Szürreális: a vízilabdásainknak nem szóltak egy fontos szabályváltozásról

A szövetség értetlenül áll a dolog előtt. A vb-n meccsek mehettek volna el rajta. Vagy nem is volt változás?

Gabay Balázs
2017. 10. 05. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vlv.hu, vagyis a magyar férfi-vízilabdaválogatott híreit gyűjtő portál furcsa ügyet kezdett boncolgatni. Az embernek már-már az az érzése, hogy ha nemzetközi léptékben nem ilyen apró sportágról lenne szó, akkor ez nem fordulhatna elő.

Szóval történt, hogy szombaton az OSC csapata a Napolival játszott a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében, ahol a hazaiak 11-7-re győztek. A meccsen két furcsa játékvezetői ítélet borzolta a kedélyeket:

a nápolyiak kétszer is úgy találtak be, hogy a centerükről labda nélkül kiállítottak egy magyar védőt, majd az visszapassz nélkül azonnal gólt szerzett.

A spanyol és a szerb bíró megadta a két találatot, hiába tiltakoztak az OSC-sek. Az érvényben lévő szabály elvileg ugyanis úgy szól, hogy ha a centerről labda nélkül kiküldenek egy bekket, akkor előbb passzolni kell, és csak aztán kapura lőni. Vagy mégsem?

A Vlv arról ír, hogy a szövetség szakmai testületi ülésén Benedek Tibor volt és Märcz Tamás jelenlegi szövetségi kapitány is felszólalt, és arról beszélt, a Magyar Vízilabda-szövetségben nem értesültek a nemzetközi szabályváltozásról, miszerint a fenti esetben nem kell visszapasszolnia a centernek a labdát. A portál megkereste Molnár Tamást, aki nemcsak a hazai „bírófőnök”, de a LEN és a Fina, vagyis a két vízipólóval foglalkozó szövetség szakmai bizottságának is a tagja.

Ő kifejtette, hogy a szabályváltoztatásokkal a Fina technikai bizottsága foglalkozik. Miután ő friss tag, a vb előtti utolsó ülésen nem lehetett ott, ahol esetleg lehetett módosítás, de ha volt, arról a hazai szövetségnek is írásban kellett volna értesülnie. Viszont a technikai bizottság spanyol alelnöke Molnár tájékoztatása szerint azt mondta az OSC-meccs után, hogy a fenti szabály „már nem úgy van” Molnár minden kétséget kizáróan állítja, hogy a bizottság nem változtatott a szabályokon, annak semmilyen írásos nyoma nincs.

A nemzetközi szövetség szabálymódosító testületénél uralkodó viszonyokról azért sokat elárul, hogy a máltai junior-vb-n is történt hasonló értetlenkedés. Ott Molnár elmondása szerint arról vitáztak a felek, hogy ha a kiállított játékos elkezd kiúszni, de közben a csapata labdát szerez, ő pedig visszafordul, és csatlakozik a támadáshoz, az Magyarországon ötméteres, míg a világbajnokságon újabb kiállítás.

– Felvetettem, hogy nekem mindegy, egy szabálynak mi a megítélése, de az értelmezésnek egyértelműnek kell lennie. És az egyértelműség ott kezdődik, hogy leírják és közzéteszik. Az, hogy a vízilabda-társadalom krémje nem tud egy ilyen döntésről, nem elfogadható.

Bár döbbenetes, hogy egy ilyen ügyben latolgatni kell, de két dolog fordulhatott elő: az egyik, hogy valóban történt szabálymódosítás, amelyről egy-egy szövetséget, esetleg a technikai bizottságban jelen lévő játékvezetőt értesítettek, másokat nem. Magyarázat lehet még, hogy felmerült a szabálymódosítás, de aztán nem vezették be, pár bíró azonban változásként számolta el magában Az viszont biztos, hogy ha például a mögöttünk hagyott budapesti világbajnokságon egy egyenes kieséses meccs dőlt volna el valamelyik csapat javára, mert az ellenfél nem tudott az új szabályról, nem lettünk volna a nemzetközi szövetség helyszínen tartózkodó képviselői helyében.

Keressük a LEN-t és a Finát az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.