Félállású román edző a válogatott élén, nem érdeklik a kritikák

Bukaresti edzői állását is megtartja a férfi röplabda-válogatott élére kinevezett Bogdan Tanase.

2018. 03. 22. 6:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bogdan Tanase személyében román nemzetiségű szövetségi kapitánnyal kezdi meg a felkészülést a 2019-es Európa-bajnokságra a magyar férfi röplabda-válogatott. Mint az Origónak adott interjújában elmondta, nem szereti, amikor a közbeszédben kiélezik a problémákat a magyarok és a románok között.

– A feleségem félig magyar, beszél is magyarul.

A családja erdélyi, tisztelem őket, a kultúrájukat, a nyelvüket és remélem, hogy a fiam is fog beszélni magyarul. Nekem nincs is ezzel több tennivalóm

– fogalmaz Tanase.

Hallja azt ő is, hogy a magyar közvélemény nincs teljes mértékben kiegyezve, hogy „román a kapitány”, de

„jóval több a szóbeszéd Romániában”, hogy miért Magyarországot választotta, de az efféle hangok „jelentéktelen emberektől jönnek”.

– Edzőként jöttem ide, nem számít, hogy hol születtem, milyen nemzetiségű vagyok. Az a fontos, hogy jól végezzem a munkámat a magyar válogatottnál. Nem érdekel, hogy mit beszélnek az emberek. Van egy filozófiám, amit megtanultam a sportban, nem tehetek mindenkit elégedetté. Higgye el, megvannak a saját problémáim a hazámban.

Tanase ismeri a nemzetközi vérkeringésben benne lévő magyar röplabdázókat, Friedrichshafenban együtt dolgozott például Gergely Rolanddal. – Nagy tehetség, akár csak Koch Róbert volt vagy Nagy Péter, aki Bajnokok Ligáját nyert a német csapatával. Korábban Kántor Sándor is a klasszisok közé tartozott, de napjainkban is nagyon sok jó játékos van külföldön, például Baróti Árpát és Pádár Krisztián. Minőségi röplabdázók – ezért is mondja, hogy a legnagyobb kihívás lesz, hogy az alapanyagból csapatot gyúrjon.

Németországban dolgozott erőnléti edzőként, taktikai trénerként és másodedzőként is, „fejét használó, munkaszerető embernek” tartja magát. – Olyan együttest szeretnék építeni, amelyik élvezi az erősítést is, tehát mindig szívesen vannak együtt a játékosai. Ez a legfontosabb. A munkában hiszek, nagyon sokat dolgozom, a röplabda őrültje vagyok.

Nem lehet kérdés, hogy a csapattal ki akar jutni a 2019-es Eb-re. Május elején kezdik a felkészülést, akkor négy hónapot fog Magyarországon tartózkodni.

Állítja, soha nem helyezte a pénzt az első helyre a döntéseikor. – Fontosabb, hogy építhessek valamit.

Bőven lett volna lehetőségem elhagyni a klubomat, a Steaua Bucurestit, voltak jobb anyagi feltételekkel kecsegtető ajánlataim, de két éve elkezdtem egy munkát, és folytatom, amíg lehet

– Tanase tehát egyelőre nem lesz főállású magyar kapitány.

A női válogatott élére kinevezett Jan de Brandttól is sokat szeretne tanulni. A férficsapat a 115.-ről az 50. helyig kerülhetne előre a világranglistán, a távlati cél a 2020-as olimpiai részvétel.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.