Csillagok háborúja és huszonegy magyar Torunban

Benne vagyunk a járványban, ami igencsak megnehezíti a sportolók életét és felkészülését, és a nézők nélkül megtartott, ingerszegény versenyek sem éppen motiválók. Mindezek dacára az atlétikában, ahol mérhetők az eredmények, remek teljesítmények sorát látjuk, és így lehet ez a lengyelországi Torunban ma kezdődő fedett pályás Eb-n, ahol 21 magyar versenyzőnek szurkolhatunk.

2021. 03. 04. 6:44
KRIZSÁN Xénia
Az MTK sportolónőjének erős száma a gátfutás Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Renaud Lavillenie szombaton „hazai” pályán, a franciaországi Aubiére-ben 606 centivel nyerte meg a rúdugrást, három nappal korábban Armand Duplantis pedig 610-zel győzött Belgrádban, ezek az eredmények előrevetítik, hogy mi lehet a slágerszám az Eb-n. A még csak 21 éves, svéd csodagyerek tavaly egyébként is megkapta az év atlétája címet a világszövetségtől, s jó okkal, hiszen februárban kétszer is világcsúcsot javított. Az addigi rekordot 2014 óta történetesen Lavillenie tartotta 616 centivel, Duplantis ezt emelte éppen Torunban 617-re, hogy aztán egy hétre rá Glasgow-ban a 618-at is átvigye. Szeptemberben pedig a római Gyémánt Liga-versenyen minden idők legjobb szabadtéri produkciója is az övé lett, a legendás Szergej Bubka 614-es eredményét múlta felül egy centivel. Ám Lavillenie immár 34 évesen sem hagyja magát, ezt a múlt hét végén láthattuk.

A férfiaknál a rúdugrás mellett magasugrásban is az európaiak vezetik az idei világranglistát, míg a nőknél mind a négy ugrószámban (rúd, távol, hármas, magas) ez a helyzet. A 19 éves, ukrán Jaroszlava Mahucsih Besztercebányán 206 centivel nyerte a magasugrást, ez az elmúlt kilenc év legjobb fedett pályás eredménye, s ilyen fiatalon ilyen magasra még soha nem jutott atlétanő. (A bolgár Sztefka Kosztadinova 209 centis világcsúcsa 1987-es keltezésű.)

Az Eb-re 733 versenyző nevezését fogadták el, de csak a végén derül ki, hogy mennyien indulnak el, ugyanis a 24 fős válogatottunkból is kiestek hárman vírusfertőzés miatt. Ám a 21 fős létszám is jelentős, ennél nagyobb csapattal csak akkor vettünk részt fedett pályás Eb-n, amikor mi voltunk a házigazdák (1983, 1988). Ugyanakkor senki sem „jutalomból” utazott, mindannyian teljesítették az európai szövetség által előírt nevezési szintet. Fedett pályás világbajnokunk, a súlylökő Márton Anita a legutóbbi három Eb-n két aranyat és egy bronzot szerzett, de most nem indul, hiszen januárban született meg a kislánya. Így kisebb az esélyünk a dobogós helyezésre, ám azért összejöhet, és Krizsán Xénia bevallottan úgy is utazott el, hogy éremmel szeretne hazatérni. Az MTK versenyzőjének, aki a 2017-es Eb-n negyedik volt ötpróbában, a nevezettek között a harmadik az idei rangsorban, a papírforma szerint két belga, egy holland és egy osztrák riválissal kell megküzdenie az éremért.

Krizsán Xénia érmet szeretne nyerni Torunban
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A férfiaknál 1500 méteren Szögi István idei, 3:37,55 perces országos csúcsánál heten rendelkeznek jobb idővel az Eb mezőnyében, míg a nőknél 60 méter gáton 8,01 mp-cel, valamint 3000 méteren Wagner-Gyürkés Viktória 8:55.45 perces, friss magyar rekordjával egyformán a kilencedik – a top 10-ből a pontszerző helyeket ők is megcélozhatják. A csapat megérkezésénél akadt némi kellemetlenség, mert az ottani koronavírusteszt elvégzése után három órán át egy mélygarázsban várakoztatták őket; de ez nem lehet akadálya, hogy magasra jussanak.

Az Eb-csapat:

férfiak:

Boros Bence (60 méter, Szolnoki MÁV SE), Illovszky Dominik (60 méter, Budapesti Honvéd SE), Máté Tamás (60 méter, FTC), Huller Dániel (400 méter, Dunakeszi VSE), Kazi Tamás (800 méter, FTC), Vindics Balázs (800 méter, UTE), Kiss Gergő Xavér (1500 méter, SVSE), Pápai Márton (1500 méter, Gödöllői EAC), Szögi István (1500 méter, SVSE), (60 méter gát, Budapesti Honvéd SE), Szeles Bálint (60 méter gát, Egri SSE), Jankovics Dániel (magasugrás, MTK Budapest), Pap Kristóf (távolugrás, FTC)

nők:

Nguyen Anasztázia (60 méter, MTK Budapest), Nádházy Evelin (400 méter, Gödöllői EAC), Wagner-Gyürkés Viktória (3000 méter, Ikarus BSE), Kerekes Gréta (60 méter gát, Debreceni Sportcentrum), Kozák Luca (60 méter gát, Debreceni Sportcentrum), Lesti Diána (távolugrás, TSC-Geotech), Krizsán Xénia (ötpróba, MTK Budapest), Nemes Rita (ötpróba, Diósgyőri VTK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.