Kovács Sarolta útja a trombózistól az olimpiai dobogóig

Tizenhét évet, négy olimpiát kellett várni arra, hogy Vörös Zsuzsanna után újra magyar női olimpiai érmese legyen az öttusának. Kovács Sarolta pályafutása harmadik olimpiáján hősies versenyzéssel úgy lett harmadik, hogy a kombinált számban (lövészet és futás) ketten ugyan elé kerültek, másik két vetélytársát viszont ő előzte meg. A fehérvári sportolónak a tavasszal még az olimpiai részvétele is bizonytalanná vált, hiszen térdműtéten esett át, majd trombózis miatt kellett kényszerpihenőt tartania. A sport hőskorát idézte ez a csodás, katartikus verseny.

2021. 08. 06. 16:20
KOVÁCS Sarolta
Kovács Sarolta Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen akkor estem be a magyar–görög pólómeccsről a Tokió Stadionba, az öttusaverseny helyszínére, amikor megkezdte a lovaglást.

 

Megbokrosodott Gulyás lova

 

Az összetett hetedik helyéről, csupán negyven pont hátrányban. Volt miért izgulni. Mintha a lova is ezt érezte volna. Pedig ez már a tartalék ló volt, mert amelyiket eredetileg neki sorsolták, a japán versenyzővel a nyergében átrendezte a pályát. Gulyás két akadályt még megúszott koccolással, utána azonban levert egyet. S az igazi megpróbáltatás még eztán következett. Az ötödik akadály előtt megtorpant a lova. Újra nekiveselkedett. A ló megint csak megmakacsolta magát. Úgy láttuk, Gulyás harmadszorra is próbálkozni akar, amikor a magyar edzők egyszerre két irányból engedték ki öblösen a hangjukat. „Következő!” „Menj már tovább!” Érthető volt a türelmetlenség, harmadszorra ugyanis tilos kísérletezni, kizárás jár érte.
 

Gulyás még egy akadályt levert, s a hetedik helyről összességében visszaesett átmenetileg a 12., végül pedig a 16. helyre.
 

Kovács Sarolta kárpótolt bennünket a 20 éves világbajnoki bronzérmes drámájáért. Egyetlen verőhibával teljesítette a hibáját, ezzel nem csupán a lovaglást zárta harmadikként, hanem összetettben is feljött a harmadik helyre.

 

Kovács a harmadik helyről kezdte a „kombit”

 

A kombinált számnak így vágott neki az élcsoport: az orosz Julija Batasova volt az első, őt követte a koreai Kim Sze Hi 10, Kovács Sarolta pedig 11 másodperces hátránnyal harmadikként; Gulyás Michelle  61 másodperc lemaradással tizenhatodikként startolt.
Szenzációs versengést hozott a „laser run”. Az első lövészet után Kovács máris megelőzte a koreait, mert gyorsabban és pontosabban célzott, s hamarosan az orosz Batasovát is befogta. Mégsem a magyar öttusázó érkezett elsőként a második lövészethez, mert a brit Kate French elképesztő tempóban futott, s megelőzte. Ekkor úgy hittük, a 30 éves magyar pentatlonista az olasz Soteróval küzd az ezüstéremért. Sotero be is fogta, de a lövészetben egy hibája dacára Kovács megint tekintélyes előnyt szerzett. A negyedik lövészet után Kovács annyival elhúzott, hogy az olasz már nem fenyegette. Igen, de közben a szintén remek futó litván Laura Asadauskaite vészesen közelített, s ekkor ő előzött.

Fotó: Czeglédi Zsolt


 

A hektikus verseny állása többé már nem változott. Kovács Sarolta tehát úgy maradt harmadik, hogy két vetélytársat megelőzött, ketten viszont hátulról kerültek ő elé. A lényeg persze a harmadik hely, a magyar versenyző nagyon boldogan ért célba.
 

Utána az elképesztő tempóban haladó Gulyás Michelle-nek szurkoltunk, aki négy embert megelőzve feljött a tizenkettedik helyre. De kár azért a lovaglásért, ő is versenyben lehetett volna a dobogóért!

