Gyerekekre építkezve európai élcsapat lehet női kosárválogatottunk

Nemcsak beszélnek a fiatalításról: első meccsén, nehéz helyzetben is kulcsszerepet kap egy tinédzser.

Arday Attila
2017. 11. 17. 17:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután szeptemberben Székely Norbert, az eddig utánpótlás-koordinátorként dolgozó szakember lett a kapitány, segítői az U20-as, az U18-as és az U16-os válogatott edzői lettek, Cziczás László, Iványi Dalma és Kovács Andrea. Azaz a nagyok között is egyre inkább foglalkozhatnak azokkal, akiket a korosztályukból már ismernek, hiszen

a tizenévesek is lehetőséget kapnak a felnőtteknél, a szövetség elvárásainak megfelelően a jövő is épül.

– Az elmúlt évek bebizonyították, hogy ez a fejlődés útja, kvalifikált utánpótlásedzőkkel, mert a jövő az ő kezükben van – mondta a lapunknak Székely Norbert. – A korábbi edzői stábban is ez volt már a jellemző, Sfetan Svitek kapitány mellett Gáll Tamás és Imreh Ajtony, az U20-as csapat trénerei dolgoztak, akiknek aztán a nyári felnőtt-Eb már akkora feladatot jelentett, hogy a kettő együtt túl sok lett volna. Ahogy a férfiválogatottnál Ivkovics Sztojannak, a nőknél nekem kell olyan munkát végeznem, amely hosszú távra szól.

2017 a magyar kosárlabda éve lett, Európában a férfiak a legjobb 16, a nők a legjobb 12 közé kerültek, miközben az utánpótlás-válogatottak már érmeket is nyernek. U20-as női csapatunk nyolc közé került az Eb-n, egyik legjobbja, Studer Ágnes pedig múlt héten, első felnőttválogatottságán főszerepet vállalt Litvánia idegenbeli legyőzésében. A szekszárdi irányító szó szerint élvezte a bizalmat, a mérkőzésidő több mint felét pályán tölthette, ezt pontokkal, gólpasszokkal, lepattanókkal, labdaszerzésekkel hálálta meg.

Ráadásul a meccs legfontosabb szakaszában tudott lendíteni a csapaton, az utolsó negyed elején, kilencpontos hátránynál.

(A teljes igazsághoz tartozik, hogy női válogatottunk jelenlegi legjobbja Cyesha Goree, a frissen honosított győri center, aki magyarul nem beszél.)

Természetesen annak is van háttere, hogy a fiatalokat bátran be lehet vetni, mert vannak olyan szinten. Székely Norbert részletesen elmondta, mitől lettünk jobbak.

– Több tényezőnek köszönhető. Kicsit előreléptünk az edzőképzésben, a taopénzekkel kicsit több lett a játékos. Az U20-as szabály bevezetésével a klubok egy-egy játékossal több évre kezdtek gondolkodni. A játszó játékosokon van a hangsúly, a fiatalok fontos játékperceket kapnak a magyar bajnokságban, tevőlegesen hozzájárulnak az eredményhez azzal, hogy az első félidőben legalább egy U20-as kosarasnak végig a pályán kell lennie.

A kapitány edzői pályafutását a MAFC U20-as fiúcsapatánál kezdte, rövid ideig Fehérváron irányította a férficsapatot, de a női vonalon lett ismert edző: a Sopront Euroliga-négyes döntőbe és öt bajnoki címre vezette, és korábban kétszer is volt már kapitány. Mint mondta,

nincs női edző meg férfiedző, csak rossz és jó edző. A torkát kellene elharapni annak, aki árkot ás itthon a két szakág között.

– Egyetlen kosárlabda van, a magyar, ezért kell mindenkinek mindent megtennie. Én mindig azt tartottam fontosabbnak, hogy az aktuális csapathoz, a játékosok adottságaihoz igazítsam az edzést, a taktikai repertoárt, egész más, ha 208 vagy 180 centisek a játékosok – utalt arra, számára nem olyan nehéz az átállás az egyik nem játékáról a másikéra. 43 éves, de edzőként 2015 után éveket kihagyott. – Az nagyon hiányzott, hogy edzéseket tartsak, de a kezelhetetlen stressz az nem. Ha klubedzőként minden szerdán és szombaton meccs vár valakire, az felőrli az embert, én sokáig ebben éltem. Most egy új feladat női kapitánynak lenni, de továbbra is az utánpótlás szemszögéből nézem a sportágat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.