Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Elég három vezényszó, s letakart szemüveggel is megy a szlalom a sípályán

Paralimpikonjaink: Balogh Zsolt esetében sok múlik a hóp hosszán, Lőrincz Krisztina rolleren edzett a Margitszigeten.

Radványi Benedek
2018. 03. 05. 17:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy egy látássérültként született fiú a tandemkerékpár hátsó ülésén tekerve élvezi a sport örömeit, az még nem extrém különlegesség. Az viszont annál inkább, hogy ugyanő síelőként is száguld, olykor akár óránkénti 80 kilométeres sebességgel. Ráadásul a pénteken kezdődő paralimpiára is kvalifikált, első magyar látássérült síelőként.

A most 35 éves Balogh Zsolt 12 esztendős korától biciklizett, de a síelést jobban megszerette, 28 éves kora óta űzi versenyszerűen. – Nagyobb kihívás, az biztos, és ezeket mindig is kerestem – mondta lapunknak. – Lehet, velem van a baj, de

csupa olyan dolgot szeretek csinálni, amihez kell valaki más.

Sokkal szívesebben tekerek kint, mint egy szobabiciklin.

Balogh Zsolt a fényt tudja érzékelni, ám ezzel nincs előnyben – több szempontból sem. Ugyanis a szabályok alapján leragasztott síszemüveget kell hordjon, hiába állapította meg az orvosi vizsgálat, hogy amúgy sem lát a pályán semmit.

A versenyzésre úgy képes, hogy egy guide irányítja. Amihez elég három vezényszó, nevezetesen a gyere, a fordul és a hóp – avat be a részletekbe a társ, Bocsi Bence. –

Mondhatnék bármit, akár gumicukrot is, a lényeg, hogy mit beszéltünk meg.

A gyere csak egy átkötő szó, azzal információt kap arról, hogy én hol vagyok. A fordullal jelzem, hogy most kezdődik a forduló a kapu mellett, és a hópban az ó hossza határozza meg, hogy egy ív milyen hosszú.

Március 14-én műlesiklásban, 17-én óriás-műlesiklásban szerepelnek, előbbi – közismertebb és leíróbb nevén a szlalom – jóval pörgősebb,Bocsi elmondta, a kisebb kaputávolságok miatt mentálisan is fárasztóbb, mivel gyorsabb reakciót igényel. A páros a kezdeti nehézségek után nagyon jól összecsiszolódott, ám sok múlik majd azon, mekkora lesz a szél, hiszen hiába vannak egymástól néhány méterre, a fuvallatok könnyen elviszik a guide hangját.

A phjongcshangi játékokon való indulás hatalmas lépés számukra,: Balogh elmondta, nemhogy ekkora versenyen nem szerepelt, nem is repült még ilyen messzire. A 2017-es vb-n műlesiklásban hetedikek, óriás-műlesiklásban kilencedikek lettek, az ottani, bő 15 fős versenyzői létszám várható, a céljuk a pontszerzés, vagyis a legjobb hatba kerülés.

A négy évvel ezelőtti téli paralimpián egy magyar sem volt, most a Bocsi–Balogh duó mellett egy harmadik honfitársunk, Lőrincz Krisztina is ott lesz Koreában.

Ő is elsőként képviseli színeinket sportágaiban – ülősífutásban és sílövészetben – a fogyatékossággal élők világeseményén, igaz, nem számít paralimpiai újoncnak, mivel 2016 nyarán Rióban már szerepelt (a női egypárevezősök között a 11. lett).

Esetében az keltett döbbenetet, amikor rolleren edzett a Margitszigeten. – Bizonyára látványos lehetett, az arra járó gyerekek kérdezgették is az anyukájuktól, hogy ez mi, meg mondogatták, hogy de vagány, én is akarok ilyet – idézte fel a Magyar Nemzetnek. A havas edzésekhez többször utaztak Csehországba, a kvalifikációhoz viszont egyetlen őszi versenyen való szereplése elég volt, a síléceken szó szerint ülő sportoló így szabad kártyát kapott a sprint versenyszámra (amely a paralimpián március 14-én lesz).

Lőrincz Krisztina 24 évesen került kerekesszékbe, autóbalesetet szenvedett. Vétlen volt, ráadásul az éppen ügyeletes orvoson is múlott, hogy a rekeszizmától lefelé örökre bénult maradt. Ám pillanatok alatt rendkívül pozitív ember benyomását kelti, amit meglepő módon az őt az útról lesodró jármű vezetője bizonyított a leginkább, miután meglátogatta a kórházban: – Rákérdezett, hogy bejöhet-e hozzám rendszeresen, mert nagyon sok energiát nyer abból, amilyen életvidám vagyok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.