Szuperliga: a futball jóvátehetetlenül a hátrányára változik meg

A sztárklubok szuperligája túllépett az ötlet szintjén, Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke vasárnap este bejelentette a megalakulását. Ez egészen biztosan háborút jelent az európai labdarúgásban, az UEFA már meg is fenyegette az érintett klubokat és azok játékosait. Sallói István, a Zalaegerszeg klubigazgatója szerint a sportág rendszere ezzel jóvátehetetlenül a hátrányára változna meg.

2021. 04. 19. 10:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felforrósodott a levegő Európa futballjában, miután Florentin Pérez, a Real Madrid elnöke bejelentette a szuperliga megalakulását. Az UEFA megszimatolva ezt a bejelentést, már vasárnap délután közleményt adott ki, amelyben megfenyegetett minden résztvevőt, azaz várhatóan háború kezdődött a kontinens labdarúgásában. A Magyar Nemzet egy tapasztalt klubvezetőt kérdezett meg a helyzetről, Sallói István ráadásul ismeri a külföld futballját is, mert légiósként is játszott a pályafutása során.

– Én a futballban tradicionálisan gondolkodom, ezért megütközve fogadom az ilyen elképzeléseket – mondta a Zalaegerszeg klubigazgatója. – Az biztos, hogy egy ilyen szuperliga elsilányítja a nemzeti bajnokságokat és a jelenlegi nemzetközi kupasorozatokat is. Nálunk is él az ötlet, hogy osztrák, szlovák és más környező országok élcsapataival hozzunk létre egy regionális bajnokságot, de adódik a kérdés: ha a magyarból kiveszik a Ferencvárost, a Fehérvárt és még egy-két a hagyományai miatt tekintélyes csapatot, mi lesz a többiekkel? Ki fog fizetni azért, hogy a maradék mérkőzéseit közvetíthesse? Nálunk is csak az első osztálynak van kereskedelmi értéke, és hasonló a helyzet külföldön is.

 

Sallói István azt mondja, ha a háttér megbillen, a csúcs sem működhet jól
Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

A sztárklubok elképzelései szerint továbbra is játszanának a nemzeti bajnokságokban, ám a FIFA és az UEFA ezeket a csapatokat eltiltaná ettől és az egyéb nemzetközi szereplés lehetőségétől is. Ez azt is jelenti, hogy a szuperliga húsz csapatának a játékosai, tehát az európai labdarúgás színe-java nem léphetne pályára a világ- és Európa-bajnokságokon a nemzeti válogatottakban sem. Ez azonban a klubvezető szerint akár öngól is lehet, mert kérdés, a legnagyobb sztárok nélkül ki lenne kíváncsi ezekre az eseményekre.

– A nemzetközi szövetségeket, különösen az UEFA-t sokan támadják elsősorban a Bajnokok Ligájából befolyó pénzek elosztása miatt – folytatta Sallói István. – Én megértem a nagy klubokat, amelyek miatt nézik ezeket a sorozatokat, hogy még többet szeretnének, az viszont konzerválja az erőviszonyokat, ami szintén nem tesz jót az érdeklődésnek. Most ezek a klubok és az UEFA egymást fenyegetik, elindul egy folyamat, amelynek szerintem senki sem látja a végét, és az a futball, amelyen felnőttünk, amelyet szeretünk, a maga rendszerével együtt jóvátehetetlenül a hátrányára változik meg. Hangsúlyozom, a jéghegy csúcsáról beszélünk. A labdarúgás eddig működő piramisrendszere, amely alulról, az amatőröktől építkezik egészen a csúcsig, a Bajnokok Ligájáig, most megbomlana, és nem tudni, mi lesz a csúcs alatti rétegekkel. Ha megbillen a háttér, ez a csúcs sem működhet jól, szóval én egyáltalán nem üdvözlöm a szuperliga megalakulását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.