Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Akinek sosem adták a kezébe az útlevelét a románok

Könyv jelent meg a négyszeres olimpiai bajnok erdélyi Szabó Katiról, akit a Nassar-üggyel kapcsolatban is kérdeztünk.

Radványi Benedek
2018. 01. 26. 13:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa paradoxon, hogy azon az olimpián, amelyen a szocialista országok bojkottja nyomán magyarországi sportolók nem lehettek ott, 1984-ben Los Angelesben egy erdélyi lány, az akkor 16 éves Szabó Katalin lett a legeredményesebb versenyző: román színekben négy aranyérmet (ugrás, gerenda, talaj, csapat) és egy ezüstöt (egyéni összetett) szerzett, megelőzve még a négy atlétikai számban győző amerikai Carl Lewist is.

Az 50. születésnapját a napokban ünneplő, ma már Franciaországban élő tornásznő életéről szól Csinta Samu szerdán bemutatott könyve, amely „Az ötödik szer – Szabó Kati életei” címet viseli.

A kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok kiválóság édesanyjának ajánlja a művet. – Ha ő nincs, nem lettem volna tornász,

nem lettem volna az az ember, aki vagyok ma, ilyen kemény, erős és ambiciózus.

Ezeket biztos tőle örököltem – mondta évekkel ezelőtt elhunyt édesanyjáról, aki mellől a Brassóhoz közeli Zágonból már hatévesen elkerült. Illetve a korabeli román papírok alapján hétévesen, születési dátumát ugyanis egy ifjúsági Eb-n való részvétel miatt lecserélték 1968-ról 1967-re (angol nyelvű Wikipédia-oldalán ma is utóbbi áll). Ám ami sokkal felháborítóbb: a nevéből is Ecaterina Szabo lett, ami jobban csengett Romániában, pláne a Ceausescu-rendszer idején. Tudta nélkül változtatták meg 1980-ban, ami sokáig dühítette, de mint egy korábbi beszélgetés során kiderült, 1991-es házasságakor már nem Ecaterinából lett – a férje nevét felvéve – Tamás-Szabó Katalin. Most kérésünkre így beszélt erről: – Az én saját papírjaimban mindig Szabó Katalin volt. Azt viszont

nem tudom megmondani, mi állt az útlevélben, mert az sosem került a kezembe

– utalt arra, hogy azt az edzők hordozták. – De nem is keresem már a választ, meg mindig mindenki Katinak hívott.

Pályája elején Károlyi Béla és felesége, Márta irányította az edzéseit. A házaspár később disszidált, a román után az amerikai tornászválogatottat is a csúcsra vitte, még a 2016-os olimpiai sikerekben is része volt. Akkor Simone Bilesnak sikerült az, ami legutóbb a női tornászok közül Szabó Katinak: négy aranyat nyert egy olimpián.

Ám Biles és Károlyiék neve a napokban más összefüggésben forgott: a házaspár Houston közeli vidéki edzőközpontjában, a női válogatott bázisán is dolgozott orvosként Lawrence G. Nassar, akit 140-en vádolnak molesztálással, s szerdán 40 és 175 év közötti börtönbüntetésre ítélték. Konkrétan ugyan nem derült ki, hogy Károlyiék bármi felett is szemet hunytak volna az évek során, Biles arról beszélt, hogy reméli, egy lánynak sem kell soha visszatérnie az edzőközpontba. Az amerikai tornaszövetség a múlt héten be is jelentette: megszakítja kapcsolatát a helyszínnel.

A végkifejletről Szabó Kati tőlünk értesült.

– Csak ők tudják, hogy mi történt – mondta első reakciójában,

de egyértelműsítette: nem hiszi, hogy Károlyi Bélának köze lenne ilyen ügyekhez (aki amúgy az ő idejében olykor a fizikai fenyítés módszereit is alkalmazta).

Szabó Kati 1987-es visszavonulása után edzősködött, ám 2010-es gerincsérvműtéte óta otthon van. Most viszont megkeresték egy francia kisvárostól, hogy adja a nevét egy tornacsarnokhoz, és lehet, tavasztól újra fog tanítani ott. Bevallása szerint sokszor vannak fájdalmai, néha nehezen kel föl, bár ennek nem minden orvos szerint a tornászmúlt az oka. De ha így volna is, állítja: abszolút nem bán semmit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.