Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

„Mi mindig majmolunk egy stílust”

Prukner László úgy látja, az aktuális Eb vagy vb-győztest másoljuk, de egy képzési programot soha nem viszünk végig.

Arday Attila
2018. 03. 10. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a tavasz a csapatsportok bajnokságainak legfontosabb időszaka, érdemes visszakanyarodnunk ahhoz a februári TF-es konferenciához, amely egyebek között a labdarúgás és a kosárlabda változását, fejlődését mutatta be. Nem véletlenül választottuk most ezt a két csapatsportot.

Az Aranycsapat éppúgy visszatámadt, mint a későbbi a Barcelona – a többi között ezzel lepte meg a hallgatóságot Prukner László, alias „Tanár úr”. Arról is beszélt, a sportág evolúciója gyakran önmagába tér vissza, kőbe vésett szabályai miatt amúgy is lassan változik. És mi még így sem nagyon tartjuk a lépést. A Ferencváros egykori trénere elmondta, 2005-ös tanulmányútja során a Milannál már azt látta, hogy tizennyolc tagú stáb dolgozik a csapat mellett, míg ma a magyar labdarúgás még mindig ott tart, hogy sok helyen van edző és legfeljebb egy pályaedző. (Pedig a pénz hiányára itt aligha lehet hivatkozni.)

– Még mindig nem edzői csapatban gondolkodunk itthon, egyetlen szakember képtelen a sok statisztikát feldolgozni – hívta fel a figyelmet Prukner. Szavaiból kiderült, más téren utánozni próbáljuk a divatot.

– Mi mindig majmolunk egy stílust, azét, aki éppen vb-t vagy Eb-t nyert. De ezt csak két-három évig tesszük, egyetlen képzési programot sem viszünk végig, tizenkét-tizenöt éven át, így pedig sosem lépünk előre.

A magyar labdarúgásban a fiatalszabály ellentmondásokat szült, lapunkban már többen is feltárták, miért. Az U20-as játékosok közül sokan elkényelmesedtek, irreális fizetési igényekkel lépnek fel, huszonévesen viszont már kevesen állják meg a helyüket, ezért nem is kellenek. (Az NB II-ben kötelező két húsz éven aluli futballistát szerepeltetni, az NB I-es klubokat pedig anyagilag ösztönzik a tizenévesek szerepeltetésére.) A kosárlabda más világ. A női NB I-ben legalább egy félidőt kell játszatni legalább egy tinédzsert, de itt a fiatalok ezzel nem élnek vissza.

– Megnőtt az U20-as kosarasok értéke és felelőssége. Ezt ők is tudják – mondta egykori világklasszisunk, a BEAC edzőjeként is dolgozó Balogh Judit.

A Magyar Nemzetnek később arról beszélt: ma van egy kiváló tizenéves generációnk, amelynek tagjai azért akarnak jobbak lenni, hogy tovább tudjanak lépni. Felfogják, hogy máskülönben nem kellenek majd senkinek, miután kinőnek a korosztályukból. Közülük a legjobbak már a válogatottban játszanak, sőt kulcsemberekké váltak. A válogatott pedig gyakorlatilag már ott van a 2019-es Eb-n.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.