Hány futballistának kell meghalnia?

Összeülnek a Premier League klubjai, vezetői, hogy megbeszéljék, mikor és hogyan folytatódhat a bajnokság.

2020. 05. 01. 8:34
Henderson, Jordan
Liverpool, 2019. december 29. Jordan Henderson, a Liverpool játékosa ünnepel az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 20. fordulójában játszott FC Liverpool-Wolverhampton Wanderers mérkõzés végén a liverpooli Anfield stadionban 2019. december 29-én. A veretlenül listavezetõ FC Liverpool 1-0-ra gyõzött. MTI/EPA/Peter Powell Fotó: Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május elsején ülnek össze a Premier League klubjai, vezetői, hogy megbeszéljék, mikor és hogyan folytatódhat a bajnokság az angol élvonalban, ha folytatódhat egyáltalán. Egy lehetséges forgatókönyv már napvilágra került: május 18-án az összes csapat megkezdené a rendes edzéseket, június 8-án pedig zárt kapuk mögött már mérkőzéseket is rendezhetnének. Mivel a PL egész Anglia egyik legnagyobb vállalkozása, a gazdaság szempontjából mindenféleképpen üdvös lenne a folytatás, a szurkolók is ezt szeretnék, ám akadnak olyanok is, akik szerint nem szabadna vállalni az ezzel járó kockázatokat.

– Véleményem szerint szeptemberig nem kellene futballozni – nyilatkozta a Sky Sportsnak Michel D’Hooghe, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) orvosi bizottságának vezetője. – A világ nem áll készen még erre. Remélem, hogy a helyzet gyorsan megváltozik, de ma nem úgy tűnik. Legyünk türelmesek. A labdarúgás kontaktsport és most mindenki azt hangsúlyozza, hogy kerüljük a személyes érintkezést. A második világháború óta nem voltunk ilyen drámai helyzetben, reálisnak kell maradnunk.”

Lényegében egyetért a doktorral Gary Neville, a Manchester United korábbi válogatott védője is, aki azt mondja, megérti, az üzleti szempontokat, de szerinte nem azok a legfontosabbak.

– Ha nem a gazdasági érdekek diktálnak, akkor még hónapokig nem lesz Angliában futball – mondta Neville a Sky Sports The Football Show című műsorában. – Hány futballistának vagy bárki másnak kell meghalnia a Premier League-ben, hogy ezt megértsük? Egynek? Talán egy játékosnak? Vagy elég lenne, ha a személyzet egy tagja intenzív kezelésre kerül? Milyen kockázatot kell vállalnunk az üzlet érdekében? Ráadásul többen is kiszolgáltatottabbak a koronavírus kockázatának, mint mások, és ezt is figyelembe kellene venni. Tudja bárki is, hogy hány játékosnak van asztmája vagy cukorbetegsége? Tényleg hajlandóak vagyunk ezeket az embereket komoly veszélynek kitenni?

A Brighton csatára, Glenn Murray is Neville pártjára állt, és ő gyakorlati kérdéseket tett fel:

– Hallom, hogy be kell tartani majd a társadalmi távolságot a többi emberrel. Nos, fogalmam sincs, hogyan tartsam ezt a távolságot a többi játékossal edzésen vagy a meccseken. Vagy meg tudja mondani bárki is, hogy szöglerúgásnál a védőm hány méterre helyezkedhet tőlem? Szerintem nem, ahogyan én sem, kíváncsian várom a döntést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.