Nagy László az öltözőben egyelőre nem bírt elbúcsúzni

Lelkileg megviselte volna a társakkal való szakítás. Vranjes viszont már nyáron tudott visszavonulásáról.

Gabay Balázs
2017. 10. 09. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

NAGY László – írtuk csupa nagybetűvel szedve többször is az elmúlt években. A magyar férfikézilabdázás elmúlt tizenöt esztendejének legkiemelkedőbb játékosa megszámlálhatatlan mérkőzést döntött el klasszis védekezéssel és bombagóljaival, elég, ha csak a 2004-es és a 2012-es olimpia negyeddöntőjére gondolunk, melyeken egymaga kilenc találatig jutott. Az idő elszaladt, Nagy harminchat évesen bejelentette, hogy többé nem húzza magára a nemzeti mezt, immár csak a Telekom Veszprémre összpontosít a pályán.

„Függetlenül a sok csapattárstól, edzőktől, akikkel együtt dolgoztam, az athéni és a londoni olimpia meghatározó volt a pályám során élményként és eredményben is. Emellett a spanyolországi világbajnokságot tudom kiemelni, amelynek az volt számomra a pikantériája, hogy tizenkét évet Barcelonában éltem” – sorolja kérdésünkre az elmúlt tizennyolc év válogatott emlékeit a balkezes óriás. Nagy László 1999-ben, mindössze tizennyolc évesen épp Göteborgban, egy világkupán mutatkozott be a válogatottban,  melyen a jelenlegi szövetségi kapitány, a göteborgi születésű Ljubomir Vranjes még ellenfélként szerepelt. Az első meccset még százkilencvennyolc másik követte címeres mezben.

„Hiányozni fognak a csapattársak, de már régóta érlelődött bennem az elhatározás. A döntést egyedül hoztam meg, de a feleségem, aki maga is kézilabdázott, támogatott benne. Gyökeres változást nem hoz ez a családi életben, néhány nappal többet tudunk majd együtt tölteni” – mondja a csapatkapitányi karszalag volt birtokosa. Ljubomir Vranjest azért jobban meglepte a hírrel. Rögtön miután a tréner nyáron Magyarországra érkezett, személyes találkozót kért tőle, ahol a veszprémi teendők mellett persze a válogatott is szóba került. Nagy itt jött elő a farbával, amire

Vranjes félig viccesen csak annyit mondott: „akkor majd nélküled nyerünk Európa-bajnokságot januárban”.

„Erre csak annyit feleltem, hogy én lennék a világ legboldogabb embere. Őszintén szólva nem terveztem sajtótájékoztatót a bejelentésről, de most megkönnyebbültem. Ha az öltözőben, a társak előtt kellett volna elbúcsúznom, lelkileg jobban megviselt volna” – meséli.

Nagy azért „nem ússza meg” ennyivel, Kocsis Máté, a szövetség elnöke közölte, hogy mindenképpen szerveznek neki búcsúmeccset, így egyrészt meglesz a kétszázadik válogatottmérkőzése is, másfelől az öltözőben mégiscsak ki kell állnia a többiek elé. A szakma felé fordulva a többször is a világ legjobbjának választott játékos kifejtette:

Balogh Zsoltot és Ancsin Gábort is tökéletesen alkalmasnak találja arra, hogy akár támadásban, akár védekezésben a helyére lépjen,

ezt mindketten bizonyították már klubjukban és a nemzeti csapatban is. Vranjes annyit elárult neki, hogy az ő távozásával szerkezetileg át kell majd szabni a válogatottat, de Nagy meglátása szerint a svéd mesternek ez nem fog gondot okozni.

Ahogy Kocsisék reményei szerint ő is megbirkózik majd egy újfajta szereppel, a pályán kívül. „Az edzői papírt természetesen mindenképp meg fogom szerezni, de Vranjes személyében a válogatott mellett remek tréner dolgozik. Hogy a szövetség milyen poszton fog majd bevetni, még nem tudom, abban viszont biztos vagyok, hogy az utánpótlást fejleszteni kell a válogatott érdekében” – sejteti esetleges jövőbeli vállalását Nagy László. Addig elsősorban a gyógyulásra kell koncentrálnia, ugyanis a Kiel elleni vasárnapi Bajnokok Ligája-találkozón kiment és el is tört az ujja, négy-hat hetet ki kell hagynia emiatt. A veszprémi vezetés természetesen ezután is vezérként számít rá a pályán, ő pedig a hőn áhított BL-serleget ölelné már magához végre. Két évet adott magának, hogy megszerezze, 2019-ig szól a szerződése klubjában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.