Tenni akar, nem csak az észt osztani az új kapitány

Szerdán a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöksége Bertók Róbertet választotta egyhangú döntéssel szövetségi kapitánynak a posztot az utóbbi négy évben betöltő ifjabb Balzsay Károly helyére. A 46 éves Bertók megbízatása első körben egy évre, a tokiói olimpia végéig szól.

Ch. Gáll András
2020. 08. 07. 12:43
null
Bertók Róbert és Szellő Imre, a tanítvány Forrás: Facebook/Bertók Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szántó Imre, a Mesteredzők Tanácsadó testületének tagja pár perce azt mondta nekem, őt már a pályázata első mondatával megnyerte…

– Mi is volt az?

– Csak annyi, hogy felütésként az egekbe magasztalta Öcsi bácsit...

– Ja, hát ez természetes, Öcsi bácsit nagyon tisztelem, már Kokó mestereként beírta magát a magyar sport aranykönyvébe, de azon kívül is egy óriás, nekem is volt szövetségi kapitányom a kilencvenes években. De higgye el, nem volt semmilyen számítás a dicsérő szavaimban.

Bertók Róbert (balra) tanítványával, Szellő Imrével és az új főtitkár Tóth Zsuzsával
Fotó: Tóth Zsuzsanna

Nem is azért mondtam, csak aranyos volt. A közvélemény talán kevésbé ismeri önt, nem úgy a szakma, hiszen az ön szentesi profi gálái nagy sikert arattak, és az utóbbi húsz évben versenyrendezőként is elismerést vívott ki magának. Bemutatkozna?

– Szentesi vagyok, 46 éves, és 1994-től 2000-ig válogatott bokszoló voltam az 57 kilós súlycsoportban, éppen Öcsi bácsi volt akkor a szövetségi kapitány. A tamperei Európa-bajnokság volt a búcsúversenyem. Nagyon erős volt akkoriban a magyar boksz, Kokó, Nagy Jani, azaz Csonttörő voltak a riválisaim 54 és 57 kilóban, az 1997-es budapesti vb-n nem is tudtak bekerülni a csapatba.

– Kovács Istvánnal jóban van, úgy tudom.

– Abszolút. Legalábbis remélem, bízom benne, hogy ő is ugyanezt mondaná. Én már profi versenyzőként nem bunyóztam, inkább mérkőzésszervezésben jeleskedtem, 2001 óta szerveztem gálákat, sokat nem vártam, 2000-ben vonultam vissza a boksztól, és rögtön belevágtam Szentesen a meccsszervezésbe.

– Rácz Félixszel is sokáig együtt dolgozott, ugye?

– Persze. 2012-ben együtt alapítottuk meg a Ferobox Event menedzsercéget, nálunk bokszolt később Bedák Zsolt, Szellő Imre, Kelemen Balázs és még sokan mások. Imrének a mai napig edzője vagyok, ő lassan befejezi. Mondtam neki, hogy még egy-két meccsre felkészítem, de többre már nem. 37 éves…

– Jól sejtem, hogy az ön kinevezésével közelebb próbálja hozni a szövetség Magyarországon az amatőr és a profi bokszot? Tenni akar az egységért.

– Ezt nyilvánvalóan nem nekem kell kijelentenem, de nagyon bízom benne. Itt elsősorban arra gondolok, hogy ha nem segítik egymást, akkor legalább ne támadják egymást! Mármint az amatőrök és a profik. Egységet akarok a magyar bunyóban. Évek óta hallgatjuk a mézesmázos dumát arról, hogy a bokszcsalád így, a bokszcsalád úgy, aztán meg tudnánk fojtani egymást egy kanál vízben.

– Ha belenézünk a kommentekbe a világhálón, azonnal rájövünk: mindenki utál mindenkit.

– Ezt nem akartam így kimondani. Mégis bízom abban, hogy megkezdődik a közeledés, a béke időszaka. Mindenki osztja az észt. Nagyon hosszú ideig nem voltam amatőr versenyen, és a múltkor Imrével kimentünk egy viadalra. Szétnéztem a nézőtéren, és láttam vagy száz, százötven versenyzőt és edzőt, és mindenki távol ült a másiktól. Nem a koronavírus miatt. Senki sem beszélgetett. Ennek szeretnék véget vetni. Ezért is voltam úgy sokáig, hogy nem adom be a pályázatomat, mert féltem beszállni ebbe a darázsfészekbe. Végül magamtól döntöttem a pályázás mellett, bár komoly szakemberek is biztattak.

– Van konkrét elképzelése?

– Van egy álmom. Azt akarom, hogy olyan fiatal bokszolók nőjenek fel Magyarországon, akik bárki ellen önbizalommal telve lépnek a szorítóba, nem félénken, kishitűen. Legyenek büszkék arra, hogy a hazájukat képviselik! Magabiztos harcosokat szeretnék látni a ringben, akik nem félnek senkitől.

Bertók Róbert és Szellő Imre, a tanítvány
Fotó: Facebook/Bertók Róbert

– Elképzelhetőnek tartja, hogy december elején a magyar felnőttbajnokságon, amelyet nagy valószínűséggel Miskolcon rendeznek a Hellfight klub támogatásával, az amatőrök mellett a profik is elinduljanak?

– Elképzelhetőnek tartom, de ehhez kölcsönös szándék is kell. Nézze, a profi boksz derékhada igencsak képzetlen az amatőrökhöz képest, ezt pontosan tudom, a hivatásosoknál csak a felső öt-tíz százalék jó, de az nagyon jó! A jó profik sokkal többet tudnak, mint amennyit amatőr korukban tudtak, ezzel így volt Muhammad Ali, Sugar Ray Leonard, de Madár és Kokó is. De persze ehhez jó edzők is kellettek.

– Ön milyen edző? Van már szakedzői papírja?

– Most járok a Testnevelési Egyetemre, az első évet már elvégeztem, még kettő hátravan. Hétfőn pedig bemegyek a szövetségbe, és belecsapok a lecsóba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.