Ausztria nagyon nem segít a magyar válogatottnak a vb-selejtezőkön

A holland Memphis Depay és a norvég Erling Braut Håland mesterhármast ért el, Antoine Griezmann pedig duplázott a világbajnoki selejtezők keddi játéknapján. Magyar szempontból rossz hír, hogy Ausztria hazai pályán kikapott, és ezzel távolabb került a második helytől, mert így csökkent az esélye annak, hogy Marco Rossi csapata a Nemzetek Ligája révén harcolhassa ki a világbajnoki részvételt.

2021. 09. 08. 8:56
Fotó: MAURICE VAN STEEN / ANP / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Louis van Gaal tévedett. Vagy éppen igaza volt.

– Azt gondolhatnánk, hogy a holland válogatott világklasszis, de nem vagyunk azok. Csapatként kell működnünk a pályán, ahogy a norvégok tették ezt, méghozzá kiválóan.

Egy hete ezt nyilatkozta, amikor hetvenévesen visszatért a hollandok kispadjára, és az első meccsén a válogatott csalódást keltő 1-1-et játszott Norvégiában. Sokan bírálták, hogy belerúgott a saját csapatába, ám a játékosai nem sértődtek meg, utána 4-0-ra legyőzték Montenegrót, majd kedden este Amszterdamban az addig csoportelső törököket is csúnyán elintézték a rangadón. Volt miért visszavágnia, hiszen márciusban 4-2-re kikapott Törökországban, és bizony ez a visszavágás a vártnál jóval alaposabbra sikeredett.

Louis van Gaalra egyszerre cáfoltak rá a futballistái és erősítették meg: néhányan világklasszis teljesítményt nyújtottak, a válogatott pedig összességében kiváló csapatként működött. A remek egyének közül is kiemelkedett Mamphis Depay, aki már az első percben gólpasszt adott, negyedórával később ő maga talált be, hogy aztán a szünet előtt tizenegyesből már háromra növelje Hollandia előnyét. A törökök kínjait növelte, hogy Caglar Söyüncü kiállítása miatt tízen fejezték be az első, és folytatták a második félidőt. 

 

Fotó: JOHN THYS / AFP


Bár a három pont sorsa már a szünetig eldőlt, a hollandok nem álltak le: Depay hamar megszerezte a harmadik gólját, pályafutása során megszerezve első mesterhármasát a válogatottban. Ráadásul a Barcelona csatára ebben az évben már tizenkét gólnál jár a nemzeti együttesben, ezzel beállította Patrick Kluivert 2000-es holland rekordját. A török csapat az utolsó tíz percben végleg padlóra került, akkor Guus Til meglőtte az első gólját a válogatottban, Donyell Malen is megtette ugyanezt, és a hosszabbításban a már ünneplő hollandok között Cengiz Ünder szépített – így alakult ki a 6-1-es hazai kiütéses győzelem.

Törökország ezzel a súlyos vereséggel az elsőről azonnal a harmadik helyre esett vissza, mert Norvégia 5-1-re lelépte Gibraltárt: ezen a meccsen Erling Braut Håland jutott el mesterhármasig. Montenegró gól nélküli döntetlenre végzett otthon Lettországgal, így már négy forduló óta nyeretlen. Októberben Lettország–Hollandia és Törökország–Norvégia meccsekkel folytatódik a selejtezősorozat.

A D csoportban volt a főszereplő a Franciaország–Finnország találkozón, a házigazdák a Barcelonából az Atlético Madridba visszatért csatár két szép góljával nyert simán 2-0-ra. Griezmann 41 gólnál jár a válogatottban, utolérte Michel Platinit a francia örökrangsor harmadik helyén, az élen Thierry Henry áll 51-gyel, 46-tal követi. Kazahsztán a 95. percben mentette 2-2-re a selejtezőjét Bosznia-Hercegovinában, ez a két csapat már aligha játszik komoly szerepet a sorozatban. 

 

Fotó: FRANCK FIFE / AFP


Akadt gólzáporos mérkőzés a D csoportban is, erről itt Dánia gondoskodott, az áldozata pedig Izrael volt. Yussuf Poulsen indította el a fesztivált, majd a szünet előtt még Simon Kjaer és Andreas Skov Olsen is betalált, utána pedig Thomas Delaney növelte fejjel az előnyt, a kegyelemdöfést pedig a végén Andreas Cornelius adta meg – az 5-0-s győzelemmel a dánok hat forduló után százszázalékos teljesítménnyel kiemelkednek a mezőnyből. Skócia 1-0-ra nyert Bécsben, és ezzel megelőzve Izraelt fellépett a második helyre, amelyen hét pont a hátránya. Ausztria az újabb vereséggel nagyon messze került a csoport második helyétől, s ez nem túl jó hír a magyar válogatott szempontjából: ahhoz, hogy a legutóbbi Nemzetek Ligája-szereplésünk után jussunk pótselejtezős „kvótához”, szükség van arra, hogy a franciák, az olaszok, a spanyolok és az osztrákok is az első két hely valamelyikén zárják csoportjukat.  

Portugália és Szerbia párharcára korlátozódtak a küzdelmek az első helyért az A csoportban. Előbbi nélkül is gond nélkül nyert 3-0-ra Azerbajdzsánban, utóbbi 1-1-gyel pontot szerzett Írországban, és mindössze két ponttal áll a portugálok mögött, és öttel előzi meg Luxemburgot. A H csoportban Horvátország és Oroszország 13-13 ponttal elhúzott a többektől, más aligha lesz esélye a világbajnoki részvétel szempontjából lényeges helyezést elérni.

Kedd esti eredmények

A csoport
Azerbajdzsán–Portugália 0-3, Írország–Szerbia 1-1. Az állás: 1. Portugália 13, 2. Szerbia 11, 3. Luxemburg 6 , 4. Írország 2, 5. Azerbajdzsán 1.

D csoport
Franciaország–Finnország 2-0, Bosznia-Hercegovina–Kazahsztán 2-2. Az állás: 1. Franciaország 12 (6 mérkőzés), 2. Ukrajna 5 (5), 3. Finnország 5 (4), 4. Bosznia-Hercegovina 3 (4), 5. Kazahsztán 3 (5)

F csoport
Feröer–Moldova 2-1, Ausztria–Skócia 0-1, Dánia–Izrael 5-0. Az állás: 1. Dánia 18, 2. Skócia 11, 3. Izrael 10, 4. Ausztria 7, 5. Feröer 4, 6. Moldova 1.

G csoport
Montenegró–Lettország 0-0, Hollandia–Törökország 6-1, Norvégia–Gibraltár 5-1. Az állás: 1. Hollandia 13, 2. Norvégia 13, 3. Törökország 11, 4. Montenegró 8, 5. Lettország 5, 6. Gibraltár 0

H csoport
Oroszország–Málta 2-0, Szlovákia–Ciprus 2-0, Horvátország–Szlovénia 3-0. Az állás: 1. Horvátország 13, 2. Oroszország 13, 3. Szlovákia 9, 4. Szlovénia 7, 5. Málta 4, 6. Ciprus 4.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.