A cél, hogy a válogatott elfeledtesse azt a bizonyos nyári napot

Andorrában folytatja dél-európai túráját a magyar labdarúgó-válogatott. A San Marinói-i sikerhez hasonlóan a világbajnoki selejtezők harmadik fordulójában is kötelező a győzelem; nemcsak a továbbjutási remények életben tartása miatt, hanem a négy évvel ezelőtti kudarc feledtetése miatt is.

Dubai Viktória (Andorra)
2021. 03. 31. 8:15
Nagy Ádám, válogatott
Nagy Ádám (8) már tudja, nem könnyű a kiscsapat ellen futballozni Fotó: MLSZ/Baricsa Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2017. június 9. Elsőre valószínűleg csak keveseknek ugrik be, hogy miről nevezetes, jobban mondva magyar szempontból miért idéz fel arcpirító emléket ez a dátum. Kétcsapatnyi futballista biztosan nem felejtette el azt a napot. Az andorraiak a lefújás után örömükben fakadtak könnyekre, hiszen a válogatott történetének legnagyobb győzelmét aratták, a mieink viszont bánatukban, sőt szégyenükben könnyeztek. A hercegségbeliek Magyarországon kívül tétmérkőzésen azelőtt csak Macedóniát – azóta pedig még Moldovát győzték le – ebbe az illusztrisnak nem nevezhető társaságba kerültünk. Az 1-0-s vereség után olyan mélypontra került a válogatott, hogy Bernd Storck akkori szövetségi kapitány felajánlotta az andorrai túrán részt vevő szurkolóknak, saját zsebből kifizeti a jegyüket a nemzeti tizenegy következő két meccsére, a Magyar Labdarúgó-szövetség pedig másoknak is mindössze ezer forintért árusította a belépőket.

Az elmúlt napokban válogatottunk szövetségi kapitánya is több alkalommal felidézte ezt a találkozót, mintha az lenne a célja, hogy egyetlen pillanatra se lankadjon játékosaiban a veszélyérzet.

– Nem akarok tiszteletlen lenni, de az a vereség nem az ellenfél kvalitásán múlt. Nem történhet meg megint az, ami négy évvel ezelőtt. Annyit mondhatok, a játékosaim közül mindenki megfelelő hozzáállással lép majd pályára holnap. Az attitűd rendkívül fontos az én csapatomban, még akkor is, ha rosszul játszunk. Ha a show nem lesz jó, előre is elnézést kérek, de nekünk az a legfontosabb, hogy elhozzuk a három pontot.

(8) már tudja, nem könnyű a kis csapat ellen futballozni
Fotó: Magyar Labdarúgó-szövetség/Baricsa Gábor

Az Andorrában tartózkodó keretből három játékos (Kleinheisler, Lang, Nagy Ádám) lépett pályára azon a világbajnoki selejtezőn, és máig fájdalommal idézik fel azt a bizonyos nyári napot, legalábbis erről árulkodnak Nagy Ádám szavai, amikor a napokban így nyilatkozott: – Máig élesen él bennem az a szégyenérzet, ami bennünk volt a mérkőzés után, de ezt most nem szeretném túldramatizálni. Abban fejlődött a válogatott, hogy az ilyen mérkőzések már nem jelentenek terhet.

Így igaz, ez a csapat már nem az a csapat. Marco Rossi irányítása alatt sikert sikerre halmoz, a mezőnyfölényét képes gólokra váltani, amint azt a San Marino ellen 3-0-s siker alkalmával is láthattuk. Húsz éve nem látott, nyolcmeccses veretlenségi sorozattal a háta mögött vág neki válogatottunk a ma esti világbajnoki selejtezőnek, s bár a Németországba visszarendelt kulcsembereit (Gulácsi, Orbán és Sallai) hiányolja fogja, toronymagas esélyese a találkozónak.

Már csak azért is, mert Andorra erre a sorozatra sem táltosodott meg, két forduló után nulla ponttal áll az I csoportban, a keret jó része jelenleg is amatőr csapatokban játszik. Nemzeti stadionja is aprócska, mindössze háromezer-háromszáz fő kapacitású, bár ez most mellékes, hiszen zárt kapuk mögött zajlik majd a találkozó.

Világbajnoki selejtező, I csoport, 3. forduló, mai program:

Andorra–Magyarország 20.45 (tv: M4 Sport)

Anglia–Lengyelország 20.45

San Marino–Albánia 20.45

A csoport állása: 1. Anglia 6, 2-3. Lengyelország és Magyarország 4-4, 4. Albánia 3, 5. Andorra 0, 6. San Marino 0.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.