2018-as foci-vb: a következetlenségek tragikomédiája

A 2018-as labdarúgó-vb mezőnyének összetétele a FIFA számos önellentmondására rámutat.

2017. 11. 16. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szimbolikus mérkőzéssel zárult le a 2018-as labdarúgó-világbajnokság selejtezőinek hosszú sora magyar idő szerint csütörtök hajnalban. A dél-amerikai küzdelmek végén ötödik helyen zárt a világ futballtérképén hosszú ideje rajta sem lévő Peru, miután heroikus küzdelem árán 0-0-ra végzett Új-Zélandon, otthon 2-0-lal fektette két vállra a sors, vagyis hát a FIFA szabályai által neki rendelt óceániai csoportgyőztest. Ráadásul, mivel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség aránytalanságoktól hemzsegő világranglistája alapján osztotta kalapokba az oroszországi tornán részt vevő nemzeti csapatokat a december 1-jei sorsolás előtt, a tornára véletlenül kikeveredő – erről később – Peru hogy, hogy nem, már repült is a négyből második kategóriás csapatok közé.

No de vegyük sorra akkor a FIFA megannyi aránytalanságát, ami furcsaságok sorát eredményezte a vb-mezőny kialakulásakor!

A 2018-as labdarúgó-világbajnokság mezőnye

1. kalap: Oroszország (rendező), Németország, Brazília, Portugália, Argentína, Belgium, Lengyelország, Franciaország.
2. kalap: Spanyolország, Peru, Svájc, Anglia, Kolumbia, Mexikó, Uruguay, Horvátország.
3. kalap: Dánia, Izland, Costa Rica, Svédország, Tunézia, Egyiptom, Szenegál, Irán.
4. kalap: Szerbia, Nigéria, Ausztrália, Japán, Marokkó, Panama, Koreai Köztársaság, Szaúd-Arábia

Először is gyorsan törlesztjük egy-két mondattal ezelőtt kelt adósságunkat:

Peru nemhogy a második, sehányadik kalapban sem szerepelhetne a vb-résztvevők listáján, ha a Bolíviában simán elveszített selejtezőjét nem írják a javára egy 79. (!) percben jogosulatlanul pályára lépő hazai játékos (Nelson Cabrera) miatt, már 2-0-s bolíviai vezetésnél.

Ennek a következetes, mégis aránytalanul szigorú döntésnek a négy és nyolc éve is vb-nyolcaddöntőt játszó Chile volt a kárvallottja. Ám ahhoz, hogy Peru épp Új-Zélandot elütve juthatott oroszországi repülőjegycsomagjához, egy másik fura FIFA-variálás vezetett el: nevezetesen az, hogy Ausztrália bő egy évtizede megelégelte a törpeországok elleni 22-0-s győzelmeket (ennyire nyertek Muscaték 2001-ben Tonga ellen világbajnoki selejtezőn), és átkérte magát az ázsiai zónába, ami által megnyílt az út Új-Zéland előtt, hogy „örökös” interkontinentális pótselejtezős legyen – 2010-ben Ázsia ötödikjével, Bahreinnal szemben ki is verekedték magukat a vb-re, előtte 1982-ben, de azóta pedig soha. A FIFA egyébként Ausztrália áthelyezésével nem tett semmi különöset, csak folytatta rossz gyakorlatát, amivel egy sor országnak kivételezett, amely földrajzilag tartozott valahová. Ha csak az Európa–Ázsia kontinentális egybefüggéssel kapcsolatos dilemmát vesszük, egyszerű szabálynak tűnt, hogy a mindkét kontinenshez tartozó országokat csapják Európához (Azerbajdzsán, Grúzia, Kazahsztán, Oroszország, Örményország és Törökország), de nem sikerült ebben sem következetesnek maradni, hiszen például

a Kis-Ázsiában fekvő Izrael 1991-ben Óceániából (!) került át Európába.

De messzire mentünk. Mint említettük, Peru második kalapos lesz a vb csoportsorsolásán, ez pedig úgy jött ki, hogy a kijutottak mögé odabiggyesztették a ranglistás helyezést, és kijött a négy 8 csapatos kalap. Igen ám, de erről a ranglistáról gyakorlatilag a teljes szaksajtó leírta már, mennyit ér: 2015-ben például Wales és Románia úgy volt top 10-es csapat, hogy ott sem volt a 2014-es világbajnokságon, az amerikai válogatott pedig úgy csúszott vissza hét pozíciót, hogy a tárgyidőszakban megverte Németországot és Hollandiát is. A ranglistás pontszámításnál nem számít mérkőzések gólkülönbsége, az aktuális kereterősség és a mérkőzés valódi tétje sem, a kontinensenkénti szorzókkal pedig a FIFA azt üzeni, Európa valamennyi csapata ab ovo erősebb minden afrikainál (Létezik egy, a sakkban meghonosított, sokkal pontosabb rangsorolási rendszer, amit Élő Árpád Amerikába származott fizikus után a statisztikában csak Elo-rendszernek hívnak.)

És még ettől, a szinte semmire sem jó világranglistától is sikerült úgy eltérni a „kalapkészítéskor”, hogy a házigazda oroszokat – akik egyébként jelen idő szerint majdnem olyan gyengék, mint a 2022-es, szintén botrányos keretek között kijelölt vb-helyszín, Katar – betették az első kalapba, így pedig okvetlenül kiszorított egy tényleg erős csapatot, ez lett Spanyolország, amely a selejtezők során az „olasz” csoportból 30-ból 28-at megszerezve, veretlenül jutott ki. Csak hogy lássuk:

Perunak a megszerezhető 54-ből elegendő volt 26 pont is a pótselejtezőhöz

A fejünk fölött lévő „rendezett káoszban” csak remélhetjük, hogy például Olaszország vagy Hollandia hiányában is élvezetes lesz a 2018-as labdarúgó-világbajnokság minden mérkőzése, sorsoljanak akár egy Németország, Spanyolország, Szenegál, Korea, akár egy Oroszország, Peru, Irán, Panama kvartettet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.