Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Három remek sízőt elveszített a magyar sport

Egy szövevényes, sportorvosi igazolás miatt kirobbant vita országváltással zárult. A Szőllős testvérek izraeli színekben folytatják.

Gabay Balázs
2018. 01. 03. 15:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három versenyzőt elveszít a magyar sísport, bizonyosan örökre. Szőllős Barnabás, Szőllős Benjámin és Szőllős Noa, a Nivelco SE sízői megkapták a nemzetközi szövetség engedélyét az országváltáshoz, így mostantól izraeli színekben indulhatnak. „Átigazolási ügyük” egy banális összeütközésből indult, és a hazai sportérdeket nézve szomorú véget ért.

A fiatalok tavaly egy olyan, a válogatott csapatorvosa, doktor Tállay András által kiállított igazolással versenyeztek, amelyet osztrák sportorvosi alapján állított ki a doki. (Szőllősék Ausztriában edzenek.) Ezt a magyar szövetség (MSíSZ) előbb elfogadta, majd a magyar bajnokság után – amit Barnabás és Benjámin lesiklásban megnyert – rájöttek, hogy mégsem jó. Arra hivatkoztak, hogy nem volt érvényes sportorvosi engedélyük, csak igazolásuk, és előbb tavasszal, majd a fellebbezés után ősszel az eljárási hibák miatt megismételt eljárásban is elmeszelték a sízőket.

Barnabást és Benjámint végül kilenc hónapra tiltották el a versenyzéstől, Noát felmentették, Szőllős Péter, a gyerekek apja, egyben egyesületük vezetője kétéves eltiltást kapott, a klubot egy évre kizárták a szövetségből. Szőllősné Deák Dóra, a versenyzők édesanyja elismeri, hibázott, amikor az osztrák sportorvosit vitte be a szövetségbe, de

ilyen mértékű büntetést doppingvétségért szoktak kiszabni, nem hiányzó dokumentumok miatt.

Az általa indított petíciót az eltiltás törléséért több százan írták alá a magyar síelőtársadalomból.

Érdekes adalék, hogy a válogatott keret orvosa minősítette makkegészségesnek őket, majd az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgatója nyilatkozatban jelentette ki, hogy az EU-s sportorvosi az itthonival egyenértékű. Tállay doktor az eljárás során tett tanúvallomásakor egyenesen azt mondta, hogy

„messze a legtöbbet szűrt gyerekekről van szó. ( ) Kb. Liu Shaolin Sándor, és Cseh Laci mennek ennyi vizsgálatra.”

Mindezt a szövetség fegyelmi bizottsága egy 2004-es kormányhatározatra hivatkozva lesöpörte, és úgy látja, a sportolók a magyar bajnokságon sem indulhattak volna, és a NOB-ösztöndíjra sem lettek volna jogosultak. Szőllősék, amikor megtudták, hogy gond van az osztrák engedéllyel, elmentek magyar sportorvosit csináltatni, de ezt már nem fogadta el az MSíSZ.

A furcsa ügynek fontos mellékszála is van. Szőllős Péter, a Nivelco elnöke, a három síző édesapja a szerintük aggályos pénzelosztási rendszer miatt – az állami támogatás zöme Miklós Editre és a horvát gyökerű Samsal Daliborra megy el – szeretett volna betekinteni a szövetség könyvelésébe és egyéb irataiba, de ezt több hónapos próbálkozás után sem hagyták neki. Emellett az alapszabályt és az elnökségi határozatokat sem találta a szövetség honlapján, így betelt nála a pohár, és az ügyészséghez fordult. Ezt követően született meg az első eltiltásról szóló döntés, így joggal juthat bárki arra a következtetésre, hogy a szövetség pénzügyeivel kapcsolatos kíváncsiság kiváltotta bosszúról van szó. A szövetség korábbi érdeklődésünkre természetesen cáfolta ezt.

Szőllős Barnabás a 2016-os ifjúsági olimpián az eddigi legjobb magyar eredményt érte el a férfiak műlesiklás számban, a szocsi ifjúsági vébén bronzérmet szerzett a 18 év alattiak között, Benjámin pedig több nemzetközi felnőtt korosztályú versenyen is állt már a dobogó valamelyik fokán. Noa szintén nyert már érmeket a nemzetközi színtéren a fiatalok között. A hazai mezőnyben bátyjai büszkélkedhettek a legtöbb nemzetközi ranglistás ponttal (FIS-pontok), így esélyük lett volna arra is, hogy ott legyenek a februári téli olimpián. Stark Márton szövetségi kapitány lapunknak ezt megerősítette, de hozzáfűzte, a fiatalok nem indultak el az Európa-kupán vagy a felnőtt vébén, így az olimpiához mérhető komoly versenyeken nem szereztek tapasztalatot. Édesanyjuk ezt azzal magyarázza, hogy még ifjúsági korúak a fiai, és mivel nem kaptak megfelelő segítséget a szövetségtől a vb-felkészüléshez, nem akartak kockáztatni.

Miután a fiúk édesapja évekkel ezelőtt egy másik ügy miatt kérte és megkapta az izraeli állampolgárságot, három gyermeke is izraeli színekben folytathatja, mivel a család nem látott más kiutat a kényes helyzetből. A phjongcshangi olimpia így is biztosan elúszott számukra, mert a játékok előtt bizonyos számú éven át kötelező egy nemzet zászlaja alatt a versenyzés. Édesanyjuk a Magyar Nemzetnek elárulta, a magyar szövetség igen nagy segítséget nyújtott ahhoz, hogy FIS-pontjaikat magukkal vihessék. – Nem ezt akartuk, sajnáljuk, de megyünk tovább a megkezdett úton – zárta Szőllősné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.