Hetven nap, hetven maraton a Dunáért

Hidvégi-Üstös Pál miután leúszta a 240 kilométert, végigfut a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig a nagy folyó mentén.

2017. 10. 20. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1260 kilométer megtétele után a megbeszéltek szerint az Újpesti vasúti híd („Északi összekötő”) alatt, Budán áthaladva, a bicikliútként funkcionáló Gázgyár utcában futott szembe velünk szerda délután Hidvégi-Üstös Pál, aki fejébe vette, hogy forrástól torkolatig végigfutja a Duna mentét, fölhívva a figyelmet, hogy épen-szépen és tisztán kell tartani a folyót.

Mosonmagyaróvártól állandó társa van a 67 éves, a kárpátaljai Aknaszlatináról való „Katyó”, Takár Károly személyében, aki gyulladt bokával is kitartóan baktat a december 8-áig hetven maratoni távot, összesen háromezer kilométert tervező Hidvégi-Üstös Pál mögött. Egy kilométert nagyjából nyolc perc alatt tesznek meg, ehhez kell alkalmazkodnia mindenkinek, aki melléjük szegődik, de mint Hidvégi-Üstös elmondja, nagy feladat elé állítja, hogy futás közben hat-nyolc helyen is meg kell állni az üdvözlők és az érdeklődők kedvéért – így mi sem állítottuk meg őket, futottunk Katyóékkal az Árpád hídig, közben beszélgettünk.

„Korábban a Tisza környezetvédelmével foglalkoztam, és expedíciókat szervezve bejártam Ázsiát, Afrikát. Kétszáznegyven előadást tartottam, és a Duna menti iskolák diákjai kérdeztek rá, miért csak a Tiszával törődöm. Nekik ígértem, hogy végigúszom és -futom a Dunát” – említette a váci sportember a kezdőlökésről. Előbb tehát Váctól úszott le a Dunán Mohácsig, ami 240 kilométer, közben

többször is fogyasztva a szerinte őrizendő tisztaságú folyóvízből.

A Duna-futás hetven maratonjának aztán külön apropót adott, hogy a Duna-régió stratégia keretében, vagyis a Duna menti országok együttműködésében most zárul a magyar elnökség, ennek konferenciájára érkezett a két férfi.

Kérdésünkre – a döntéshozókkal találkozva miről beszélgetnek – azt felelte, ő az üzenetet magát viszi, a diplomáciába nem szól bele, azon van, hogy a vízi és kerékpáros-túralehetőségekből minél több legyen, szerinte nem is állunk rosszul Németországhoz vagy Ausztriához képest.

Pál és Katyó néhány nap múlva a déli határon fél távhoz ér, amikor is kezdődnek majd az időjárással kapcsolatos kihívások.

„Az ízületeknek készen kell állniuk egy ilyen megpróbáltatásra, a megállások miatt sokszor a bemelegítés és a nyújtás is elmarad. De

látom az út elejét és a végét, csak így lehet elindulni”

– folytatta Pál. Szerinte nem kell csodaként tekinteni arra, ha valaki mozog, inkább a városi közlekedésben nem kellene kocsiba ülni pár kilométerért, néhány liter benzin áráért kiváló ruházatot lehet venni, a munkahelyek jó részén pedig lehet zuhanyozni.

„Tőlünk nyugatra normális, hogy öltönyös emberek bicikliznek. Ahogy futok napi 40-50 kilométert, és tartok négy-öt előadást, úgy bárki megengedhetné magának, hogy egészségesebben éljen” – fogalmazta meg második számú üzenetét.

Katyó vette át a szót: „Harminckét éven át éltem a pokol tornácán,

a máramarosi sóbányákban fúrtam, robbantottam, légkalapáltam,

amitől a karjaim tönkrementek, de nem panaszkodom, mozogni kell” – mondta, jogosan büszkélkedve 2008-as chisinaui tizenkét órás éjszakai futóversenyen aratott győzelmével; akkor 127 kilométert teljesített. Élete a hagyományőrzés, gyerekekkel szokott futni Kárpátalján, például Rákóczi-emlékhelyeket keresnek föl, és futva teszi meg, nemzeti zászlóval a Tatár- és a Vereckei-hágó közti 200 kilométert is – semmilyen atrocitás nem éri. A bányásznapon végigfutja a sóbányák 72 kilométeres útját is.

Hidvégi-Üstös Pál búcsúzóul olvasóink lelkére kötötte: „A teremtett világot ajándékba kaptuk. Ha ezt megértjük, nem lesz szemét a vízparton, és egymásra is jobban oda fogunk figyelni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.