Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Szlovákiába távoznának a legjobb magyar csapatok

A jégkorongbajnokság három legjobbja már be is adta a kérelmét. A válogatott nyerhet ezzel, a bajnokság nem igazán.

Gabay Balázs
2018. 03. 20. 13:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb magyar csapatok követhetik külföldre a magyar klubhoki zászlóshajóját, a Fehérvár AV 19-et, de nem az osztrák bajnokságba. A Nemzeti Sport is írt róla a napokban, hogy a MAC és a Diósgyőr a szlovák Extraligába vágyik, ezt máshonnan is megerősítették nekünk. Viszont a hírre az Újpestnél is felkapták a fejüket, s előbbi kettőhöz hasonlóan ők is beadták a kérelmüket a szlovák szövetséghez. Valahol érthető a MAC Budapest és a DVTK törekvése, 2015 óta házi döntőt rendeznek egymás között a magyar bajnokságban, kinőtték a hazai versengést.

A három magyar élcsapat nem véletlenül dobbantana az északi szomszédhoz, sokkal erősebb az Extraliga az Erste Ligánál. A szlovákok 2018-as olimpiai válogatott keretébe például tíz játékos került be a hazai pontvadászatból, hat éve vb-döntőt játszott az elitcsoportban Szlovákia. Rendszeres Bajnokok Ligája-szereplő klubcsapatuk is van, melyről mi, magyarok csak álmodozunk.

A fenti hármasnak tehát óriási dobás lenne, ha bekerülne a szomszéd ligába. Úgy tudjuk, a MAC már évekkel ezelőtt beadta a kérelmét, hogy az osztrák ligában (EBEL) játszhasson, később a DVTK is így tett, de csak a fehérváriaknak sikerült a „felvételi”. Ezután mindketten Szlovákia felé fordultak, de odaát először nem fogadták őket egyöntetűen kitörő lelkesedéssel. Úgy tűnik, idén siker koronázhatja az erőfeszítéseiket, s ez jórészt a tavaly a magyar és szlovák élcsapatok szereplésével kiírt Visegrád Kupának köszönhető. Az extraligás Poprád, Érsekújvár, Zsolna és Nyitra saját bőrükön tapasztalhatták, hogy a magyar ellenfelek felveszik velük a versenyt – a döntőt a DVTK és Nyitra vívta.

Ennek révén az Extraliga névadó szponzorának, a Tipsportnak a vezetője, Richard Lintner a közelmúltban bejelentette, hogy két külföldi csapattal bővülhet a liga, s mivel a cég és a szöveség vezetőségében van átfedés, nem valószínű, hogy bárki szót emelne a magyarok érkezése ellen. Most már a szlovák és a magyar szövetségnek és a magyar kluboknak kellene megállapodniuk.

Információink szerint

a magyar szövetség (MJKSZ) szakmai bizottságában egyelőre nincs teljes támogatottsága a MAC és a DVTK országváltásának.

Ha ők lelépnek, értelemszerűen nagyon meggyengül a hazai bajnokság, és ez nemcsak a szövetségnek fájna, hanem bizonyosan az Erstének is. A bank tavaly júliusban lépett a Mol helyére főtámogatóként, s nem azért írta alá a szerződést, hogy egy évre rá a legerősebb egyletek távozzanak, s helyükön a farmcsapataikat küldjék jégre, ahogy teszi például a Fehérvár is (az MJKSZ versenykiírásában ez a kötelezettség szerepel, ha egy csapat külföldi bajnokságban indul). Most azt lehet látni, hogy a Fehérvár EBEL-meccsein megtelik a hazai csarnok lelátója, míg az Erste Ligában játszó Fehérvári Titánok összecsapásaira tizedannyian sem kíváncsiak. Előbbi mérkőzéseit így a tévé is szívesen adja.

A szövetségben van egy olyan elképzelés, hogy vidéki nagyvárosokat – Győr, Szeged – is bekapcsolnak a hokiéletbe, s az ő érkezésük új lendületet adhat a bajnokságnak. A liga színvonalát viszont ez nem feltétlenül fogja emelni. A diósgyőriek és a MAC viszont úgy látják, az ő fejlődésüket gátolja, hogy nincsenek komoly versenyre kényszerítve idehaza, és ha hokisaik erősebb sorozatban játszhatnak, az a magyar válogatott számára is kamatozna. A magyar szövetség a májusi kongresszusáig mindenképp dönteni szeretne az ügyben. Az UTE-ről jelenleg annyit tudni, hogy ők nem akarják itt hagyni az Erste Ligát, de ha a két nagy megy, akkor ők is velük tartanának. Persze az is súlyos kérdés, hogy ha mindhárom csapat lelép, a hat maradó (Csíkszereda, Brassó, FTC, Dunaújváros, Vienna Capitals farmcsapat) lát-e fantáziát a folytatásban.

Ha az MJKSZ rábólint az országváltásra, jöhetnek a „csatlakozási” tárgyalások a klubok és a szlovák szövetség között. Itt a szakmai feltételek teljesítése – ebben nem lehet akadály – mellett kemény anyagi elvárások is vannak.

Értesüléseink szerint a félmillió eurót is elérheti a nevezési díj, melyet a kluboknak kell előteremteniük.

Ez nem lesz egyszerű, de például Diósgyőrből azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nincs ok aggodalomra. Szerintük a szlovák hokibajnokság vonzereje megkönnyíti a szponzorkeresést mind itthon, mind külföldön. Hamarosan kiderül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.