Sokkal magasabbra is lehet jutni itthon a Kékestetőnél

Miközben a Giro d’Italia az ötödik szakaszáshoz érkezik, ma Siófokról elrajtol a magyar kerékpáros körverseny, s bizony ma már a Tour de Hongrie is ott van a sportág sűrűjében, a legerősebb csapatokkal a mezőnyében. A tehetségeknek pedig remek ugródeszka, amint azt Valter Attila és Dina Márton példája is bizonyítja.

2021. 05. 12. 7:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de France-ot is rendező Amaury Sport Organisation (A. S. O.) szervezettel kötött megállapodásból fakadóan az ötnapos magyar körversenyről készült összefoglalók valamennyi kontinensre eljutnak, 15 társaság – itthon az M4 sport – pedig élőben számol be a történésekről, ezek 150 országot fednek le. Kapaszkodjunk meg, még Új-Zéland is köztük van. A kerékpáros közvetítések zászlóshajójának számító Eurosport kiemelt figyelmet szentel az immár 42. Tour de Hongrie-nak. Az első négy szakaszról az 1-es csatornáján minden este 21 órától 45 perces napi összefoglalót sugároz, ezeket másnap többször megismétli, a záró, budapesti etapot pedig az Eurosport 2 vasárnap az elejétől a végéig közvetíti 13 órától.

– A Tour de Hongrie, mint minden profi kerékpáros körverseny, egyfelől izgalmas sportesemény, ugyanakkor hazánk nemzetközi szintű turisztikai marketingkommunikációját szolgáló médiaprodukció: a televíziós és internetes közvetítések révén nézők százmilliói láthatják Magyarország legszebb tájait, természeti és kulturális kincseit, turisztikai látványosságait – szögezte le Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros-szövetség elnöke egy nappal a verseny indulása előtt.

A közvetítésben pedig eddig itthon még nem látott számban tűnnek fel a földkerekség legjobb csapatainak emblematikus mezei. A World Tour besorolású csapatok közül a Trek–Segafredo, a BikeExchange, a Jumbo–Visma, az Israel Start–Up Nation, az Astana–Premier Tech, a Bahrain–Victorious, a Bora–hansgrohe és a DSM is itt van nálunk. Ezek természetesen alapvetően a három nagy Grand Tour-versenyre (Tour de France, Giro, Vuelta) és a legnagyobb presztízsű egynaposakra fókuszálnak, de a bő keretük, így a második, harmadik soruk is nagyon erős. A Tour de Hongrie-n kilenc Pro Team is indul – ez a World Tour alatti szint –, továbbá négy kontinentális csapat, valamint a magyar válogatott; s a 22 csapat 130 versenyzőt indít.

Itt van a Jumbo–Visma menője, a holland Mike Teunissen, aki 2019-ben megnyerte a Tour de France első szakaszát, így a legendás sárga trikót is magára ölthette. De az ausztrál Heinrich Haussler, a Bahrain sprintere nyert már szakaszt a Tour de France-on és a Vueltán is. Az időfutammenő amerikai Chad Haga (DSM), az olasz Damiano Cima (Gazprom–RusVelo) és a szintén olasz Andrea Guardini (Giotti Victoria Savini Due) pedig a Girón volt már szakaszgyőztes.

Ami a hazai versenyzőket illeti, a címvédő (Groupama–FDJ) ezekben a napokban a Girón teker, miként a 2019-es magyar körversenyen második helyezett Dina Márton (Eolo–Kometa) is – az esetük jó példa arra, hogy a Tour de Hongrie kiváló ugródeszka a tehetségeknek arra, hogy a legmagasabb szinte kerülhessenek. Ez vezérelheti most a 21 éves Fetter Eriket (Eolo–Kometa), akit már idén is szóba került a csapatánál, amikor a Girón indulókat válogatták. A Tour de Hongrie mezőnyében ott van Peák Barnabás (BikeExchange) és Pelikán János (Androni Giocattoli–Sidermec) is, nekik is jók a kilátásaik az ötnapos viadalon. A „királyetap” a szombati, Balassagyarmatról induló, 202 kilométeres szakasz lesz fel a Kékestetőre, a 3221 méteres szintkülönbséget a Giro mezőnye sem vehetné félvállról.

A Tour de Hongrie ma Siófokról rajtol, a nemzetközi mezőny a Siófok, Kaposvár, Balatonfüred, Nagykanizsa, Veszprém, Tata, Balassagyarmat, Gyöngyös, Kékestető, Budapest útvonalon öt versenynap alatt, hét megyét (Somogy, Veszprém, Zala, Győr–Moson–Sopron, Komárom–Esztergom, Nógrád és Heves), illetve tizennyolc várost (köztük két megyeszékhelyt, Kaposvárt és Veszprémet, valamint a fővárost, Budapestet), összesen 113 települést érint.

A pandémia miatt a rajt- és célterületek egy részét teljesen elzárják a szurkolók elől, így például a Kékestetőn felállított célba sem tudnak majd felmenni a nézők. A résztvevő kerékpárosok az esemény ideje alatt úgynevezett versenybuborékban lesznek, a szervezők kérése a szurkolókhoz az, hogy a bringásokat ne közelítsék meg és tartsák be a járványügyi korlátozásokat.

A versenyen íjat kapnak a szakaszgyőztesek, az összetett legjobbja viselheti majd a sárga megkülönböztető mezt, de különdíjat kap a gyorsasági (zöld mez) és a hegyi pontverseny (piros mez) legjobbja is. A fehér mezt viselheti a versenyben legjobb magyar kerékpáros, s a csapatversenyben is győztest hirdetnek majd a viadal végén. A 42. Tour de Hongrie összdíjazása meghaladja a 16 millió forintot.

Siófoktól Budapestig – a 792 kilométer össztávú Tour de Hongrie-viadal útvonala:

1. szakasz, szerda: Siófok–Kaposvár, 173 km (szintemelkedés: 1280 m)

2. szakasz, csütörtök: Balatonfüred–Nagykanizsa, 183 km (1648 m)

3. szakasz, péntek: Veszprém–Tata, 142 km (1585 m)

4. szakasz, szombat: Balassagyarmat–Gyöngyös–Kékestető, 202 km, hegyi befutó (3221 m)

5. szakasz, vasárnap: Budapest–Budapest, 92 km (220 m).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.