Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Egy koreai professzor a teniszvilág új üstököse

A szemproblémákkal küzdő Csung Hjeon országa első Grand Slam-elődöntőse. Néha Djokovic is alig hiszi el, mikre képes.

Gabay Balázs
2018. 01. 24. 10:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen udvariasan még soha senki sem törölte fel a pályát Novak Djokoviccsal. A hatszoros Australian Open-győztes könyöksérüléséből tért vissza nagy reményekkel Melbourne-ben, de a nyolcaddöntőben útját állta a sportág új üdvöskéje, Csung Hjeon. Szédületes labdameneteket produkáltak, néha úgy tűnt, Djokovic sorra üti a nyerőket, de Csung az elérhetetlent is elérte. A világklasszis néha csak állt széttárt karokkal.

Amikor Djokovic elhibázta utolsó ütését a meccsen, a három szettben nyerő ifjú titán rezzenéstelen arccal, ökölrázás, üvöltözés nélkül – előtte a meccsen azért volt néhány mindből – odasétált a hálóhoz, és megköszönte a játékot annak a teniszezőnek, akivé ő akart válni gyermekkorában. Nos, jó úton jár afelé, hogy legalábbis a nyomába eredjen.

A 21 éves szuvoni fiatalember Dél-Korea első teniszezője, aki valaha Grand Slam-elődöntőbe jutott, szerdán ugyanis Tennys Sandgrent is legyőzte a negyeddöntőben (6:4, 7:6 (7-5), 6:3). Tizennégy éve nem került a legjobb négy közé ilyen alacsonyan rangsorolt játékos Melbourne-ben.

Csungot becenevén Professzornak hívják, ugyanis egy fehér keretes sportszemüveget hord. Testi fogyatékkal indította karrierjét, hisz gondok vannak a látásával, szemtengelyferdüléssel küzd. Gyermekorvosa azt tanácsolta neki, próbáljon minél többször egy zöld színű felületre koncentrálni, az segíthet. – Súlyos szemtengelyferdülésem van, ezért állandóan viselnem kell a szemüveget. Mára a testem részévé vált a szemüveg, nem zavar a játékban – nyilatkozta egy ízben. Csung nem az első, aki szemüvegben lép pályára a teniszvilágban, Billie Jean King és Martina Navratilova a nőknél, míg Janko Tipsarevic és Denis Istomin a férfiaknál viseli, illetve viselte.

A honfitársaihoz képest feltűnően magas (188 centiméter) Csung a Dél-Koreában rettentő népszerű tekvandót kezdte el űzni, de mivel édesapja és bátyja is teniszezett, ő is belekóstolt a sportágba, mely rabul ejtette. Úgy gondolta, akár ez is segíthet szemproblémája orvoslásában.

Fiatal kora ellenére elképesztően precízen játszik, és már most nagyon nehéz megingatni az önbizalmát a pályán. Erre szüksége is van, mert ő nem egy Cilic vagy Rusedski, aki kirobbantja szerváival a pályáról ellenfeleit. Ő az előbbi erényekre számíthat.

Miután tavaly októberben megnyerte a Next Gen milánói döntőjét – ez a 21 éven aluli férfi versenyzőknek kiírt világbajnokság –, az 58. helyre lépett fel az ATP-ranglistán. Csak összehasonlításképp: januári Challenger-torna döntőjével és a melbourne-i nyolcaddöntővel most fog feljönni a 62. hely környékére.

Sávolt Attila, Fucsovics Márton edzője tavaly év végi blogbejegyzésében három olyan fiatalt emelt ki, akik letehetik a névjegyüket 2018-ban. A 17 éves kanadai Felix Auger-Aliassime-t, Alexander Zverevet, aki szerinte immár bármelyik idei GS-tornán esélyesként indul, illetve Csung Hjeont. A Next Gen-döntőt egyébként pont a világranglista-4. német Zverev ellen nyerte Csung. A német a közelmúltban így fogalmazott róla: – Csung az egyik legkeményebb srác. Amikor ennek megfelelően játszik, nagyon-nagyon kevés teniszező van, aki meg tudja állítani.

Melbourne-i búcsúját követően Djokovic sem fukarkodott a dicsérettel Csungról. – Bármikor, amikor nehéz helyzetbe került a meccsen, előrukkolt egy hihetetlen ütéssel, valahonnan a pálya végéből. Olyan volt, mint egy fal, csak jöttek vissza róla a labdák. Mentálisan erős, higgadt volt, a kulcspillanatokban rendkívül magas színvonalon játszott.

Egy elképesztő labdamenet Sandgren ellen

A játékos tavaly Melbourne-ben és a US Openen a második, Wimbledonban a hamadik körig jutott, az ATP 1000-es versenyek közül csak a Canadian Openen ment három fordulót. Viszont Zverev mellett immár olyan nagyágyúkat is legyőzött, mint Phillip Kohlschreiber, Gael Monfils, Sam Querrey vagy David Goffin.

Az idei évet pedig rögtön egy Australian Open-elődöntővel kezdi, s lehet, hogy nem is ez a torna vége számára. Immár nem csupán Sávolt Attila az, aki nagy jövőt jósol neki, a szakma izgatottan várja, mire lesz képes a közeljövőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.