Bucira verték a magyarok az amatőr argentin lányokat

Önbizalom-növelő volt első győzelmünk a női kézi vb-n, 33-15 a vége.

Gabay Balázs
2017. 12. 05. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ nyolcadik csodájára készült ellenünk Argentína a női kézilabda-világbajnokságon. Egyetlen ellenük játszott összecsapásunkkor majdnem harminc góllal vertük őket, emellett azt is tudni kell, hogy Eduardo Peruchena lányai amatőrök. Ezt úgy kell érteni, hogy fizetnek azért, hogy hazai klubcsapatukban játsszanak, a kézilabda mellett dolgoznak.

Kovács Anna hetesével a hetedik percben még csak egyenlíteni sikerült, ehhez Janurik Kinga bravúrjai is kellettek. Kovács ott folytatta, ahol a svédek ellen abbahagyta, vasárnap büntetőből nem hibázott. Mayer góljával 5-3 volt ide, Janurik továbbra is csillogott, hetest is fogott. Viszont negyedóra sem kellett hozzá, hogy harmadik kiállításunkat kapjuk, lassan reagáltunk az ellenfél támadásaira.

A norvégok és a svédek elleni kijózanító vereség után úgy kellett a győzelem az csoportutolsó ellen, mint egy falat kenyér, ennek megfelelő fokozatra pörgött fel szép lassan a magyar válogatott. A tartalék Szucsánszki Zita ugyan kedden már a csapattal van, csak a lengyelek ellen játszathatja őt először Kim Rasmussen. A dán kapitány döntése, hogy őt is behívta, teljesen érthető, mostantól számunkra minden meccs élet-halál kérdés.

Miközben Mendozáéktól sorra vették el a bírók a labdát belemenések, lépéshibák miatt, nálunk Kisfaludy Anett egész pályáról hajigálta a gólokat a hét a hat ellen támadó argentin kapuba. A spanyolországi argentin légiósok, mint például Urban, néha megmutatták, hogy ők azért tudnak bánni a labdával, de most mi érezhettük ugyanazt, mint a norvégok ellenünk: osztálykülönbséget. Lerohanásból, felállt fal ellen, szélről, átlövésből, a beállós helyéről is rutinszerűen szereztük góljainkat, a számláló 18-7-nál állt meg a szünetben.

Idegesítő technikai hibák húzták fel a fordulás után Kim Rasmussent, így a magyar kapitány időt kért. Szöllősi-Zácsik messziről továbbra is a felső lécet borotválta, az argentinok pedig 4-2-es sorozatot produkáltak (20-11). A győzelmünk egy pillanatra sem forgott veszélyben, egyszerűen az volt a dühítő, hogy egy harmatgyenge ellenféllel szemben is elszórtuk a labdákat, vagy lerohanásban Lukács hatot lépett vele. A rivális ezeket a hibáinkat sem tudta igazából a saját javára fordítani, maradt a kilenc-tíz gólos magyar előny.

A Klivinyi és Görbicz által összehozott kínai figura szemet gyönyörködtető volt, ha összpontosítunk, technikailag még mindig elképesztő dolgokra vagyunk képesek. Kovács Anna képtelen volt hibázni a hetes vonalról (3/3), viszont a már említett idegeskedés továbbra sem múlt, Görbicz és Háfra is egyértelmű helyzetekben adta el a labdákat. Amikor viszont feszesebbé vált a védekezésünk, sorozatban lőttük a könnyű gólokat (27-13). Rasmussen még illedelmességből elhasználta utolsó időkérését. Kovács Anna óriási bombákkal és összesen hét góllal zárta találkozót. A vége 33-15, a meccs embere Janurik Kinga lett, aki jóval 40 százalék feletti védési hatékonysággal jelentkezett.

Csütörtökön 14 órakor jön a lengyelek elleni rangadó.

Női világbajnokság, 3. forduló, B csoport
Magyarország–Argentína 33-15 (18-7)
Bietigheim-Bissingen, játékvezetők: Schulze, Tönnies (németek)

MAGYARORSZÁG: Bíró, Janurik (kapusok), Bódi 3, Görbicz 3, Háfra 2, Kisfaludy 2, Klivinyi 2, Kovács A. 7 (3), Kovacsics 1, Lukács 4, Mayer 2, Mészáros, Schatzl 3, Szekeres 2, Szöllősi-Zácsik 2, Tóth G. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

ARGENTÍNA: Bordón, Carratú (kapusok), Bonazzola, Casasola, Crivelli, De Uriarte, Gandulfo, Gavilán 1, Iacoi 1, Karsten, Mendoza 2, Pizzo 1, Ponce de León 5 (1), Salvadó 3, Sans 1, Urban 1. Szövetségi kapitány: Eduardo Dario Peruchena

Kiállítások: 8, ill. 4 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 2/1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.