Az év mérkőzése következik

Csütörtökön a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki részvételért játszik Izlanddal. Az év mérkőzése következik. Két ország két csapata, amelyek más utat jártak be, de ugyanoda törekednek. Rendhagyó prológ a részletes felvezetés előtt.

2020. 11. 09. 7:15
Böde Dániel; Szalai Ádám; Saevarsson, Birkir
A két csapat tizenegy mérkőzésen csak egyszer játszott döntetlent egymással - legutóbb, 2016-ban, az Eb-n Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évszázada Magyarországon annyian látogattak ki a stadionokba egy átlagos bajnoki fordulóban, mint ahányan Izlandon éltek. Mi már ezüstérmesek voltunk a világbajnokságon, mire hozzájuk egyáltalán eljutott a híre annak, hogy a labdát rúgni is lehet. Nekünk van Aranycsapatunk, Puskás Öcsink, aranylabdásunk, világválogatott játékosunk egy csapatra való, ők száz év múlva is Gudjohnsent fogják ünnepelni. Nekünk a járvány idején is mindennél fontosabb a futball, a klubok Bill Shankly messze földön híres aforizmájának szellemében élnek: a futball nem élet-halál kérdése, fontosabb annál, hiszen még veszélyhelyzetben se nagyon hajlandók a meccseket elhalasztani; náluk bezzeg már október elején berekesztették a bajnokságot. Csak valami fatális véletlen folytán jutott ki Izland az előző világbajnokságra, s maradtunk mi itthon. Ugyancsak pusztán tévedésből szerepel Izland a Nemzetek Ligája A osztályában, s Magyarország a B-ben, lám, ők eddig mind a négy meccsüket elvesztették, mi pedig bravúrt bravúrra halmozunk. Ellopták a szurkolási szokásunkat, a kórusban kiabált „Hu!” eredetileg a mi drukkereink félelmetes módija, nem az övéké.

Mi, bár megismerhettük a játék szépségét, nem értük be vele, inkább két háborúba bonyolódtunk, miközben ők szorgalmasan lakhatóvá, mára fejlett állammá varázsoltak egy kopár, rideg szigetet. Mi elvesztettük az ország területének kétharmadát, nemzetünk lélekszáma visszasüllyed oda, ahol évszázada tartott, miközben az izlandi lakosság létszáma megnégyszereződött. Mi kiszolgáltattuk szép hazánkat idegen hatalmaknak, ők, miután kivívták a függetlenségüket, önmaguk urai maradtak. Az ezredfordulóra mi feléltük labdarúgásunk összes tartalékát, élő hagyomány híján a múltba révedtünk, szakmailag messze lemaradtunk a világelittől, a mérkőzések eredményeit nemzetközi bűnszövetkezetek befolyásolták – miközben Izlandon tudatosan felépítve nemzeti sportággá emelték a labdarúgást, ez elitképzés követelményeinek is megfelelve. Mi jobb híján igézetében éltünk, miközben az izlandi játékosok közül egyre többen eljutottak Európa elitbajnokságaiba. S ha szemtől szemben összetalálkoztunk, többször is fájdalmas leckét kaptunk.

Egy érem két oldala.

Akár józanul mérlegelünk, akár túlfűtött érzelmek vezérelnek minket, bőven akadnak érvek pro és kontra. Nem mondhatjuk, hogy mi vagyunk a csütörtöki Eb-selejtező esélyesei, ahogy az is túlzás, bravúr lenne a győzelem. Hogy mi dönt majd? Ki tudja. Talán egy ügyes taktikai húzás, egy szerencsés megoldás, az, hogy ki ébred jobb napra.

Egyvalamin nem múlhat. A szíven, az akaraton.

Nagy szavaink zömét elkoptattuk, de akárhogy is, a csütörtöki az év mérkőzése lesz. Olyan meccs, amely legalább további hármat hozhat magával, s amely ennél is többet vihet el.

Higgyünk benne, hogy sikerülhet!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.