Náluk tényleg nem esett messze a labda a pályától

Harminc évvel azután, hogy az édesapja, Petr Korda a kanadai mesterversenyen döntőt játszott, a húszéves Sebastian Korda múlt héten Miamiban a negyeddöntőig menetelt, egy hasonló kategóriájú viadalon. Bár nincs sok társa, nem a fiatal amerikai az egyetlen a profi teniszezők mezőnyében, aki a családi hagyományt követve űzi a sportágat.

2021. 04. 07. 9:36
Sebastian Korda
Sebastian Korda szerint apjához hasonló a játékstílusa Fotó: Michael Reaves Forrás: Getty Images/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebastian Korda igazi teniszcsaládba született. Édesapja, Petr Korda az 1998-as Australian Open döntőjében lemosta a pályáról Marcelo Ríost, és Csehszlovákia megszűnése után az első – a férfiak között máig az egyetlen – cseh játékos lett, aki egyéni Grand Slam tornát nyert. Korda sikereit később beárnyékolta a wimbledoni mintájában talált doppingszer, de korábbi eredményeit kivétel nélkül megtarthatta. Sebastian Korda édesanyja, Regina Rajchrtová (férjezett nevén Kordová) férjéhez hasonló sikereket nem ért el, de a 26. helyig eljutott a női világranglistán. A Korda gyerekek már Floridában születtek, a két lány, ­Jessica és Nelly golfozik, a teniszt választó Sebastianhoz hasonlóan amerikai színekben versenyeznek. A húszéves játékos fejlődésében az édesapja játszotta a nagyobb szerepet, aki jelenleg is az edzője.

– Mindenben segít nekem, elmondja, mit kellene és mit nem kellene tennem a pályán, nélküle nem tartanék itt. Azt gondolom, hogy hasonló a játékunk, mind a ketten korán és laposan szeretjük megütni a labdát – mondja a fiatal Korda, aki húsz évvel apja melbourne-i sikere után a junior Australian Opent nyerte meg, tavaly a Roland Garroson már a felnőttek között jutott a negyedik fordulóig, múlt héten pedig a miami mesterverseny negyeddöntőjét érte el, és már 64. a világranglistán. Aligha áll itt meg.

Sebastian Korda szerint apjához hasonló a játékstílusa Fotó: Getty Images/AFP/Michael Reaves

A két teniszező szülő még nem jelent garanciát arra, hogy a gyermekük is folytatja a sort. Sebastian Korda a tavalyi és az idei szezon között két hétig a tenisz álompárjával, Steffi Graffal és Andre Agassival együtt edzett, akik külön-külön is mindent megnyertek karrierjük során. Ha léteznek teniszgének, akkor azok az Agassi családban adottak lennének, Jaden Gil mégis a baseball mellett döntött, és húga, Jaz Elle sem lesz teniszező. Agassi – akinek édesapja ökölvívóként szerepelt két olimpián – Open című önéletrajzi könyvében ki is fejtette: nem vágyik rá, hogy a gyermekei kövessék őt a teniszpályán. Pénzügyi szempontból érthető a döntés: az észak-amerikai profi baseball-ligában több mint ötszáz játékos keres legalább évi egymillió dollárt, ekkora pénzdíjat az ATP-ranglistán a top 100-ból éppen a héten kiszorult, 32 éves Balázs Attila egész karrierje során nem teniszezett össze.

Az 1983-as Roland Garros-győztes Yannick Noah fia, Joakim tizenhárom szezonból álló NBA-karrierjét zárta le idén. A tizenegyszeres Grand Slam-bajnok Björn Borg fia viszont szülei szelíd féltése ellenére a teniszt választotta. Leo már 14 évesen megjelent a nagyközönség előtt, a 2017-es Borg/McEnroe című filmben édesapját alakította a klasszis gyermekkorát felidéző jelenetekben. A fiatal svéd a teniszpályán is bizonyított, idén februárban Brazíliában nyert rangos juniorversenyt, ezen a héten pedig először lehetőséget kapott ATP-tornán, igaz, a marbellai selejtezőből nem tudott feljutni a főtáblára. Leónak van még ideje, ma már később érnek a teniszezők, mint édesapja idejében, aki 18 évesen nyert először GS-trófeát. Leo születésekor Björn Borg már 47 éves volt, így fia sosem látta játszani a legendát. Az atyai jó tanácsot sem mindig fogadta szívesen.

– Ugyan már! Fogalmad sincs a teniszről!

Leo Borg még csak ígéret, a norvég teniszcsalád tagja, Casper Ruud viszont már édesapját, Christiant túlszárnyalva az ország legeredményesebb teniszezője lett. Legjobb Grand Slam eredménye egyelőre apának és fiának is egy melbourne-i negyedik kör, de a világranglistán Christian sosem jutott el a legjobb harminc közé, Casper viszont most a 26. helyen áll, tavaly pedig első norvégként ATP-tornát nyert Buenos Airesben.

Az amerikai Taylor Fritznek édesanyja tette magasra a lécet. Kathy May hét tornagyőzelemmel és három Grand Slam-negyeddöntővel zárta le pályafutását. A világranglistán a tizedik hely volt a legjobbja. A 23 éves Taylor csúcsa egyelőre a 24. hely, hat harmadik fordulós GS-meccsén pedig 0-6 a mérlege. Legutóbb az idei Australian Openen öt szettben kapott ki a sérüléssel küzdő Novak Djokovicstól.

a Múlt és a lehetséges Jövő

A tenisz hőskorában találjuk az egyetlen szülő-gyerek párost, amelynek mindkét tagja egyéni Grand Slam-tornát nyert. May Sutton 1904-ben a US Openen, 1905-ben és 1907-ben Wimbledonban nyert, gyermeke, Dorothy Bundy Cheney pedig 1938-ban az Australian Openen diadalmaskodott. A két amerikai hölgy abban is egyedülálló, hogy anya-lánya duóként mindketten kiemeltek voltak az 1928-as és az 1929-es amerikai nyílt teniszbajnokságon.

Közel volt a hasonló bravúrhoz az ausztrál Stolle család: Fred 1965-ben a Roland Garrost, 1966-ban a US Opent nyerte meg, míg fia, Sandon 1998-ban szintén New Yorkban a páros trófeát hódította el. Említésre méltó még az ausztrál Phil Dent (1974-es Australian Open-döntő), akinek fia, Taylor már amerikai színekben végzett negyedik helyen a 2004-es athéni olimpián. A francia Roger-Vasselin család mindkét fénypontja a hazai Grand Slam-tornához köthető: Christophe 1983-ban egyesben elődöntőt játszott, Édouard 2014-ben párosban a döntőt is megnyerte.

A tenisz legújabb álompárja, Elina Szvitolina és Gaël Monfils még csak az eljegyzésnél tart, gyerekekről egyelőre szó sincs. A hússzoros Grand Slam-bajnok és felesége, a csúcson szintén top 100-as játékos Mirka négy gyermeke viszont az édesapa elmondása szerint már mind élvezi a teniszt. Az ikerlányok, Myla Rose és Charlene 2009-ben, az ikerfiúk, Leo és Lenny 2014-ben születtek. Ki tudja, még akár az az idő is eljöhet, hogy egy Grand Slam-tornán a női és a férfi döntőben is Federer–Federer lesz a szereposztás.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.