Háborús hős felmenőikre emlékeznek az orosz klasszisok

Oroszországban nagy ünnep május 9-e, a Győzelem Napja, a II. világháború európai lezárásának 75. évfordulóját azonban a koronavírus-járvány miatt idén nem ünnepelhetik meg hatalmas katonai parádéval a moszkvai Vörös téren. Az orosz sportolók azonban emlékeznek a hősökre, köztük nagyszüleikre, dédszüleikre.

2020. 05. 09. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A családunk számára nagyon fontos ünnep május 9-e – beszélt a legnagyobb lefedettségű orosz televíziós csatorna, a Pervij Kanal (Egyes csatorna) adásában a 2018-as phjongcshangi olimpián női műkorcsolyázásban győztes, még csak 17 éves Alina Zagitova. – Tavaly is sokat beszélgettem erről a szüleimmel, mert érdekelt, hogy a felmenőim közül kik harcoltak a II. világháborúban. Tudom, hogy az egyik dédnagyapám Vjazma mellett esett el, ott is temették el. A nagyszüleim megtalálták a sírját, és abból a földből vittek a dédnagymamám sírjára, hogy egy földben nyugodjanak. Ez egy nagyon megható történet... Egy másik dédpapám 1941 augusztusában került a frontra, a 139. gyalogezredben szolgált, nagyon sokszor megsérült, több kitüntetést is kapott, és ő hazatért a háborúból – mondta el Zagitova (képünkön), aki hozzátette, hogy tavaly életében először ő is ott volt a Vörös téri parádén, ami nagyon tetszett neki.

– Az én egyik dédnagyapámat, aki tankban szolgált, 1942-ben gránátrepesz ölte meg. Megvannak azok a levelek, amiket a legjobb barátja írt, ebben elmondja, hogyan ismerkedtek meg, hogyan szolgáltak együtt. Amikor beleolvasok, mindig könny szökik a szemembe... – ezt már az olimpiai ezüstérmes műkorcsolyázó Jevgenyija Medvegyeva árulta el a sport24.ru oldalnak.

Az itteni összeállításban megszólal a csapatversenyben 2014-ben, Szocsiban olimpiai bajnok jégtáncos Dimitrij Szolovjev is.

– Nagyapám, Vlagyimir Nyikolajevics Szolovjev tüzér volt, 1924-ben született, és az iskola befejezése után egyből a háborúban találta magát. Tüzérként szolgált, harcolt Leningrádban (a mai Szentpétervár – a szerk.), és eljutott egészen Berlinig. Őrnagyi rangban szerelt le, a veteránok énekkórusában énekelt, verseket írt, 1990-ben hunyt el. Az apja is katona volt, ezredes, aki megkapta a Lenin-rendet is, de ő nem élte túl a háborút, 1944-ben halt meg, Mauthausenben. Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy nekik köszönhetjük az életünket – szögezte le Szolovjev.

A Szocsiban rendezett téli olimpián női műkorcsolyázásban aranyérmes Agyelina Szotnyikova Instagram oldalán pedig található egy fotó az egyik dédnagyapjáról, Alekszander Vasziljev Kocsetovról, aki a II. világháborúban vadászrepülő-pilótaként a Szovjetunió Hőse kitüntetést is megkapta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.