Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

A vb-győztes villanyszerelő gyerekei jövőjéért játszik

Meteorként csapódott be a darts világába a 27 éves Rob Cross. Egy éve még a tévében nézte a legjobbakat, ma veri őket.

Gabay Balázs
2018. 01. 02. 19:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövessétek az álmaitokat, higgyetek magatokban, mert minden lehetséges – így szólt Rob Cross újévi Twitter-köszöntője. A PDC dartsvilágbajnokság friss győztesének minden szava igaz, már amit január elsején a közösségi oldalán megfogalmazott. Hitt magában, makacsul kitartott álma, a vb megnyerése mellett, mivel ebben a sportágban minden lehetséges. Na jó, az ő esete talán kivétel, mi több, egészen meseszerű a sztori, ahogy eljutott a hőn áhított trófeáig.

A 27 éves Cross még meg sem született, amikor a hétfői döntőben legyűrt ellenfele, a sportág legendája, Phil Taylor világbajnok lett a PDC-ben. Taylor megunta, hogy a korábbi nagy szervezet, a BDO packázik a pénzdíjakkal, és vezetésével létrejött egy másik organizáció, a PDC. Cross tehát azt az embert verte meg most, aki életre hívta a jelenlegi vb-t. És tizennégyszer meg is nyerte (nem számítva a két BDO-s vb-címét). Cross, miközben villanyt szerelt a megélhetésért, Taylorért és a többszörös vb-elődöntős Wayne Mardle-ért rajongott, olyanná akart válni, mint példaképei.

A lelkesedéshez viszont jó ideig nem társult mindent lebíró akarat. Cross a közelmúltig olyan volt a sportágnak, mint Nick Kyrgios a tenisznek: elképesztő tehetség, akinek ha van épp kedve játszani, szédületes dolgokra képes.

A megyei és alacsony pénzdíjazású tornákra eljárt ugyan, de emellett a napi megélhetésért küzdenie kellett, és ha nem szerelt volna villanyt, nem tudta volna állni a családi költségeket. Épp ez, gyermekei jövőjének biztosítása adja azt meg azt az ösztönzőerőt, ami biztos kezűvé teszi a tábla előtt. „Én egy egyszerű munkásgyerek vagyok, a célom, hogy el tudjam tartani a családomat” – mondta egy ízben újságírók előtt. Ennél tökéletesebb motiváció nem kell.

Cross már fiatalon is dartsozott, de a munka miatt volt, hogy éveken át nem vett a kezébe nyilat pénzdíjas versenyen. Aztán 2016 februárjában elvérzett a UK Open egyik selejtezőjében, és elment a kedve a további próbálkozástól. Nagybátyja viszont a lelkére beszélt, és rávette, induljon még egy selejtezőtornán. Megnyerte, és a legjobb harminckettőig jutott az Openen, a jelenlegi világelső, állította meg. A holland később még fontos szerepet játszott életében. Ez a siker megértette vele, hogy érdemes komolyabban vennie a sportot.

Tavaly előtt év végén még a tévében nézte a vb-csatákat, aztán 2017 februárjában – eredményeinek köszönhetően – már a profik között dobálhatott, első komoly pénzdíja 250 font volt. Első tornagyőzelmét rögtön márciusban szállította, ezt még három követte 2017-ben. A Német Nagydíj döntőjébe és az Eb-fináléba is bejutott, mindkettőben újfent Van Gerwen állta útját. Az év második felében csak a hollandtól kapott ki, sorozatban győzött, a világbajnokságnak már a ranglista huszadik helyéről vágott neki. Egészen lenyűgöző, hogy valaki kilenc hónap alatt idáig eljusson; a The Guardian úgy jellemezte feltörését, mintha egy meteor csapott volna bele a darts világába.

A vb előtt holtversenyben a harmadik helyre tette sikerét a torna főszponzora, a világ egyik legnagyobb fogadóirodájának számító William Hill. A pemburyi villanyszerelő becenevétől (Voltage, vagyis Feszültség) eltérően hűvös nyugalommal gyalogolt végig a mezőnyön, pedig a 2. fordulóban és a negyeddöntőben is hajszálnyira volt a kieséstől. Az elődöntőben az összes idei vereségért visszavágott a ranglistavezető Van Gerwennek, pedig a hollandnak hat meccsnyila is volt ellene. Az összecsapásról a szakírók úgy beszéltek, mint a valaha játszott legmagasabb színvonalú mérkőzés. Jöhetett a karrierje utolsó meccsére készülő Phil Taylor.

Az egykori idol 29. világbajnokságán a tizenhetedik győzelmére tört, de olyan leckét kapott, amit soha nem fog elfelejteni. Cross majd elsüllyedt szégyenében, és alig győzött elnézést kérni, mikor a mérkőzés elején kiborította a tábla melletti asztalra készített vizet, s ezzel megzavarta példaképét. Majd földbe döngölte a klasszist. 3-0-s szettelőnyénél Taylor már sejtett valamit, 6-1-nél pedig pontosan tudta, tizenhatnál több vb-trófea nem kerül a polcára. 7-2 lett a vége.

Rob Cross úgy lett világbajnok – és ranglistaharmadik –, hogy egy éve még amatőr volt. Eddigi keresetét megháromszorozta, közel 400 ezer fontos vb-pénzdíja talán elég lesz ahhoz, hogy három gyermeke jólétben nőjön fel. És ahhoz, hogy egy ideig még a tábla előtt láthassuk.

Halálpontos munkáskezek

Az egykor füstös brit kocsmák világából utat törő darts a hagyományos szigetországi sportokhoz képest semmiképp sem az urak mulatsága. A világ legjobb versenyzői közül a tavalyi és tavalyelőtti vb-győztes Gary Anderson és a világelső Michael van Gerwen eredeti foglalkozása a kőművesség. A sportág legnagyobb alakja, Phil Taylor fémipari munkásként kereste kenyerét, így Rob Cross villanyszerelőként még a tanultabb dartsos szakmunkások közé sorolható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.