Babos Tímea sportpszichológus nélkül győzte meg Babos Tímeát

Biztos benne, hogy a tavalyi önmaga nem nyert volna tornát Tajvanon. Párosban világelső szeretne lenni.

Gabay Balázs
2018. 02. 07. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz képest, hogy hétvégén még Tajvanon, hétfőn Sopronban volt, a szerdát Budapesten tölti, csütörtökön pedig már Doha felé tart, Babos Tímea nemhogy összeszedett és friss, valósággal kivirult. Az első számú magyar női teniszező az elmúlt fél évben megnyerte párosban a világbajnokságot, januárban pedig az Australian Opent, most hétvégén pedig a tajvani WTA-tornát. Utóbbi versenysorozatban ez volt a negyedik trófeája felnőttként egyéniben.

– Hihetetlen érzés volt a melbourne-i siker, Magyarországon talán a világbajnoki cím megnyerése nagyobb dicsőség – kezdte szerdai sajtótájékoztatóját a budai Hemingway étteremben, a Feneketlen tó partján. Babos vb-győzelme és Australian Open-elsősége azért is nagy szó, mert két különböző teniszezővel az oldalán érte el őket. Míg Szingapúrban Andrea Hlavackovával tudott győzni, addig Melbourne-ben már a régi társ, Kristina Mladenovic pacsizott vele a megnyert pontok után. Nem véletlen, hogy barátnője visszatért mellé. – A korábbi partnereimmel voltak emberi nehézségeink, a legutóbbi párommal is előfordultak, nem tagadom. Korábban is úgy éreztem, hogy Kristinával tudok a legjobban együtt játszani, és ezt most is tartom. Úgy nyertünk Grand Slam-tornát, hogy előtte nem is edzettünk együtt. Az első néhány körben én segítettem ki őt a nehezebb pillanatokban a pályán, majd ő engem. Tízéves korunk óta ismerjük egymást, nagyon jó a viszonyunk – taglalta kettejük kapcsolatát a magyar teniszező.

A melbourne-i fináléról kifejtette, egy percig sem fordult meg a fejében, hogy nem nyerhetnek. Viszont általános meghökkenésre elmondta: nem a GS-trófea elnyerése volt az igazán nehéz, hanem hogy utána egyből kellett is indulni Tajvanra az újabb versenyre. Jött egy közel 20 órás út, majd az első mérkőzés. – Iszonyatosan fáradt voltam. Az, hogy újra itthon lehetek, és valamennyit pihenhettem, talán később számít majd igazán.

Bizony kell majd az erő, ugyanis a sportoló rendkívül magas célokat tűzött ki magának a jövőt illetően. – Párosban szeretnék világelső lenni, egyesben pedig újra a top 20 környékére, inkább a top 20-ba kerülni.

Babos őszintén válaszolt a tavalyi gyengélkedését firtató kérdésre is. Hangsúlyozta, sosem szokta jól kezdeni az évet, de 2017-ben tényleg gyengén sikerült a rajt, sorra jöttek a vereségek egyesben. Emiatt volt, hogy feltette magának a kérdést, vajon miért csinálja ezt az egészet.

– A 2017-es Babos Tímea Tajvanon kikapott volna a második körben. Én viszont év végén megfogadtam, hogy mostantól nem adom magam könnyen, minden egyes pontért küzdeni fogok teljes erőmből. Látva a mostani játékomat, azt hiszem, hogy megérte változtatnom.

S hogy miben is áll ez a fordulat, mely Babost újra a sikeres útra állította? Egyfelől az, hogy edzője, Thomas Drouet a szingapúri vb előtt összedugta a fejét tanítványával, és egy más típusú felkészülésben állapodtak meg, mely párosban nagyobb sikereket hozhat. Taktikailag és a reflexét tekintve is javult ezáltal. De nem csak ez áll a háttérben. – Tavaly probléma volt, hogy

Timi nagyon meg akart felelni a környezetében mindenkinek, a szurkolói elvárásoknak. Emiatt rágörcsölt a meccsekre, így nem volt meg benne a kellő lazaság, kockázatvállalás, ami a mérkőzések megnyeréséhez kell

– magyarázta kérdésünkre Babos Csaba. A teniszező édesapja Sopronban a kezdetektől ott volt lánya mellett a pályán, maga is edzőként dolgozik. Rögzíti: a 2016-os kiemelkedő sikerek után – 25. hely egyéniben a ranglistán, páros tornagyőzelmek – hiába fektetett ugyanannyi energiát a munkába gyermeke, csak nem jöttek a győzelmek, ami egyre frusztráltabbá tette Tímeát.

Babos Csaba azzal nem mondott újdonságot, hogy minden sportoló életében vannak gyengébb és jobb periódusok, azzal már igen, hogy lánya hogyan küzdött meg a sikertelenség okozta feszültséggel. – Hogy járt-e sportpszichológushoz? Körülbelül 30 napot tölt Magyarországon, tehát állandó mentáltrénerre nem is lenne lehetőség. Nem, abszolút saját erőből lábalt ki a hullámvölgyből. Úgy vélem, hogy a teniszezőknek saját maguk és edzőjük a legkomolyabb támasz, ha lelki segítségre van szükség, akkor is. Persze egy 19 éves játékosnál még csak a stáb jelenthet igazi pluszt, míg egy 24 évesnek már ott van a tapasztalat, hogy egy korábbi nehéz helyzetből hogyan tudott kijönni, ez nagyon sokat számít. A lényeg, hogy ha a játékos felmegy a pályára, legyen tisztában vele, hogy mindent megtett a siker érdekében, bízzon magában, és ha emellett jól érzi magát, akkor jól fog tudni teljesíteni.

Babos Tímea édesapja már a 2014-es wimbledoni döntőben is úgy vélte, a Babos–Svedova páros legyőzi az Errani–Vinci kettőst, de ez nem így lett. Most viszont úgy gondolja, sok Grand Slamet fog még nyerni lánya, s amikor majd Babos Tímea nevével kezdődik a világranglista, apjának megmondhatják, hogy már megint neki lett igaza.

Babos Tímea tajvani elfoglaltságai miatt nem utazott el a Fed-kupa-csapattal Tallinnba, holnap már indul is Dohába versenyre. Majd jöhet a várva várt budapesti WTA-torna, melyen címvédőként indul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.