Olaszország több szempontból is megismételné a történelmet

Szerdán kezdődik a Nemzetek Ligája négyes döntője. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2018-ban indította el új versenysorozatát, ennek a második kiírása fejeződik be a héten. Az Európa-bajnok Olaszország hazai pályán szerezhet újabb trófeát, de Spanyolország, Franciaország és Belgium is az aranyéremben bízik.

2021. 10. 06. 7:31
Giorgio Chiellini Jordi Alba Euro 2020 labdarúgás Olaszország Spanyolország elődöntő
Fotó: Pool/AFP/Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végéhez közeledik a Nemzetek Ligája második kiírása. A csoportmeccseket még 2020 őszén bonyolították le, a kontinens élvonalának számító A divízió négy csoportgyőztese pedig mától vasárnapig a négyes döntőben küzd a trófeáért. Két éve az első évadot az akkori Eb-címvédő Portugália nyerte, Cristiano Ronaldóék azonban ezúttal nem lehetnek ott a végső fázisban, hogy megkíséreljék a címvédést.

Idén is az uralkodó Európa-bajnok a rendező, Olaszország pedig ezt az előnyét éppúgy trófeára váltaná, mint két éve a luzitánok. A mezőny teljesen kicserélődött az első kiíráshoz képest: a szerdai, első elődöntőben az olaszok ellenfele Spanyolország lesz (akárcsak néhány hónapja az Eb-n, akkor az olaszok Giorgio Chiellini emlékezetes alakítása után megnyerték a tizenegyespárbajt), míg csütörtökön a világranglista-vezető Belgium a világbajnok Franciaországgal mérkőzik. Négy erős válogatott, lényegében a legjobb keretekkel, bár sérültek akadnak: az olaszok Ciro Immobile, a spanyolok a belgák Thomas Meunier játékára nem számíthatnak.

Mi is az a Nemzetek Ligája?

A három éve indított versenysorozat gyakran kapja meg azt a vádat, hogy átláthatatlan. Ha azonban különálló viadalként tekintünk a Nemzetek Ligájára, akkor egyértelmű a lebonyolítás: a páros években csoportkör, a meccsek döntő többségével, majd a páratlan években négyes döntő az A divízió négy csoportgyőztese számára a trófeáért. A divíziók közti feljutás és kiesés is világos, egyben motiváló hatású: Magyarország az első kiírásban a C divízióban indult, 2022-ben már a kontinens legjobbjaival csaphat össze az A divízióban.

A bonyodalmakat általában az okozza az NL-lel kapcsolatban, hogy az UEFA a jó Nemzetek Ligája-szereplést az aktuális Eb- vagy vb-selejtező során is díjazza, ezért a szurkolók gyakran legalább annyira tekintenek rá a hagyományos nagy tornákra való kvalifikáció részeként, mint önálló versenysorozatként. A 2020-ra tervezett, végül idén nyáron lebonyolított Európa-bajnokság pótselejtezőjére Magyarország az első Nemzetek Ligája-kiírásból kvalifikált. Az NL jelentősége a vb-selejtezők során kisebb: mindössze két válogatott csatlakozik 2020. őszi szereplése alapján a kvalifikációs csoportok második helyezettjeihez, míg az Eb-kvótához tizenhat válogatott kapott menekülő útvonalat a Nemzetek Ligájának köszönhetően.

Amíg az európai közép- és kis csapatok hasonló szintű ellenfelekkel vívott tétmeccseket és selejtezős pótútvonalat kaptak az NL-től, addig a kontinens legjobbjai számára új trófea várt elérhetővé. Bár a Nemzetek Ligája presztízse nem érheti el az Európa- vagy a világbajnokságét, s a nagy csapatok megengednek maguknak némi kísérletezgetést a csoportfázis alatt, ha már eljutottak a négyes döntőbe, szeretnék megnyerni a tornát – ezt mind a négy szövetségi kapitány hangsúlyozta.

A Nemzetek Ligája négyes döntőjének programja

Elődöntők: Olaszország–Spanyolország (szerda, 20.45); Belgium–Franciaország (csütörtök, 20.45) Bronzdöntő: vasárnap, 15.00
Döntő: vasárnap 20.45

Valamennyi mérkőzést a Sport 1 közvetíti.

(A borítóképen Giorgio Chiellini és Jordi Alba az idei Európa-bajnokság elődöntőjében Fotó: Pool/AFP/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.