Állják a sarat, de meddig?

A koronavírus-járvány a legsúlyosabb anyagi és szakmai gondokat a profi csapatsportoknál okozza, hiszen itt a komoly játékosbérek miatt nem kicsi a tét. Alábbi körképünkben – a futballt leszámítva, hiszen az minden tekintetben „más kávéház” – a három legnépszerűbb hazai csapatsportág problémáit mutatjuk be.

Ch. Gáll András, Pajor-Gyulai László, Szilágyi László
2020. 03. 21. 8:24
null
Kovacsics (zöldben) és Amorim újra összecsaphat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kosárlabdázók már nem reménykednek a folytatásban: a hazai szövetség (MKOSZ) kedden úgy döntött, mindkét nemnél és minden korosztályban eredményhirdetés nélkül véget vet a bajnokságoknak. A szövetség közleményében ez is olvasható: „Fontos kérdés a játékosok szerződésének lezárása is, az MKOSZ arra ösztönzi a klubokat, hogy a sportolói megállapodásokat lehetőleg közös megegyezéssel rendezzék el.”

Ebből a szempontból van nagy jelentősége annak, hogy nincs végeredmény, azaz a bajnokság nem véget ért, hanem abbamaradt. A klubok a játékosokkal nem havi fizetésben állapodnak meg, hanem idényre szóló bérben, majd kalkulálva, hogy meddig tart az idény, azt osztják el havi részletekre. A nőknél április végén fejeződik be a bajnokság, a férfiaknál a hosszabb alapszakasz, a középszakasz és a rájátszás eltérő szabályai – nem két, hanem három nyert mérkőzéssel lehet továbbjutni egy párharcból – miatt ez eltart június második feléig is. Ha az elnökség most eredményt hirdet, azzal lezárja az idényt, és mindenki tarthatná a markát a teljes összegért, így viszont minden a közös megegyezésen múlik. A hölgyek esetében ez nem okoz gondot, hiszen mindössze másfél hónapnyi pénzről kell megegyezni, de a férfiaknál nagyobb a tét.

Érdek a megegyezés

Megegyezés híján a kosarasok a nemzetközi szövetség, a FIBA mellett működő választott döntőbírósághoz, a BAT-hoz fordulhatnak, ez a megoldás perekhez vezethetne. Mivel tipikus vis maiorról van szó, azaz a klubok vétlenek a kialakult helyzetben, így meg lehet próbálni a bíróság elé vinni az esetleges vitákat, de a kimenetel erősen kétséges. Annak ellenére, hogy a BAT az ügyek túlnyomó részében a játékosok javára dönt.

Nincs egységes gyakorlat, minden klub a maga elképzeléseiről tárgyal a kosarasaival, ezen többnyire meg már túl is vannak. Forrásaink szerint mindkét fél érzi, hogy érdeke a megegyezés. Ahogyan az egyik férficsapatunk vezetője fogalmazott, ez a jövő miatt fontos. Ha egy klub nem tisztességes, annak híre megy, és később nemigen állnak vele szóba, és igaz ez fordítva is: a lojalitásból gyengén vizsgázó játékosok nehezen találnak maguknak csapatot a vihar elmúltával. Egy biztos: jól senki sem jár. A klub nem tud szolgáltatni, ezért nincs bevétele, a játékos pedig kevesebbet kap a kialkudott pénzénél, és nem is szerződhet el más csapathoz, ugyanis nincsen hová.

Az Audi ezután is marad

A magyar női kézilabda meghatározó csapata a válogatott játékosokat és világklasszis idegenlégiósokat egyaránt felsorakoztató Bajnokok Ligája-címvédő, a Győri Audi ETO KC. A csapat névadó főszponzora, az Audi a héten bejelentette, hogy a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt a jövő héttől felfüggeszti az autógyártást a győri üzemében, tegnap viszont már arról is tájékoztatott, hogy nem lesznek elbocsátások, sőt a májusra tervezett prémiumok kifizetését egy hónappal előbbre hozzák, hogy a dolgozók könnyebben átvészelhessék a kialakult helyzetet.

Bartha Csaba, a klub elnöke lapunknak elmondta, hogy az Audi Hungária Zrt.-vel a következő szezonra is van érvényes megállapodás, s ez könnyebbséget jelent, de felelőtlenség megelőlegezni, hogy a koronavírus-járvány miként hat a főszponzorral való együttműködésre.

