Djokovics-ügy: az ausztrálok megtagadták a világelső beutazását

Világszerte mély megütközést váltott ki a Novak Djokoviccsal szembeni kivételezés. Az oltásellenes szerb teniszező ennek ellenére külön engedéllyel utazhatott Ausztráliába, a január 17-én kezdődő Australian Openre. Djokovicsot hosszú órákat töltött a reptéren fogva tartva a melbourne-i reptéren. Magyar idő szerint szerda este 22.30 az ausztrál hatóságok döntöttek: elutasították Djokovics vízumkérelmét.

Magyar Nemzet
2022. 01. 05. 17:52
Djokovics
Rolex Paris Masters - Day Seven
Nem lehet nyugodt a szerb legenda Fotó: Anadolu Agency via AFP/Gisele Tellier
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ausztrál hírügynökség szerint a Djokovics által kért vízum típusa nem ad orvosi felmentést az oltatlanság alól. Helyi idő szerint csütörtökön hajnali 1 óra 43 perckor (tíz órával előrébb járnak, mint mi) Djokovics egy repülőtéri szobában tartózkodott, ahol a határőrök áttekintették az oltásmentességét alátámasztó tényeket – tájékoztatott a The Age. És hiába kapott a világelső rendkívüli beutazási mentességet az ausztrál kormánytól, Victoria állam azonban – ahol Melbourne található és ahol az ausztrál nyílt teniszbajnokságot rendezik – a közfelháborodás miatt nem engedte be a játékost.

Az Ausztrál Határőrség kezdetben úgy próbálta megoldani a problémát, hogy a Viktoria állam hatóságaihoz fordult, hogy támogassák a szerb belépését. A kérésüket azonban elutasították. Jaala Pulford, a viktoriánus sportminiszter a Twitteren kijelentette: „Nem nyújtunk egyéni vízumkérelem-támogatást Novak Djokovicsnak a 2022-es Australian Open Grand Slam-bajnokságon való részvételhez. Két dologban mindig is világos volt az álláspontunk: a vízum jóváhagyása a szövetségi kormány, az orvosi mentesség pedig az orvosok dolga” – fogalmazott a politikus.

Érdekes adalék a nem mindennapi történethez, hogy korábban az Ausztrál Teniszszövetség (TA) megerősítette: a benyújtott 26 mentesítési kérelem nagy része olyan játékosoktól vagy tisztségviselőktől származik, akik az elmúlt hat hónapban megfertőződtek. Djokovics 2020 júniusában, az Adria Tour során fertőződött meg, de nem hozta nyilvánosságra, hogy 2021-ben egy második eset is előfordulhatott.

A The Age portál információi szerint a határőrök külön szobában körülbelül egy és háromnegyed órán keresztül faggatták a szerb világsztárt. Djokovics azt állította, hogy a koronavírus elleni oltással kapcsolatban orvosi mentességre jogosult, de – személyiségi jogokra hivatkozva – nem volt hajlandó felfedni, hogy egészen pontosan miért is gondolja így. 

A közfelháborodás elsöpörheti a konok szerb címvédését. Az ausztrálok felháborítónak tartják, hogy miközben ők küzdenek a vírus terjedése ellen, egy teniszező oltás nélkül besétál az országba. Az ausztrálokról bizonyára leperegnek Tenis Sandgren, a már visszavonult amerikai teniszező szavai: – Csak, hogy kristálytiszta legyen. Két különböző orvosi bizottság hagyta jóvá Novak mentességét. És a politikusok azok, akik megállították. Ausztrália nem érdemel Grand Slamet.

Djokovics édesapja az orosz Szputnyik lapnak ingerületen nyilatkozott. – Fogalmam sincs, mi folyik itt. Öt órán keresztül fogva tartják a fiamat. Ha fél órán belül nem engedik el, gyülekezünk az utcán, ez a harc mindannyiunké –  mondta a feltüzelt apuka.

Goran Ivanisevics, a szerb edzői stábjának szintén elkülönített tagja a humoránál volt. – Nem túl gyakori az ilyen beutazás Ausztráliába – idézte Taróczy Balázs egykori tanítványát a Telegraf.

A szerb Telegraf portál a Sport Club újságírójára, Sasa Ozmára hivatkozva állítja, hogy közép-európai idő szerint 22.30 és 23.00 között születik meg a döntés arról, hogy Novak Djokovics beléphet-e Ausztráliába.

A döntés megszületett: a szerb sportoló vízumkérelmét elutasították. Az indoklás szerint Novak Djokovics nem nyújtott be megfelelő bizonyítékot az Ausztráliába való beutazás feltételeinek teljesítéséhez, és nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy jogszerű-e az orvosi mentessége. A helyi lapértesülések szerint csütörtökön távoznia kell a repülőtérről.

Borítókép: Novak Djokovics nem biztos, hogy megvédi a címét (Fotó: Anadolu Agency via AFP/Gisele Tellier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.