A japánok az olimpia költségcsökkentéséhez is értenek

Százmilliárd forintnyi összeggel sikerült mérsékelni a 2020-as tokiói olimpia felszökött árát.

MN
2017. 11. 07. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020-as tokiói olimpia rendezési költségeiről korábban egekig szökő költségnövekedésről beszéltek, a tervezett összeg négyszereséről is szó esett, mintegy 26 milliárd euróról. A számot megrökönyödéssel fogadták a japánok, és jelentős költségcsökkentést tartottak szükségesnek, mely úgy néz ki, meg is valósul. A szervezők most 312 millió euróval (körülbelül 100 milliárd forint) kevesebbel kalkulálnak.

Az egyik lehetőségük a spórolásra az építkezési technikában keresendő, a másik, hogy ideiglenes nézőhelyeket alakítanak ki az állandónak tervezett helyett. 2013-ban nyerték el a rendezési jogot, akkor hatmilliárd eurónak megfelelő jennel számoltak. Koike Juriko, az új tokiói kormányzó felülvizsgálatot kért a szám növekedése miatt. Ennek következményeképp a szervezők felére szállították le az elszállt költségeket. Ezzel a kormányzó a körülményekhez képest jól vizsgázott, hiszen a választási kampányának jelentős pontja éppen az olimpiai kiadások féken tartása volt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach szerint a kijelölt helyszíneken már nemigen lehet változtatni, ezzel a költségeken sem. Tokióban ő is ígéretet tett arra, hogy a NOB is segítséget ad a költségcsökkentés sikerességéhez. Mint mondta: „Senkinek sem áll érdekében, hogy elszabaduljanak a kiadások, a NOB meg akarja mutatni, hogy fenntartható és elfogadható költségekkel is meg lehet rendezni a játékokat”.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.