– Mindenekelőtt hadd fejezzem ki a köszönetemet a kormánynak, amiért a kialakult súlyos veszélyhelyzetben a munkavállalók terhein igyekszik könnyíteni, amellett, hogy naponta fontos lépéseket tesz a vírus visszaszorítására. Óriási segítséget jelent a sportegyesületeknek, a munkáltatóknak, hogy ideiglenesen nem kell fizetniük a közterheket – tájékoztatott Bartha Csaba. A klubvezető hangsúlyozta, a csapat névadó szponzorával harmonikus és hosszú távú az együttműködés.

Óriási segítséget jelent a sportegyesületeknek, a munkáltatóknak, hogy ideiglenesen nem kell fizetniük a közterheket
Fotó: Havran Zoltán

– Az Audi Hungária Zrt.-vel remek a kapcsolatunk, a következő szezonra is van érvényes szerződésünk, de nem a Győri Audi ETO-tól függ, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzet hosszú távon milyen hatással lesz az együttműködésünkre. Nem a klubvezetők feladata megjósolni a vírus okozta következményeket, ez elsősorban a gazdasági szakemberekre vár. Mi rövid és középtávon igyekszünk a lehető legracionálisabb módon felmérni a mérkőzések elmaradása okozta károkat, ez nagyban függ attól is, hogy meddig fog elhúzódni a járvány – nyilatkozta a sportvezető.

– A lehetséges megoldásokról, a folytatásról folyamatosan egyeztetünk a többi klubbal. A Magyar Kézilabda-szövetséggel a sportszakmai (például a játékosok egyéni edzésterve végrehajtásának dokumentációja) és a gazdasági (többek között a játékosok teljesítésigazolása) kérdésekben is tartjuk a kapcsolatot, de jelen pillanatban erről nem tudunk érdemben beszámolni. Nem megbántva a többi egyesületet, más a Győr és a magyar BL-csapatok helyzete. Ugyanis a világ legjobb együttesének arra kell törekednie, hogy – szem előtt tartva a munkavállalók esetleges jogi sérelmei miatt kialakult helyzetet – lehetőleg ne legyenek szerződésmódosítások. A világ legjobb játékosainak pótlása komoly fejtörésre adna okot – közölte Bartha Csaba.

De mindez egyelőre nem aktuális.

ELHÚZÓDIK A SZÜNET

Az Egri Vízilabdaklubnál egyelőre ­„business as usual”, azaz rendben fizetik ob I-es profi játékosaikat, bár a pólósok szerződésében és a fizetésében úgynevezett hozzáadott érték is szerepel – fogalmazott Kis Szabó Ervin ügyvezető elnök. – A játékon felül reklámtevékenységről van szó, amellyel a klubot és annak szponzorait népszerűsítik. Ezt pedig magával a játékkal tennék, csakhogy most szünetel a bajnokság. Ezért igazolt sportolóink e-mailben megkapták a feladatukat, az egyéni edzéstervet, amit Major Attila erőnléti és Dabrowski Norbert vezetőedző állított össze.

A Bitskey Aladár Uszoda bezárt, vízfelület nélkül nehéz ezt a sportágat űzni, ellenben a kondíciójukat kötelesek olyan állapotban tartani, hogy bármikor újra tudják kezdeni a bajnoki küzdelmeket.

Az ügyvezető elnök szerint egy elhúzódó szünet gondokat fog okozni.

– Nemcsak nálunk, hanem minden profi klubnál – fogalmazott Kis Szabó. – Szponzoraink pozitívan állnak a történethez, nyilván az ő gazdasági tevékenységüktől is függ, hogy a továbbiakban hogyan tudnak teljesíteni. Legfőbb támogatónk, a ZF cég az autóiparban beszállító, sebességváltókat és egyéb alkatrészeket gyárt, és a magyarországi autógyárak leálltak. Külföldi játékosaink most még Egerben tartózkodnak, a gond az, hogy ha hazamennének, nem tudnának visszajönni. Hosszabb távon azonban valamilyen formában rendezni fogjuk a légióskérdést, de hogy miképpen, azt most még nem publikálnánk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.