Sarri így csinált bohócot magából

Kepa Arrizabalaga kapus és a vezetőedző, Maurizio Sarri is azt mondja: félreértésből adódott az a bizarr jelenetsor, amely a vasárnapi esti Ligakupa-döntő hosszabbításában játszódott le.

Ch. Gáll András
2019. 02. 26. 10:36
Carabao Cup Final - Manchester City v Chelsea
David Luiz hiába súgott, Kepa nem hagyta el a pályát Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kepa Arrizabalaga kapus és a vezetőedző, Maurizio Sarri is azt mondja: félreértésből adódott az a bizarr jelenetsor, amely a vasárnapi esti Chelsea–Manchester City angol labdarúgó Ligakupa-döntő hosszabbításának utolsó perceiben játszódott le.

A londoni Kékek olasz trénere közvetlenül a 11-es rúgások előtt le akarta cserélni a spanyol hálóőrt – a világ legdrágább kapusát, akit tavaly 80 millió euróért vettek meg a londoniak az Athletic Bilbaótól –, aki a ráadásban kétszer is ápolást kért görcsölő lába miatt, a cserekapus, Willy Caballero már ott is állt a partvonal mellett bevetésre készen. Kepa azonban nem akarta elhagyni a játékteret. Végül már mindenki – játékostárs, edző, másodedző – kérlelte, hogy hajtsa végre a cserére vonatkozó utasítást, de ő ellenállt, Sarri pedig mérgében tombolt a kispadnál. A 11-esek előtt Antonio Rüdigernek kellett őt lefognia, hogy ne menjen neki Kepának.

– Nem az történt, hogy visszautasítottam a lecserélésemet. Az edző azt gondolta, nem tudom folytatni a játékot, és én csak jeleztem, hogy jól vagyok – magyarázta órákkal a történtek után a 24 éves Kepa, aki a 11-esek során ugyan megfogott egy lövést, de végül csapata a gól nélküli rendes játékidő és hosszabbítás után 4-3-ra alulmaradt. – Meg sem fordult a fejemben, hogy ellenszegüljek az edzőmnek, akit nagyon tisztelek, és nem vonom kétségbe a döntéseit.

Sarri szerint – aki a ritkán látható jelenet egy pontján elindult kifelé a stadionból, de aztán megtorpant és visszafordult – nagy hiba volt, ami történt, ő azt hitte, a kapus nem tudja folytatni a játékot, de később kiderült, hogy nincs baja, ezt a kispadhoz visszaérkező orvosok is megerősítették. Ezzel együtt úgy fogalmazott: Kepa jót akart, de rosszul csinálta.

– A motivációja helyes volt, a magatartása viszont nem – mondta az olasz szakember, amivel frenetikus hatást váltott ki a sajtóértekezleten részt vevő újságírók körében, ugyanis egy nyelvbotlás miatt kissé tört angolságával így fogalmazott. „He was right with the motivation but he was wrong with the condom.” Valójában azt akarta mondani, hogy conduct, vagyis magatartás, de egy kicsit félresikerült...

Sarri természetesen mellébeszélt, meg kell adni, zseniálisan. Utólag nyilván rájött, hogy legjobb, ha nem feszíti túl a húrt, és egy félreértésre fogja a világ legdrágább kapusának parancsmegtagadását. Mert ez parancsmegtagadás volt, akár meggyógyult a görcs Kepa lábában, akár nem. Katonáéknál az ilyesmiért főbelövés jár, egy kölyökmeccsen az edző a fülénél fogva rángatja le a pályáról a hisztiző kapust, a földkerekség egyik leghíresebb klubjánál az edző visszakozik, majdhogynem még ő kér bocsánatot. Közben az is kiderült, hogy a balhé tetőpontján David Luiz, a Chelsea védője mit súgott oda kapusának. Azt, hogy tartsa tiszteletben edzője döntését, még ha nem is érzi azt igazságosnak.

David Luiz hiába súgott, Kepa nem hagyta el a pályát
Fotó: Reuters

Kepa viszont nagy ívben – ami itt következne, az nem tűri a nyomdafestéket – az edzői utasításra, és úgy döntött, hogy ő védi a kaput a 11-es párbajban.

Hogy még szebb legyen a história, megszólalt José Mourinho, szokásához híven az ördög ügyvédje szerepé­ben. A Manchester Unitedtől kirúgott, korábban a Chelsea-nél sikert sikerre halmozó menedzser kijelentette: – Az egyik oldalról Kepa megmutatta a személyiségét és az önbizalmát azzal, hogy játszani akart. Kedvelem az ilyet. Azonban azzal, hogy nem jött le, bonyolult szituációba hozta az edzőjét, a stábot és a csapattársait. Szomorú vagyok miattuk.

Hogy szomorú-e, abban nem vagyunk biztosak. Meglehet, jót mosolyog azon, hogy ezúttal nem ő az, akire rájár a rúd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.