Shane Tusup megölelte Kiss Lászlót, majd ellene fordult

A csoportos nemi erőszak miatt lemondott úszókapitány vette rá Egerszegi Krisztinát, hogy szerepeljen a vizes vb megnyitóján.

Radványi Benedek
2017. 12. 03. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nincs az úszósportban olyan versenyző vagy edző, Hosszú Katinkát kivéve, aki ne hívott volna fel” – állítja Kiss László a tavaly tavasszal kirobbant botránya utáni időszakról. Az úszók korábbi szövetségi kapitányáról akkor kiderült, hogy 1961-ben, 21 évesen csoportos nemi erőszakban vett részt, ami miatt 21 hónapot ült börtönben.

2016. április 7-i lemondása után most nyilatkozott először nagyobb terjedelemben, a napokban megjelent Sportsorsok című interjúkötet egyik alanyaként. Ebben elmondja többek között, hogy Hosszú Katinkát mindig is támogatta, semmi rosszat nem tett ellene. „Az ő viselkedése velem szemben teljességgel érthetetlen. Különösen, amikor az apukája is felhívott, és azt mondta, hogy Katinka szeret engem. Hát mi lenne, ha nem szeretne?”

Kiss azt állítja: az ő közbenjárására utazhatott ki Hosszúval a 2012-es londoni olimpiára a magyar edzői papírokkal nem rendelkező párja, Shane Tusup. Aztán utal arra is, hogy a szövetségi kapitány és a mára háromszoros ötkarikás bajnok versenyzője közti kommunikációt megszüntető, elmérgesedett viszonyuk mögött alapvetően ő áll.

„Talán nyomasztja, hogy végül is, akár tetszik, akár nem, edzőként hat olimpiai aranyérmem van, kettő pedig kapitányként”

– mondja Tusupról fellengzősen Kiss, aki szerint korábban nagyon sokat segített nekik. „A Komjádi-uszodában a hátúszótechnikáját javítgattam. Akkor Katinka megpuszilt, Shane megölelt, három héttel később pedig nem akartak szóba állni velem. Illetve Katinka akkor elindult felém, de Shane Tusup azt mondta: No! És akkor ő hátat fordított.”

Az általa elmondottak alapján az ügy tavalyi nyilvánosságra kerülése után Kiss Lászlót inkább csak a közvélemény ítélte el.

„Nagyon sok nagynevű újságíró és tévés van, hadd ne mondjak neveket, akik mellém álltak, és mind a mai napig nagyon sokszor fölhívnak, és beszélünk. Úgy jobboldalról, mint baloldalról.”

Jólesett neki, hogy hívták, hogy legyen ott személyesen a nyári úszóvébén. „Mind a Nemzetközi Úszószövetség, mind a Magyar Úszószövetség részéről kaptam meghívást. Wladár Sándor, aki akkor még csak elnökségi tag volt (szeptember óta elnök – a szerk.), fölhívott, hogy ki akarok-e menni és hány jegyet adhat. De nem mentem ki.”

Az ok: „El akartam kerülni, hogy bármi is rólam szóljon.” (Amúgy ugyanezért, hogy a sajtó figyelme ne rávetüljön, nem volt ott Szabó Tímea könyvének bemutatóján sem.) Ám így is hozzátett a vizes vb sikeréhez: „Tény és való, hogy Egerszegi Krisztinával (akit edzőként öt olimpiai bajnoki címig vezetett – a szerk.) sokat beszéltem,

én buzdítottam, hogy a megnyitóval kapcsolatos szereplést vállalja el. Mindennapos kapcsolatban voltunk.”

Kiss Lászlónak a riói lett volna a tizedik olimpiája edzőként, illetve szövetségi kapitányként. Büszke arra, hogy Gyárfás Tamással, a korábbi elnökkel és Szabó Tündével, az akkori főtitkárral, a mai sportállamtitkárral létrehozták a Jövő bajnokai programot, amely szerinte az idén nyári kiváló ifjúsági eredményeihez vezetett (az Eb-n 21, a vb-n 16 magyar érmes helyezés született).

A 76 éves Kiss László élvezi a nyugdíjas életet, úszik, horgászik, az unokáival foglalkozik, és állítása szerint csak a szépre emlékszik. Tegyük hozzá: azt most sem tudtuk meg, a megerőszakolási ügy kirobbanása után két nappal miért állította közleményben, hogy koholt vádakról, koncepciós perről van szó, és a cselekményt soha nem követte el, vagy hogy miért mondta Gyárfás Tamás: az áldozat, aki később megszólalt, már nem él. De azt is hozzátehetjük: Kiss László érdemei a magyar úszósportban elvitathatatlanok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.