Ötvenéves lett Boris Becker, a tönkrement német fenomén

A tenisz aranykorában ragyogott: 1985-ben, tizenhét évesen ő lett a legfiatalabb győztes Anglia füvén.

Arday Attila
2017. 11. 22. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most, amikor Roger Federer és Rafael Nadal korát éljük, akár az is könnyen elképzelhető, hogy húsz Grand Slam-torna megnyeréséig eljut valamelyikük, hiszen 2017 azt bizonyítja, hogy bőven harminc fölött is ki tudnak emelkedni a mezőnyből.

A nyolcvanas–kilencvenes években, Björn Borg után nem egészen ilyen volt a teniszvilág, a legnagyobb egyéniségek is legfeljebb hat-nyolc Grand Slam torna megnyerésére voltak hitelesítve, mert egyszerűen olyan sokan voltak – közel tucatnyian. Pedig Borggal már nem kellett összemérnie az erejét Beckernek, a svéd fenomén egyszer még elővette ugyan a faütőjét azok után, hogy 1981-ben visszavonult, de gyorsan el is tette. Hamar rájött, hogy az ő kora lejárt.

A német Becker 1985-ben, 17 éves korában lépett a színre, és mindjárt minden idők legfiatalabb wimbledoni bajnoka lett.

Egészen egyedi döntőt láthattunk, két ismeretlen emberrel, a másik a dél-afrikai Kevin Curren volt, hamar el is felejtette őt mindenki.

Becker, a vöröses szőke, sötétben is világító szemöldökkel megáldott germán fiatalember azonban maradandó jelenségnek bizonyult. Másfél évtizedes profi pályafutása alatt hat GS-győzelmet tudott összehozni: mi ez ahhoz képest, hogy Nadal éppen tizenhatnál jár, Federer pedig tizenkilencnél? De lássuk csak az ellenfeleket!

Boris Becker első profi éveiben még hiperaktív volt John McEnroe, aki a Borg utáni időszakban nyerővé tette a wimbledoni füvön a szerva-röpte játékot, Becker is ennek hódolt. McEnroe-val szemben azonban az ő dühkitörései a pályán nem a bíróra, vagy éppen a másik teniszezőre irányultak, inkább önmagát hergelte, így tudott a legnehezebb helyzetekből is talpra állni.

A nyolcvanas években életveszélyes volt még Jimmy Connors is, 6:1, 6:1, 5:1-es vezetésénél sem tudhatta biztosan az ellenfele, hogy megnyeri-e a meccset, úgy küzdött Connors, időnként fordított is.

Amikor a McEnroe–Connors-féle amerikai generáció levonult a színről, jött helyette egy másik, Andre Agassival, Jim Courierrel és mindenekelőtt Pete Samprasszel.

Becker nagy riválisai között ott volt még Ivan Lendl is Csehszlovákiából. Lendl alapvonal-játékosként elsősorban salakon, a Roland Garroson gyűjtötte GS-serlegeit, de ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy egyszer Wimbledont is bevegye. Hogy ez nem sikerült, arról Boris Becker is tehet, aki 1986-ban a döntőben győzte le őt. A címvédéskor még mindig csak tizennyolc éves volt.

És akkor a svédekről még nem is beszéltünk. Mats Wilander Lendlhöz hasonlóan salakkirály volt – akkoriban a füves specialisták és a salakosok közt szinte átjárhatatlan határ húzódott, Wilandernek esélye sem volt egy wimbledoni sikerre. Annál inkább Stefan Edbergnek.

A Becker és Edberg közti rivalizálás a megannyi felsorolt párharcból is talán a legérdekesebb. Mivel csak egy év a korkülönbség köztük, a pályafutásuk párhuzamosan futott, és majdnem egyszerre érte el a csúcsát, 1988 és 1990 között háromszor egymás után ők szálltak szembe egymással a wimbledoni döntőben. Előbb a svéd nyert simán, aztán a német. Harmadszorra pedig ámulatba ejtették a közönséget: Edberg már 2:0-s játszmaelőnyben volt, onnan fordított Becker. Brékelőnybe került a döntő szettben, de ekkor Edberg még valahonnan erőt merített és visszafordította a csata menetét.

Becker bármilyen nagy küzdő volt – atomteniszét sokszor a XXI. század játékának nevezték, de azóta látjuk, hogy ez valójában a totális teniszt képviselő Federeré –, akárhány csapást mért is Edbergre, ötszettes meccseiket rendre Edberg nyerte.

Párbajuk az elmúlt években folytatódott, Djokovic és Federer edzőjeként. A lelki alkatokhoz passzoló duók születettek, az agresszívabb Becker segítette Djokovicot, a szelídebb Edberg pedig Federert. A szerb és a svájci géniusz pedig egy mélypont után újra csillogott a pályán, a 2014-es és a 2015-ös wimbledoni döntőt is ők játszották – mindkétszer Djokovic nyert.

Szembetűnő volt azonban a lelátón, hogy míg Stefan Edberg ugyanúgy nézett ki, mint húsz évvel korábban a pályán, addig Beckeren egy súlyosan kiégett ember vonásait lehetett felfedezni. Nőügyei mindig a bulvársajtó kedvelt témái voltak, inkább nem részleteznénk, melyik gyereke hogyan fogant bizonyos hírek szerint. Tizenöt évvel ezelőtti válása 20 millió euróba került, de azóta sem becsülte meg a pénzt, vállalkozásaival is csak vesztett. Idén egy londoni bíróság kezdeményezett csődeljárást ellene, a 7 millió fontot érő mallorcai villáját is árulni kezdte. Meg a wimbledoni trófeáit is.

 

– Lejárt a szentimentális visszaemlékezések időszaka – fogalmazott az egykori teniszcsillag, akinek ötvenévesen kellene új életet kezdenie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.