Az egész társadalomra kiható változások elérése a cél

Paradigmaváltást szorgalmaz a sportban a közelmúltban megalakult Sport és Lélek Pszichoterápiás Egyesület annak érdekében, hogy a sport ne szocializált harci terepasztal legyen. Goschi Gabriella és Pálvölgyi Ágnes sport-szakpszichológusok, az egyesület alapítói ezért egy közös módszertant szeretnének kialakítani, amelynek célcsoportjai az edzők, a tanárok és a szülők. A versenysporttól elforduló fiatalok számának csökkentése érdekében szakmai párbeszédet és társadalmi vitát kezdeményez az egyesület. 

Magyar Nemzet
2022. 01. 05. 11:52
tömegsport
Automatikusan generált description Fotó: AS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sport- és Lélek Pszichoterápiás Egyesület alapítói egy új komplex sportpszichológiai módszertant és működési szemléletet alakítottak ki. Goschi Gabriella és Pálvölgyi Ágnes szerint ugyanis világtendencia, hogy lelki szempontból nem megfelelő edzésmódszerrel készítik fel a sportolókat, ennek pedig az a következménye, hogy rendkívül sok fiatalt veszítenek el a magyar klubok. Az egyesület vezetői az Egyesült Államok kosárlabda utánpótlás statisztikáival jelezték, hogy Amerikában 6–17 éves kor között átlagosan mintegy tízmillió fiatalt regisztrálnak sportolóként. Ebből az óriási tömegből azonban csak kevesebb mint ezer jut el az élsportig – mondták a sport-szakpszichológusok.

A felmérések és a Sport és Lélek Egyesület tapasztalatai is egyértelműen azt mutatják: a sportból kikerült fiatalok a megélt rossz élmények miatt teljesen elfordulnak a mozgástól. Ennek a következményei azonnal kiolvashatóak a magyar és az amerikai népegészségügyi adatokból is. Több az elhízás, a szív- és érrendszeri betegség, a depresszió, amely érezteti hatását nemzetgazdasági szinten is. A munkából kiesők miatt megnőnek a társadalombiztosítási kiadások is – állítja Goschi Gabriella és Pálvölgyi Ágnes is.

Az egyesület vezetői szerint széleskörű tapasztalat, hogy egy sportpszichológiailag képzett sportegyesületi és közoktatási rendszerben dolgozó edző, testnevelő vagy sportvezető kezében a mozgás olyan tiszta folyamattá változik, amelyben nemcsak jelentős előrelépés történik, hanem akár súlyos fejlődési zavarok is javíthatók. Az egyesület tagjai azt állítják: a pszichológiailag támogatott sport nemcsak teljesítményjavulással, de terápiás és gyógyító erővel is együtt jár. Goschi Gabriella és Pálvölgyi Ágnes is azt állítja, hogy a közös nyelvhez közös könyv is kell, ezért ötven szerző együttműködésében írják sportpszichológiai tankönyvcsaládjukat. Ezek a tankönyvek segíthetik az új egységes képzési rendszer alapját az oktatásban, a profi- és az amatőr sportban egyaránt.

Az egyesület fő célkitűzései közt szerepel a sportpszichológián keresztül az egész társadalom mentálhigiéniás állapotának javítása, új típusú közösségi tér és egyben interdiszciplináris tudományos módszertani és képzési műhely kialakítása. Az egyesület szakemberei szerint mindig magasabb szintű teljesítmény érhető el, ha az eredmény nem a cél, hanem a testi, lelki és szellemi fejlődés következménye. Ugyanakkor fontosnak tartják annak a szemléletnek az elfogadtatását, hogy a sport nem szocializált háború. Így alakítható csupán ki az egyéni sikerélmény, a valódi csapatszellem és a másik megalázásának elkerülése. Az edző és a sportoló hagyományos alá-fölérendeltségi viszonyát tehát át kell alakítani kiegyensúlyozott, partneri alapokon nyugvó sportvezető–sportoló–szülői viszonnyá – hangsúlyozzák az alapítók.

Borítókép: illusztráció (Fotó: AS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.