Új szabályok a birkózásban: nincs többé lefekvés teli hassal

Birkózóinknak ismét új szabályokat kell megszokniuk, visszahozzák a tavalyi olimpia után törölt „leküldést” is.

Radványi Benedek
2017. 10. 05. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Még kell egy kis idő, hogy ebbe a 75 kilóba beleerősödjek, bár azt se tudom, hogy holnap mi lesz – mondta lapunknak az augusztus végi világbajnokság után az ott bronzérmet nyerő Lőrincz Tamás, aki tavaly még a kötöttfogású 66 kilogrammosok között versenyzett, de idén két kategóriával feljebb lépett. Bizonytalanságának okát a sportág berkein belül terjengő pletykák szolgáltatták, amelyek a közelgő súlycsoport- és szabályváltozásokról szóltak.

A módosítások a párizsi vb végén napvilágot is láttak, így ismét új kereteket kell megszokniuk a sportág kedvelőinek (akik félő, hogy részben pont emiatt egyre kevesebben vannak). A súlycsoportoknál férfiszabadfogásban minimális a változás (az olimpiai 57, 65, 74, 86, 97 és 125 kiló marad, az ezek mellett eddig is meglévő 61, 70 mellé jön még a 79 és a 92), a nőknél viszont minden felborult, az ötkarikás játékokon eddig szerepelt 48, 53, 58, 63, 69 és 75 helyett 50, 53, 57, 62, 68 és 76 kilogrammos súlycsoportokkal kell számolni.

Az idei Eb-ezüstérmes Németh Zsanettnek 75-ről 76-ra, az ugyanott bronzot szerzett Barka Emesének 58-ról 57-re módosulhat a határ, míg a 2013-ban még 59 kilóban világbajnok Sastin Marianna 63-ban szerepelt Rióban, így bizonyára a 62-t választja, amikor majd januárra várható szülése után visszatér.

A magyar szempontból legeredményesebb szakágat, a kötöttfogást (itt csak férfiak szerepelnek) kutyulták meg a legjobban, az eddigi nyolc kategóriából csak a nehézsúly (130 kg) nem változik. Az olimpiákon innentől 59 helyett 60, 66 helyett 67, 75 helyett 77, 85 helyett 87, 98 helyett pedig 97 kilóban láthatunk birkózókat, plusz a többi versenyen az 55, a 63, a 72 és a 82 kg-s súlycsoport is szerepet kap. (Az egy-, illetve kétkilós eltérések oka, hogy ugyanazon a skálán belül lett az összesen nyolcból tíz súlycsoport.)

Lőrincz Tamásnak tehát, miután egy év alatt 66-ból igyekezett felerősödni 75-be, elvileg plusz két kiló izmot fel kellene szednie. Ám mint megtudtuk, alapsúlya már most is 80 körül van, így mire a jövő októberi budapesti vb-hez érünk, bőven bele fog tudni erősödni a 77-be. (Más kérdés, hogy a 34 éves Bácsi Péterrel meddig és miben kell számolni, ő ugyanis eddig a „nyolcvanasok” klubját erősítette.)

Míg a szakág többi magyarjának egy, a jelenlegi legnagyobb név, a tavasszal Európa-bajnoki aranyérmet szerzett Lőrincz Viktor számára két kiló az eltérés: 85-ről 87-re nőtt a súlyhatár. Lapunk megkeresésére elmondta, szerencsésnek tartja, hogy nem történt nagy változás. – Igazából 90 kiló vagyok, hármat kell csak lemenni, ezt mi nem is fogyasztásnak nevezzük, hanem súlyrendezésnek. Ami igazán új lesz, az a reggeli mérés, ami után két órával már birkózni kell.

Ebbe bele kell majd szoknunk, ezentúl nem teli hassal fogunk lefeküdni, mint eddig, az előző napi mérések után.

További változás, hogy a súlycsoportok küzdelmei innentől az eddigi egy helyett két napig tartanak majd, s a másodikon is lesz mérlegelés (2019 januárjáig két kiló súlyengedménnyel). A kötöttfogásba pedig az izgalom növelése miatt visszahozzák a partnerhelyzetet (ezt a lehetőséget egy éve vették ki a bírók kezéből, akik így csak intésekkel tudták sújtani a kevésbé aktív feleket, ami még inkább a látványosság kárára ment).

– Úgy érzem, nekem kicsit jobban feküdt az állásbirkózás, de ezt is meg kell oldani – ecsetelte Lőrincz Viktor. – Sok minden múlik majd azon, hogyan fogják ítélni a lentiket, meg kell-e érte dolgozni, vagy egyszer az egyiknek, egyszer a másiknak adják. De jelen állás szerint

nem tudjuk, miként lesz, attól tartok, egyszer csak eljön a január, s csak akkor fogják megmondani.

De már megszoktuk ezeket a helyzeteket, sőt, eddig is készültünk a lentire, hiszen tudtuk, hogy előbb-utóbb vissza fogják hozni a tavalyi rendszert – emlékezhetünk, abban tavaly olimpiai ötödik lett, a bronzmeccsen egy botrányos bírói ítélettel sújtva.

A 2020-as olimpiára pedig a létszámcsökkentés miatt minden kategóriában csak 16-an utazhatnak, a vb-k első hat helyezettje, a kontinentális selejtezők döntősei, valamint még ketten a világselejtezőről. Persze ne lepődjünk meg azon, ha a következő három évben, Tokióig bármi megváltozik

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.