Politikusoknak is üzent a díszdoktorrá avatott futballista

A Manchesteri Egyetem díszdoktori címben részesítette Marcus Rashfordot, akinek folyamatos jótékonysági tevékenységét ismerték el a rangos díjjal. A Manchester Unitedből korábban két klublegenda, Bobby Charlton és Alex Ferguson érdemelték ki az elismerést.

Magyar Nemzet
2021. 10. 08. 15:24
Premier League - Manchester United v AFC Bournemouth
Solskjaer bízik Rashfordban Fotó: REUTERS/Phil Noble
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 85 millió euróra tartott papíron a Manchester United egyik legnagyobb értéke, de ha figyelembe vesszük a pályán kívüli tetteit, akkor azt sem túlzás határozottan kijelenteni, hogy a Vörös Ördögök legnagyobb értéke a 23 éves támadó.

Tavaly, a koronavírus-járvány első hulláma alatt kapott nagy médiavisszhangot, hogy Rashford mennyire különleges a szociális érzékenységét tekintve: a pandémia idején egymaga több mint 400 ezer gyermek étkeztetését fizette ki Angliában. Persze más híres labdarúgók is szoktak adakozni, ami a sokszor felfoghatatlan mértékű fizetésükből nem is olyan nagy áldozat a részükről.

Rashford ugyanakkor fiatal kora ellenére nem csupán pénzzel támogatja a nehéz sorsú gyermekeket és az éhező polgárokat, hanem kezdeményezéseket hoz létre, javaslatokat nyújt be, tehát aktívan részt vesz a megoldások keresésében.

Személyesen kampányolt a hajléktalanok megfelelő élelmiszer-ellátásáért Manchesterben, valamint indított egy alapítványt a nehéz sorsú gyermekek számára, amely néhány hónap alatt több mint húszmillió fontot, átszámolva több mint hét és fél milliárd forintot gyűjtött össze.

Arra is volt példa, hogy Rashford a brit kormánynak benyújtott kezdeményezését elfogadták, így Nagy-Britannia ennek köszönhetően 120 millió fonttal többet költött az ingyenes étkeztetésre szoruló gyermekre a nyári szünetben.

Tehát Rashford sokkal többet tesz annál, minthogy a Manchester United sztárjaként megkeresett fizetéséből időnként jelentős összeget átutal jótékony célra, amivel megnyugtatja a lelkiismeretét.

Ezt díjazta a Manchesteri Egyetem a legrangosabb elismerésével, a díszdoktori címmel, amelyet már tavaly odaítéltek neki, ám a járvány miatt csak tegnap került sor az ünnepélyes kitüntetésre az Old Traffordon, ahol Alex Ferguson is megjelent.

A Vörös Ördögök legendás menedzsere és ugyancsak legendás labdarúgója, Bobby Charlton részesült korábban az egyetem hasonló kitüntetésében azelőtt.

– Elérkezett az ideje annak, hogy a képviselők olyan helyekre is ellátogassanak, mint ahonnan én indultam. Itt az ideje, hogy első kézből megtapasztalják, mi a küzdelem igazi mércéje. A Covid–19 nem lehet többé kifogás – hangsúlyozta beszédében Rashford, aki tehát a pulpitusról is az általa fontosnak tartott ügy érdekében szólalt fel.

– Marcus különleges fiatalember, aki korát meghazudtolva tesz folyamatosan közösségi érzésről és nagylelkűségről tanúbizonyságot. Büszkék vagyunk az olyan értékes emberekre, mint ő – nyilatkozta a díjátadó Rothwell professzor.

Rashford ebben az idényben vállsérülés miatt egyelőre nem léphetett pályára a Manchester Unitedben, ám a visszatérésére már nem kell sokat várni, a hírek szerint novembertől újra játszhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.