Kiszorítják a magyar röpiseket a taopénzek?

Röplabdában is megindultak a légiósok Magyarországra. Csak remélni tudjuk, hogy ez nem egy folyamat kezdete.

Radványi Benedek
2017. 11. 15. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus óta háromezer új teremröplabdázót igazoltak a magyar klubok, ami az összlétszám húszszázalékos növekedését jelenti. A kiadott edzői engedélyek száma is negyven százalékkal emelkedett, a strandröpiseké másfélszeresére, a Magyar Röplabda Szövetég tagszervezeteinek száma pedig a harmadával. A hirtelen bővülés fő oka nem egy nagyszabású sportágválasztó kampány vagy egy világsikert követő érdeklődés, hanem az, hogy a taokérelmek elbírálásához szükség van a papírok rendbetételére.

Erre még legyinthetnénk is, hiszen miután a sportág nyáron bekerült a társaságiadó-kedvezményen keresztüli támogatások rendszerébe, a klubok csak elkezdtek élni a lehetőséggel a módosított törvény keretein belül. Ám intő jel, hogy egyre-másra jelennek meg külföldi játékosok is a kluboknál. Most még nem tömeges az áramlás, de félő, hogy csak a folyamat kezdetén járunk.

A női klubok esetében a címvédő Békéscsaba egy horvát, egy szlovák, egy argentin, egy szerb és egy montenegrói játékost igazolt, a Nyíregyháza még több, hat külföldivel erősítette meg keretét. A Vasas esetében öt ez a szám, a felnőtt csapatot működtető gazdasági társaság ügyvezetője, Sarlós Márton úgy fogalmazott:

„a magyar piac sajnos nagyon szűk, pedig célunk volt, hogy több magyart foglalkoztassunk.”

(Egyedi a szlovák Maria Kostelanská esete, akinek a barátja a Ferencváros kézilabdázója, és ő jelentkezett be, hogy szintén Budapesten játszhasson.)

Folytatva a sort, az Újpesthez három külföldi érkezett, és korábban is volt már egy, de a Haladás összeállításában is találunk négy légióst. Igaz, ha a tizenkét elsőosztályú női klubot nézzük, az átlag csupán kettő. (A férfi NB I-es csapatoknál pedig sok esetben csak magyarok játszanak, bár Kazincbarcikára épp nemrég futott be egy venezuelai feladó, akinek a helyére fehérorosz, szlovák, lengyel, szerb, horvát és Puerto Ricó-i jelöltet is ajánlottak a menedzserek az ügyvezető elmondása szerint.)

A külföldiek igazolása hozhat szakmai fejlődést, de ha tendenciává válik, a magyar játékosok kiszorítását hozza magával, ahogyan az elmúlt években végbement ez például a kézilabdázóknál is. Náluk már a másodosztály is hemzseg az idegenlégiósoktól, hiszen van miből megfizetni őket.

Persze nem közvetlenül a taóból, hiszen az felnőtt játékos juttatásaira nem költhető,

ám egy kis ügyeskedéssel és átcsoportosítással ez a keret is bővíthető. (Ezt pontos pénzügyi adatok nélkül is merjük állítani.)

Kovács Ferenc, a hazai szövetség elnöke (egyben Nyíregyháza fideszes polgármestere) így nyilatkozott lapunknak: – A tao az utánpótlás finanszírozását segíti, és az, hogy jó képességű, neves külföldi játékosok érkeznek,

leginkább annak szól, hogy emelkedik a magyar bajnokság színvonala.

Az elmúlt két évben már több női klub szerepelt nemzetközi kupameccseken, és a női válogatott 28 év után másodszorra is kijutott az Európa-bajnokságra.

Kíváncsian várjuk, melyik tendencia folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.