Újabb szaftos részletek a magyar sportvezető sötét üzelmeiről

Aján Tamás a küldöttek akár harmincezer dollárra rúgó megvesztegetésével érte el az újraválasztását a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) 2017-es közgyűlésén. „A szavazatok megvásárlásának mértéke az intézményesített korrupció sokkoló és botrányos mértékére utal” – olvasható a szervezet és annak magyar elnökének üzelmeit feltáró McLaren-jelentésben.

Forrás: Inside the Games2020. 06. 06. 13:19
Ajn Tams
Budapest, 2005. május 7. Aján Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fõtitkára. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2017-es bangkoki kongresszus előtt a küldöttek sorban álltak egy szállodai folyosón, hogy átvegyék az ötezer és harmincezer dollár közötti megvesztegetési összeget Intarat Yodbangtoeytól, az IWF első elnökhelyettesétől, Aján Tamás „parancsnokhelyettesétől” – olvasható a rendkívül bennfenntes Inside the Games szaklap újabb terjedelmes leleplező írásában.

Karanténban a küldöttek

Más küldötteket, akiket potenciális ingadozókként tartottak számon, nem a közgyűlés helyszínén, hanem egy másik hotelben szállásoltak el – fényűzően természetesen –, nehogy meggondolják magukat. Esetleges jobb ajánlat hatására, persze.

A szavazatok megvásárlásának mértéke az intézményesített korrupció sokkoló és botrányos mértékére utal. Úgy tűnik, a nemzeti tagszövetségek elfogadták mindezt az IWF vezetési kultúrájának részeként

Ugyanezekkel a módszerekkel őrizte meg a hatalmát a magyar sportvezető 2013-ban is. A 2013-as és a 2017-es kongresszuson az IWF összesen 405 ezer dollárt költött a saját büdzséjéből az elnök újraválasztására.

Újabb és újabb részletek derülnek ki Aján Tamás üzelmeiről ahhoz képest is, amit két nappal ezelőtt a jelentés alapján már lapunk is leközölt, s amiből kiderül, hogy a magyar sportvezető nem tud elszámolni tízmillió dollárral és bizonyítottan negyven doppingvétség eltussolásában vállalt szerepet.

Büntetőjogi eljárást követelnek

Az orosz és a német súlyemelő-szövetség elnöke, Makszim Agapitov, illetve Christian Baumgartner szerint is büntetőjogi eljárást kellene indítani Aján Tamással szemben.

„A szavazatok megvásárlásának mértéke az intézményesített korrupció sokkoló és botrányos mértékére utal. Úgy tűnik, a nemzeti tagszövetségek elfogadták mindezt az IWF vezetési kultúrájának részeként” – jelentette ki az IWF ügyeit vizsgáló kanadai ügyvéd és jogászprofesszor, Richard McLaren (aki korábban az orosz állami doppingolás feltárásával szerzett szakmai hírnevet a sportvilágban).

Aján persze nemcsak magának, hanem az őt támogató más, kulcspozíciót betöltő embereknek is vásárolt szavazatokat.

Csak Aján fért hozzá az IWF pénzéhez

A jelentés kimondja – amit a magyar sportvezető maga korábban tagadott –, hogy az IWF bankszámlájához, a készpénzben befolyt tagszövetségi büntetésekhez, a készpénzfelvételhez egyedül Aján Tamásnak volt hozzáférése, jogosultsága. Számos tanú megerősítette, hogy a piszkos ügyek kivitelezésében az IWF szintén magyar ügyvezetője, Aján veje, Ádámfi Attila segédkezett.,

Az Inside the Games hosszasan taglalja Aján módszereit: hogyan tartotta sakkban a küldötteket, hogyan ellenőrizte, hogy megfelelően szavaztak-e. Mintha csak egy latin-amerikai banánköztársaság despotikus uralmáról készült beszámolót olvasnánk.

Eközben a magyar sajtó – élen a távirati irodával – még mindig ott tart, hogy nagyobb terjedelemben közli Aján „cáfolatát”, mint magát a leleplező dokumentumokat. Ez az állapot ugyanúgy tarthatatlan, mint a magyar sportvezető hatalma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.