Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

„Ki a fenét érdekel, hogy Katinka milyen viszonyban volt a szövetséggel?”

Nem akar botrányt kelteni könyvével Hargitay András korábbi úszókapitány, de ez kikívánkozott belőle.

Radványi Benedek
2018. 03. 23. 12:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tehetetlennek éreztem magam, kikívánkozott belőlem” – mondta Hargitay András korábbi úszószövetségi kapitány a pénteken bemutatott, Feszített víztükör című könyvéről. A kötet megjelenését március elején beharangoztuk egy terjedelmes anyagban, akkor azt mondta: „Ennyivel tartozom a versenyzőknek, a szüleiknek, az edzőknek, a sportvezetőknek, az újságíróknak, a sportszerető közvéleménynek, a barátaimnak, az ellenségeimnek ennyivel tartozom önmagamnak.”

A könyvbemutatón hangsúlyozta: ez nem botránykönyv, s nem volt szándékában bárkit lejáratni. Ám könyve mégis befolyásolhatja a Hosszú–Tusup páros megítélését. A bemutatón felidézte a riói olimpiai hirtelen visszalépésüket (amivel Jakabos Zsuzsannát sújtották, hiszen ő is megúszta a kvalifikációhoz szükséges időt) és azt is, később valótlant állított a három aranyat szerző kiválóság. „Hosszú Katinka azt írta, szólt nekem, hogy 200 pillangón nem indul, de ez nem történt meg” – mondta, hozzátéve, hogy a házaspártól csak akkor érkezett telefonhívás, amikor nem tudták, hol van a technikai értekezlet.

„Nincsen ok arra, hogy az ember ferdítsen a történteken, nem szoktam hazudozni” – jelentette ki a szövetségi kapitányi tisztséget 2016 áprilisától 2017 januárjáig betöltő Hargitay András. Elmondta, hogy míg Hosszúékkal nem, Gyurta Dániellel a legélesebb vitája után is le tudott ülni.

„Az a fajta magatartás, amelyet Katinka és Shane tanúsít a társadalom felé, az újságírók felé és egyáltalán a versenyzők felé, nem maradhat.

Shane nem viselkedhet így, nem csinálhat olyan botrányokat, amilyeneket egyébként nemzetközi versenyeken csinált, csak itt ezt valamilyen oknál fogva nem hozták le.” Bár a windsori rövid pályás vb helyszínén az amerikai edző lesenkizte, állítja, neki nem egy egyéni sérelmet kell rajta törlesztenie, ezt nem is akarná.

Hozzátette: az érzése, hogy Katinkát eredményesen más nem fogja tudni felkészíteni, mint Shane, maximum hosszú idő után. „Örülnék annak, ha a kapcsolatuk vissza tudna rendeződni. A magyar sportnak, a magyar úszósportnak, Magyarországnak igenis szüksége van arra, hogy Katinka minél több Európa-, világ- és olimpiai bajnoki érmet szerezzen.

Ki a fenét érdekel, hogy Katinka milyen viszonyban volt a szövetséggel, az elnökséggel vagy éppen velem,

az a lényeg, hogy olimpiai bajnok legyen.” Állítja: ennek ugyanúgy örült attól még, ha esetleg rá csúnyán nézett, mert Magyarországnak ez volt az érdeke.

Kiderült: a nyersanyag már tavaly szeptemberben elkészült, a legnagyobb kritikusa, de a cenzor szerepét is betöltő felesége is rengeteg segített, sokszori átolvasás után jutottak el a mű lezárásáig, ezért jelent meg most. Nem tudatosan időzítették a megjelenést a 62. születésnapja környékére, illetve az országos bajnokság elé.

Arról is beszélt, hogy miért nem kérte – mint az hasonló helyzetben szokásos – egy sportújságíró segítségét a könyv megírásához. „A legjobban én fogom tudni elmondani azt, amit valóban érzek.” Kijelentette, sokat töprengett egy-egy szó használatán, és nevetve hozzátette:

ha lesz dicsőség, azt a feleségének tudhatja be, ha pedig kritika, akkor magának.

Állította: szinte szóról szóra írta le a párbeszédeket, mivel a feszült pillanatokra élesen emlékszik.

Lapunk kérdésére Hargitay András elmondta, egyelőre nem érkeztek visszajelzések a könyvben szereplőktől, de nagyon várja a reakciókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.