 

Lélekben erősödött a kényszerpihenő alatt

 

Kovács Sarolta katartikus versenyben szerzett bronzérmének értékét növeli, hogy a tavasszal két hónapot ki kellett hagynia. Térdműtétje után trombózis miatt feküdnie kellett, nem edzhetett, csak két hónapot készülhetett az olimpiára. Aztán olyan boldogan, felszabadultan nyilatkozott, mint talán még egyik magyar tokiói érmes sem.
 

– Nagyon kemény év volt. A pszichológusom nagyon sokat segített, és sok energiát kaptam az engem körülvevő emberektől, az edzőimtől, a családomtól is. Lelkileg még meg is erősödtem a kihagyás alatt. Hálával tartozom a japán embereknek is, akik nagy-nagy szeretettel vesznek körül Tokióban. Ez karrierem legboldogabb pillanata, most még fel sem tudom fogni – lelkendezett a sajtótájékoztatón. Aztán csak sikerült, mert kijelentette: az olimpiai bronzérmet nagyobb sikerként éli meg, mint a 2016-os egyéni világbajnoki címet. 
 

Szűk körben, a magyar újságíróknak nyilatkozva aztán további részleteket árult el. A pillanat azért is volt bensőséges, mert nem két-három méterről, a karám túloldaláról, hanem normális társalgási távolságból beszélgetett velünk.
 

– Végig az volt a titka a versenyzésemnek, hogy csak magammal, a saját versenyemmel törődtem – jelölte meg a sikere titkát. – Jól ment a vívás, majd nagy erőt adott, hogy az úszás után beszéltem az úszóedzőmmel. Michelle után nehéz volt megkezdenem a lovaglást, egy kicsit vártam is, hogy megnyugodjak. (A lelátón a magyar edzők aggódtak, miért nem indul már el, a végén még lekési a rajtot.) A kombinál azt persze tudtam, hogy Kimet és Batasovát is megelőztem, de nem figyeltem hátra, nem törődtem azzal, hogy mögöttem hogyan alakul a verseny. Az sem viselt meg, hogy Kate Frech, majd Laura Asadauskaite hátulról elém került, hiszem ez nem volt meglepő. Nagyon boldog vagyok, hogy meg tudtam csinálni, többen biztosan legyintettek, jó, ha benn maradok az első tízben. De még a télen elvégzett kemény futómunka meghozta a gyümölcsét, a hosszú kihagyás ellenére jó formában versenyeztem. Beszéltem már a vezetőedzőmmel, az athéni győztes Vörös Zsuzsával is telefonon, nagyon boldoggá tesz, hogy ennyi ember örül a sikeremnek. Igazi csapatmunka eredménye ez a bronzérem.
 

Kovács Sarolta a jövőjét firtató kérdésre annyit felelt, kipróbálja majd az új lebonyolítású, kilencvenperces öttusát, de azt még nem meri megígérni, hogy ott lesz a párizsi olimpián is. Előbb fel kell dolgoznia ezt a sikert, majd pihennie kell.

 

Gulyás megsiratta a lovaglást

 

Gulyás a kombinált számban a hetedik legjobb teljesítményt nyújtotta, amivel a 16. pozícióból a 12. helyre tudott feljönni.
 

– Ami rajtam múlott, azt megtettem. A fizikai számokkal elégedett vagyok, az úszás majdnem olimpiai csúcs lett – összegzett a 20 éves tehetség, az idei vb bronzérmese, miután kipityeregte magát az edzője vállán. – Egész évben stabilan vívtam és ezt az olimpián is hoztam, ami elképesztő. Úgy voltam vele, ha bármi rossz történik, akkor is az első tizenkettőben kell végezzek, végül is ezt megcsináltam. Külső tényező akadályozta meg a még jobb szereplést, konkrétan a lovam – tette hozzá, majd megígérte, Párizsban is indul, és még jobb eredményt ér el.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.