Tokió egyik jamaicai olimpiai bajnoka is Budapestre érkezett

Kedden Budapesten, a Lantos Mihály Sportközpontban rendezik meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség „Continental Tour Bronz” versenyrendszerébe tartozó Magyar Nagydíjsorozat következő versenyét, amelyen a férfidiszkoszvetés és a női súlylökés a Gyémánt Liga-sorozat része lesz – ezekkel a koronavírus-járvány miatt elmaradt viadalokat pótolják. De nem csak ebben a két számban állnak rajthoz világklasszisok.

2021. 08. 23. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfidiszkoszvetésben dobókörbe lép nálunk többek között a svéd Simon Petterson, aki a tokiói olimpián 67,39 méterrel ezüstérmes lett, s idén már 69,48-ra javította az egyéni csúcsát. De ezzel is csak a harmadik a budapesti mezőnyben. A szlovén Kristjan Čeh idén már 70,35 is dobott, de Tokióban 66,62-vel csak ötödik lett. A kolumbiai Mauricio Ortega legjobbja 70,29 méter. Női súlylökésben a korábbi világbajnok német Christina Schwanitz (egyéni csúcsa 20,77 méter) és a Tokióban negyedik portugál Auriol Dongmo (19,75) mellett a mezőnyben ott lesz a riói olimpián bronzérmes Márton Anita (19,87) is. Fedett pályás világbajnokunk fél évvel gyermeke születése után Tokióban már 17,59 métert tudott dobni, de ezzel nem kerülhetett döntőbe. 

A Magyar Atlétikai Szövetség tájékoztatása szerint a Lantos Mihály Sportközpontban (XIV., kerület, Rákospatak utca 13–27.) egyébként tíz olyan magyar atlétának is szurkolhatunk, akik ott voltak a tokiói olimpián. Kalapácsvetésben a vb-bronzérmes Halász Bence az ötkarikás játékokon nem jutott be a döntőbe, most javítana. Női 100 méter gáton Kozák Lucától az elődöntőben sajnálatos esése után az olimpia egyik legsportszerűbb cselekedetét láthattuk, amikor a hozzá hasonlóan pórul járó Yanique Thompsonhoz odament, hogy felsegítse. A magyar atléta először áll rajthoz azóta, hogy példamutató tettével sokak figyelmét felkeltette a japán fővárosban. Bartha-Kéri Bianka 800 méteren, Tóth Lili Anna 3000 akadályon állt szépen helyt Tokióban, ezúttal Budapesten javíthatják tovább idén felállított egyéni legjobbjukat. Míg Nguyen Anasztázia az olimpián versenyzett távolugrásban, nem sokkal előtte Farkas Petra az U23-as Európa-bajnokságot nyerte meg remek teljesítménnyel, most a brit Abigail Irozuru és az amerikai Taliyah Brooks ellen szeretnék itthon tartani az első helyet.

Gyurátz Réka és Szilágyi Réka kalapácsvetésben, illetve gerelyhajításban dobhatnak nagyot. Szögi István és Koroknai Máté is élete első olimpiáján vehetett részt, most pedig arra készülnek, hogy 1500 méteren, illetve 400 gáton a következő világeseményeken is ott lehessenek. Ehhez az első lépést ők is Budapesten tehetik meg. 

Sprintereinkre az egyéni versenyek mellett másik feladat is vár, a keddi verseny ugyanis jó lehetőség arra is, hogy a 4×100 méteres váltók egy-egy jó futással értékes pontokat gyűjtsenek. A nőknél egy A és egy B csapat mellett az U18-asok, illetve a távolugróink is összeállnak, hogy a versenyen induló amerikai  és világváltóval megmérkőzzenek. A férfiaknál a felnőttek mellett az U18-asok alkotnak majd egy-egy négyest, mellettük az írek, az amerikaiak és egy világváltó lesz ott a rajtnál. A női világváltóban és persze 100 méteren egyéniben is ott lesz az a Natasha Morrison, aki Tokióban olimpiai bajnok lett a 4×100-as jamaicai váltóval – igaz, csak az elődöntőben futott –, idén pedig 10,87 másodpercre javította a legjobbját, ezzel a 2021-es világranglista hetedik helyére iratkozott fel. 

A férfiaknál 100 méteren két amerikainak, Michael Rodgersnek és Marvin Bracynek is 9,85 másodperc az egyéni csúcsa. Tegyük hozzá, hogy a 36 éves, de váltóban  2019-ben világbajnok Rodgers ezt éppen tíz éve érte el. A 27 éves Bracy viszont idén júniusban futott 9,85-öt, és ezzel az idei világranglistán a hetedik. Az olimpiára azonban sem ő, sem Rodgers nem jutott ki, mert az amerikai válogatón elvéreztek. 

A keddi, több mint hat órán át tartó, rendkívül izgalmasnak és színvonalasnak ígérkező versenyre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni e-mailben lehet a [email protected] e-mail-címen. A helyszínen védettségi igazolvány bemutatása kötelező.

(A borítóképen Natasha Morrison. Forrás: Twitter/Team Jamaica)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.