, akklimatizálják. A hidegkamrában legfeljebb három-négy percet illik eltölteni, nyolc perc után a szervezetben visszafordíthatatlan folyamatok indulnak be. Mint Képes Gergely mesélte, a sportolók nem lennének sportolók, ha nem versengenének néha itt is abban, ki bírja tovább odabent. Tíz perc után azonban muszáj volt „kiterelni” az utolsó embert is.

Erről jutott eszünkbe: Tatán valaha, a magyar sport egyik aranykorának számító hatvanas években nagy atlétaedzőink – Koltai Jenővel az élen – azon rivalizáltak, ki bírja tovább a szaunában. A tatai edzőtáborban most nem ilyen vidám az élet, legalábbis az étteremben, ahol inkább az elégedetlenség az úr. Az ételek minőségének drasztikus romlásáról Udvarhelyi Gábor, a vívók szövetségi kapitánya beszélt nekünk halkan, miközben Marics Balázs dietetikus a Magyar Sport Házának telt házas konferenciatermében a változatos táplálkozás fontosságáról is beszélt elsősorban az ebédek esetében.

A vívókapitány elmondása szerint Tatán mindig rántott hús van, reggelire pedig csupán a bundás kenyér nem elég.

A dietetikustól viszont nem csak az élsporthoz kaptunk tanácsot: például egy kora reggeli edzés előtt 30–60 perccel kis étkezés ajánlott könnyen emészthető, magas szénhidráttartalmú ételekkel, ami lehet gabonapehely tejjel, pirítós dzsemmel vagy gyümölcs-, illetve zöldséglé – utóbbit „szomorúan kevesen” fogyasztják. Ha másfél-két órával edzés előtt tudunk reggelizni, tartalmasabb szendvicset, meleg ételt együnk, míg vacsorára akár az ebédről maradt köret is jó.

A rendszeres sporthoz fél órával lefekvés előtt érdemes magas fehérje-, alacsony zsír- és szénhidráttartalmú táplálékot bevinnünk a szervezetbe. Marics Balázs az általános egészségmegőrzéshez ajánlja „a XXI. század C-vitaminját”, vagyis a D-vitamint, a multivitamin-készítményeket, a halolajat (ómega–3), illetve a probiotikumokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.