időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Dartstörténelem a vb-n, ilyen kilencnyilas még nem volt + videó

Magyar Nemzet
2021.12.18. 08:40 2021.12.18. 15:49
Dartstörténelem a vb-n, ilyen kilencnyilas még nem volt + videó

Londonban, az Alexandra Palace-ban zajlik a PDC dartsvilágbajnokság, amelynek az első fordulójában rögtön emlékezetes bravúr történt: az újonc William Borland a döntő legben, kilencnyilas kiszállót dobott, és 3-2-es győzelmet aratott Bradley Brooks ellen péntek este.

A PDC dartsvilágbajnokságot 1994-ben alapították, a mostani a 29. torna, és ezek alatt mindössze a tizenegyedik alkalommal fordult elő, hogy egy játékos kilencnyilas kiszállóra volt képes. Ebből is látszik, hogy ritka bravúrról van szó, de amit William Borland tett tegnap este, az még ezen a tényen is túlmutat.

Az első vb-jén szereplő skót egy végletekig kiélezett meccsen, 2:2-es szettállás és 2–2-es legállás után a döntő játékban dobott kilencnyilas kiszállót, és nyerte meg a meccset Bradley Brooks ellen. 

A dolog abszolút különlegessége, hogy ezzel Borland lett a sportág történetében az első, aki televízió által közvetített tornán, döntő legben dobott kilencnyilast.

Legutóbb egyébként a tavalyi vb-n láthatott a közönség hasonló bravúrt, amikor az angol James Wade a honfitársa, Stephen Bunting ellen hozott össze egy kilencnyilas kiszállót, ám ő végül ennek ellenére is elveszítette a találkozót a harmadik fordulóban. Előtte 2016-ban volt csak kilencnyilas, tehát éveket kellett várni az újabbra.

Borland bravúrja anyagilag is megérte, a szervezők ugyanis 50 ezer fontos (mintegy 21 millió forintos) bónusszal jutalmazzák a vb-n született kilencnyilasok szerzőit. – Én csak meg akartam nyerni a meccset, de az ötvenezer font óriási extra – állapította meg a 25 éves dartsozó a mérkőzés után.

– A közönség bárhol örül annak, ha kilencnyilast láthat, de ezt megélni a legnagyobb színpadon, a világbajnokágon, egyszerűen hihetetlen – fogalmazott Borland, aki egyébként is fordulatos meccset nyert meg Brooks ellen, hiszen az első szettet ellenfele nyerte meg, majd fordítani tudott 2-1-re, végül 2-2 után jött a mindent eldöntő játék.

A világranglistán a 65. helyen álló Borlandnak korábban igazán kiemelkedő eredményei nem voltak, általában csak néhány fordulót élt meg a rangos versenyeken, legtovább a 2019-es ifjúsági PDC darts-vb-n jutott, amelyen a negyeddöntőben esett ki. Nem lesz egyszerű dolga a folytatásban, a 64-es táblán a tizenötödik helyen kiemelt Ryan Searle-lel találkozik.

Borítókép: William Borland a dartsvilágbajnokságon (Fotó: Twitter.com/OfficialPDC)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.