Tíz éve lett világbajnok a támadó oroszlán

Talmácsi Gábor feleleveníti élete legcsodálatosabb perceit. Egy titkos doboz és a gázkaron lévő kéz szerepe.

Radványi Benedek
2017. 11. 04. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számunkra is rendkívül emlékezetes az a pontosan tíz évvel ezelőtti, négy-öt perces eseménysor, amely Talmácsi Gábor karrierjének csúcsélménye. – Leintettek a kockás zászlóval, megtettem a levezető kört, majd beértem a parc fermébe. Ez talán a legcsodálatosabb, ami egész életemben történt. Átéreztem, hogy megvan és azt is, mennyi munka volt mögötte. Ki lehetett engedni, s ünnepelni a szurkolókkal és a csapatommal – elevenítette fel a motorversenyző a 2007. november 4-i valenciai nagydíjat, amelynek végén vb-győzelemnek örülhetett a 125 köbcentisek között. A szezon 17 futamából hármat megnyert, hatszor lett második, és végül öt ponttal előzte meg a rivális spanyol Héctor Faubelt.

Talmácsi kiemelte: kis országból érkezve más gazdasági hátterű versenyzőkkel kellett összemérnie az erejét. – Ha megnézzük az üzleti modellt, nem igazán illettem bele, ennek ellenére nagyon jól sikerült 2007. Volt két további bronzérmem, összesen öt motormárkát képviseltem öt különböző kategóriában.

– Mindmáig ő egész Kelet-Európa egyetlen világbajnoka a technikai sportokban – büszkélkedik akkori menedzsere. Stefano Favaróval 2002-ben kezdtek együtt dolgozni, 2004-ben a gyenge Malaguti csapat motorján ülve hívta fel magára a figyelmet, 2005-ben már harmadik volt a KTM-mel, 2006-ban hatodik a Hondával, ezután szerződött az Apriliához. Négy futammal a 2007-es szezon vége előtt vezette a pontversenyt, az előny megtartásához néhány technikai fejlesztést – például karbonkerekeket – kértek a csapattól, amelyeket titokzatos módon egy zárt, csak Talmácsi által kinyitható dobozban kaptak meg. De Favaro hozzátette: az igazi megoldás Gábor gázkaron lévő kezében volt.

A 36 éves kiválóság azóta sportszervező, sportmenedzseri diplomát szerzett a Testnevelési Egyetemen, idén felépítette a Talmácsi Groupot, utánpótláscsapatával, szakkommentátorkodással foglalkozik, két világcég nagykövete, ezen a héten pedig éppen Thaiföldön járt, ahol segített összeállítani egy képzési programot versenyzők számára.

Visszatekintésekor elmondta, hogy bár most is sokszor közlekedik motorral, elsősorban a versenyzés motiválta. – Akkor jött ki belőlem a támadó oroszlán, amikor a pályán meg kellett feszülni – jelentette ki. Karrierje végén lábsérülése okán hivatalosan nem vonult vissza, a különböző képzések miatt most is sűrűn a pályákon van, de már nem célja a világszintű versenyzés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.