Alonso három szóban összefoglalta Hamilton szenvedését

A Formula–1 kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso elmondta véleményét Lewis Hamilton jelenlegi helyzetéről. A spanyol pilóta együttérez egykori csapattársával.

Magyar Nemzet
2022. 04. 30. 12:01
F1 Grand Prix of Emilia Romagna - Sprint
Fernando Alonso of Spain driving the (14) BWT Alpine F1 Team A522 Renault E-Tech RE22 during the F1 Rolex Gran Premio Del Made in Italy e Dell'Emilia-Romagna on April 22-24, 2022 in Imola, Italy. (Photo by Alessio Morgese/NurPhoto) (Photo by Alessio Morgese / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétszeres világbajnok Fernando Alonso (Alpine) számára nem ismeretlen terep egy olyan autót vezetni, amely a dobogós helyekért nem szállhat harcba a Formula–1-ben. A veterán spanyol pilótát legutoljára 2013-ban emlegethettük a vb-címre esélyesek között, akkor a második helyen végzett Sebastian Vettel mögött.

Alonso egykori csapattársa, Lewis Hamilton (Mercedes) még csak barátkozik ezzel a helyzettel. Az elmúlt nyolc világbajnoki címből hatot bezsebelő brit idén 28 pontnál jár, és ezzel mindössze a hetedik hely illeti meg a világbajnoki pontversenyben.

A külvilág számára szokatlan dolog, hogy a hétszeres világbajnok a futamok során képtelen keresztülverekedni magát a mezőnyön, ezért szenvedése miatt Hamilton legalább akkora figyelmet kap, mint az élen csatázó Charles Leclerc (Ferrari) és (Red Bull).

 

Hamilton csapattársa, George Russell viszont ráérzett az új autóra, és míg a legutóbbi nagydíjon, Imolában, a 37 éves pilóta a tizenharmadik helyen végzett, Russellt negyedikként intették le. Az eredmények láttán megoszlanak a vélemények, hogy Hamilton vagy a Mercedes okolható-e a rossz teljesítményért. Ezúttal Alonso is állást foglalt a témában, ő Hamilton pártjára állt.

– Ilyen a Formula–1. Mindig is ilyen volt. Amikor Ayrton Senna elhódította a világbajnoki címeit, az övé volt a leggyorsabb autó. Amikor én nyertem, az enyém volt a leggyorsabb. Annak idején rendelkezett a leggyorsabb autóval. Lewis annak köszönhetően döntötte meg a különböző rekordokat, hogy az övé volt a leggyorsabb autó. Lewis ma is fantasztikusan vezet, és ez most a tizenharmadik helyre elég. Ilyen a Formula–1.
 

Nem az ő hibája

Toto Wolff az imolai futam után elnézést kért pilótájától a vezethetetlen autóért, a csapattal 2016-ban vb-címet nyert Nico Rosberg viszont a Mercedes csapatfőnöke ezzel az üzenettel becsapta Hamiltont, és csak a lelkét próbálta óvni. Wolff reagált Rosberg nyilatkozatára:

– Bizonyos szempontból védenem kell őt. Ez az egész nem az ő sara. Szerintem az autó teljesítménye áll a dolgok hátterében. Mindenki tudja róla, hogy hétszeres világbajnok. Az előző idényben is felállt, és harcban volt a végső győzelemért, pedig már a brazil versenyhétvége szombati napján úgy tűnt, hogy minden elveszett. Ő a legjobb pilóta a világon, csak most nem olyan autóban ül, amivel ezt be tudná bizonyítani.

Az osztrák csapatfőnök szerint ugyanakkor Hamilton hamarosan összekapja magát.

– Szerintem teljesen mindegy, hogy valaki a nyolcadik, tizenkettedik vagy tizenötödik helyen végez. Nem számít, hiszen mindegyik rossz eredmény. De az igazi sztárok mindig összeszedték magukat a hullámvölgyeket követően. A legjobbaknak is vannak olyan időszakai, amikor nem jön ki a lépés, most ez a helyzet Lewisszal is. Kitartunk egymás mellett jóban-rosszban. Imola egyértelműen az utóbbiak közé tartozott – ismerte el Wolff.

Borítókép: Fernando Alonso Imolában (Fotó: ALESSIO MORGESE/NURPHOTO/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.