Tuchel elismerte, sok a bizonytalanság a Chelsea-nél a háború miatt

A Chelsea vezetőedzője, Thomas Tuchel úgy nyilatkozott, megérti az angol labdarúgóklub felé irányuló kritikákat, amelyek az orosz–ukrán háború kapcsán ütötték fel a fejüket.

Magyar Nemzet
2022. 02. 26. 11:24
Chelsea FC vs SE Palmeiras
epa09750792 Chelsea's head coach Thomas Tuchel reacts after winning the FIFA Club World Cup 2021 final soccer match between Chelsea FC and SE Palmeiras in Abu Dhabi, United Arab Emirates, 12 February 2022. EPA/ALI HAIDER Fotó: ALI HAIDER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután csütörtökön Oroszország megszállta Ukrajnát, felmerült, hogy a háború a Chelsea jövőjére is hatással lehet. A csapat tulajdonosa ugyanis egy orosz milliárdos, és ha a helyzet úgy hozza, Roman Abramovics cselekedetei miatt akár csődöt is jelenthet a klub.

A londoniak a kialakult helyzet ellenére inkább a futballra fókuszálnának, hiszen vasárnap döntőt játszik az együttes, a Liverpoollal csapnak össze a ligakupában (17.30, tv: Digi Sport 1). Thomas Tuchel vezetőedző azonban nem tért ki a kellemetlen kérdések elől sem a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón.

– Nem kellene eljátszanunk, hogy ez nem probléma, a helyzet mindenkinek rettenetes. Mindenkit váratlanul értek a történtek, hihetetlen az egész. Ez jár a mi fejünkben is, elhomályosítja a döntő miatti izgatottságunkat. Sok a bizonytalanság mindenfelé, főleg azoknak az embereknek az életében, akik közelebbről érintettek. Természetesen a jókívánságainkat küldjük nekik – üzente a német szakember.

– Nagy a bizonytalanság a klub körül is, több forgatókönyvet is felvázoltak Nagy-Britanniában, nincs értelme, hogy hozzáfűzzek bármit is. 

Hallottunk róluk, de kevesebb belső információval rendelkezünk, mint azt önök képzelik. 

Összességében pedig azt tartom a helyes hozzáállásnak a csapat és az edzői stáb részéről, ha nem folynak bele a politikába, hanem inkább a futballra fókuszálnak. Nem azért, mert bujkálnánk, de a helyzet tiszta. Szörnyű, ami történt, ez nem is kérdés – folytatta Tuchel.

– Nem szeretnék többet beszélni erről, amíg nem hoznak valamilyen döntést. A kialakult helyzet elvonja a figyelmünket, aggódunk, és valamilyen szinten megértem a kritikákat, amelyek a klub és mifelénk irányulnak. Nem tudjuk teljesen függetleníteni magunkat tőle.

– De az emberek talán megértik, hogy én, mint vezetőedző és a játékosok sem látnak bele abba, hogy mi történik a háttérben, és a tulajdonos mennyire érintett az ügyben. Ezért mi nem érzünk felelősséget az eseményekért.

– Felfoghatatlan számomra, hogy Európában háború van, és ez az egész kontinenst érinti, nem csak a kelet ügye. Nem lehet ezt lesöpörni az asztalról. Éppen ellenkezőleg, ezzel együtt kell élnünk most – magyarázta a Chelsea menedzsere, majd hozzátette:  Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy békében és szabadon élhetünk, és hogy játszhatunk egy futballmeccset, ami érzelmekkel teli lesz, de békés környezetben, szurkolókkal teli stadionban zajlik majd. Ez mutatja meg igazán, milyen kiváltságos helyzetben is vagyunk, ugyanakkor a háború körül járnak a gondolataim, és nem hiszem, hogy bárki is el tudna vonatkoztatni ettől.

Borítókép: Thomas Tuchel (Fotó: EPA/ALI HAIDER)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.