Kozák Danuta váratlan bejelentése: 2022-ben nem indul versenyen

Hüttner Csaba szövetségi kapitánnyal egyeztetve a hatszoros olimpiai bajnok kajakos Kozák Danuta váratlanul bejelentette, hogy 2022-ben nem indul egyetlen hazai és nemzetközi viadalon sem. A 35 éves klasszis az edzésekkel nem áll le, mi több, edzőjével, egyben férjével, Somogyi Bélával hosszú alapozásba kezd azért, hogy az olimpiai kvalifikáció évében, valamint a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon a lehető legjobb formában szerepelhessen.

2022. 03. 19. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megbeszéltem Danával és az edzőjével, hogy a legjobb megoldás, ha idén nem versenyeznek, így bőven lesz idő a feltöltődésre és a rehabilitációra – mondta Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány, aki a Magyar Kajak-kenu Szövetség honlapjának egy dél-afrikai edzőtáborból nyilatkozott. – Ettől függetlenül sportágunk hatszoros olimpiai bajnoka folytatja az edzéseket, hosszú alapozásba kezd, és egyértelmű célja, hogy tagja legyen a 2024-es olimpiai csapatnak. Szerintem így képes lehet arra, hogy az eddigi nyolc olimpiai érme mellé újabbat, újabbakat gyűjtsön Párizsban.

A szakember arról is beszélt, hogy a rehabilitációhoz és az elnyújtott alapozáshoz a Magyar Kajak-kenu Szövetség a következő egy évben is minden segítséget megad Kozák Danutának.

Hüttner Csaba az elmúlt két hétben egy dél-afrikai melegvízi edzőtáborban ellenőrizte a kint dolgozó válogatott kerettagok munkáját.

– Láttam a vízen a kenusok közül három női versenyzőt, Nagy Biankát, Bragato Giadat és Kisbán Zsófit, valamint Adolf Balázst és Fejes Danit, de itt van a kajakos Párizs-keret, valamint Medveczky Erika és Gazsó Dorka is. A munka rendben zajlik, bár voltak kisebb-nagyobb logisztikai problémák, a csapat hajóit minden nap szállítanunk kellett az ideálisabb vízfelületre, és a gumimotoros hajótestek is kilyukadtak, de sikerült úrrá lennünk a nehézségeken – adott a kinti viszonyokról gyors helyzetjelentést a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya.

az InfoRádiónak nyilatkozott, és elmondta, hogy leghamarabb jövő májusban láthatják a szurkolók versenyezni.

– Tavalyról maradt egy sérülésem, úgyhogy jelen pillanatban nekem a rehabilitáció a legfontosabb, illetve az állóképesség-fejlesztés. Elmondhatom azt, hogy a párizsi olimpiát tartom szem előtt, és készülök hosszú távon, de ez az év ki fog maradni versenyzés szempontjából – részletezte Kozák Danuta, aki a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott tokiói olimpián kajak kettes 500 méteren bronzérmes lett Bodonyi Dórával, kajak egyes 500 méteren pedig a negyedik helyen végzett. Ezután 500 méteren a kajak négyessel (Kozák Danuta, Kárász Anna, Bodonyi Dóra) viszont aranyérmet szerzett, és hatodik olimpiai aranyérmével a legeredményesebb magyar női sportoló lett az olimpiai játékok történetében.

A tokiói olimpiai események, a hatszoros bajnokká válás emlékei élénken élnek benne.

– Már rég volt, de jó élményekkel jöttem haza. Főleg úgy, hogy az utolsó szám aranyéremmel zárta a tokiói magyar szereplést. Voltak azért persze rossz élményeim is, de jól zárult, örülök – fogalmazott.

Kozák összességében úgy látja: 35 évesen nem kell minden évben megmutatnia a képességeit, kihagyhat egy esztendőt. Intenzív versenyzői időszakához képest nagy változás ugyanakkor, hogy már nem maradnak ki nála az ünnepek.

– Mindenkinek van születésnapja, névnapja, ezeket mindenkinek a napján tudják megülni, nem „tízemberenként” van egy összejövetel – jegyezte meg Kozák Danuta.

Borítókép: Kozák Danutát leghamarabb jövő májusban láthatjuk versenyen indulni (Forrás: Magyar Kajak-kenu Szövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.