Döbbenet: most derült ki, hogy márciusban elhunyt olimpiai bajnokunk!

Életének 89. évében elhunyt kétszeres olimpiai bajnok tornászunk, Korondi Margit – tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottságot a családdal egyeztetve Kertész Alice, korábbi csapattársa. Korondi Margit az olimpiákon nyolc érmet szerzett, a két aranya mellett két ezüstöt és négy bronzot. 1956-ban kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, az 1990-es években azonban többször is hazalátogatott.

2022. 04. 21. 17:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenet, hogy április 21-én derült ki: Korondi Margit március 6-án elhunyt Las Vegasban – erről korábbi olimpiai bajnok csapattársa, Kertész Alice tájékoztatta a Magyar Olimpiai Bizottságot, miként arról is, hogy Korondi Margitot az Egyesült Államokban már el is hamvasztották. Minderről a Magyar Tornaszövetségnek sem volt tudomása.

Korondi Margit már egészen fiatalon kitűnt tehetségével, az 1947-es ifjúsági országos bajnokságon, 15 évesen valamennyi szeren ő gyűjtötte be az első helyet. Akkoriban még csak álmodozott róla, hogy majd egyszer példaképeivel, Keleti Ágnessel és Tass Olgával tornázhasson együtt. Talán maga sem hitte el, hogy alig húszévesen már tagja is lett a Helsinkibe utazó olimpiai csapatnak.

Az közismert, hogy kis hazánknak az aranyak szempontjából mindmáig az 1952-es játékok a legsikeresebb, ám arról már kevesebb szó esik, hogy az első öt napon még nem született magyar siker. Majd eljött július 23., és kevesebb mint egy hónappal huszadik születésnapja után Korondi Margit győzött felemás korláton, megelőzve a szovjet Marija Gorohovszkaját és Keleti Ágnest. Csapatban ezüst-, egyéni összetettben, talajon, gerendán és a kéziszercsapattal bronzérmes lett.

Az olimpia után egy évvel egy sérülés miatt abbahagyta a tornát, és civilként kötödét nyitott az Oktogonon. Ide tért be pár évvel később Sárkány István, hogy visszacsábítsa a szőnyegre, mondván: a csapatnak szüksége van rá a melbourne-i olimpián. Bár nem volt könnyű visszarázódnia, mégis sikerült visszatornáznia magát a válogatottba.

Bár az ’56-os események senkit nem kíméltek, sokaknak ez a kinti teljesítményükre is rányomta a bélyeget. Korondi Margit már akkor tudta, hogy nem tér haza, amikor leszállt a gép Ausztrália földjén. A kinti napok is bizonytalanságban és feszültségben teltek. Melbourne-ben kéziszercsapatunk Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Alice, Korondi Margit, Köteles Erzsébet, Tass Olga összeállításban aranyérmes lett. Ezen az olimpián Keleti Ágnes négy aranyérmet szerzett. A mieink az összetett csapatversenyben a második helyen végeztek, így Korondi Margit két érmet szerzett.

Ő is azon olimpikonok egyike volt, aki elfogadta a Sport Illustrated ajánlatát, és részt vett a sportlap által szervezett három hónapos amerikai körúton. Annak végeztével Kaliforniában telepedett le, hiszen egész életében a napsütésre vágyott. Itt kezdetben úszást oktatott, majd idővel ismét tornával, azon belül is az alakformálással és az egészséges életmóddal kezdett el foglalkozni, amelyben legalább olyan sikeres volt és olyan hírnévre tett szert, mint Magyarországon élsportolóként.

„Amíg versenyeztem, mindig olyan természetesnek tűnt, hogy nyerek, akkor nem értékeltem, mit értem el, hogy olimpiai bajnok lettem. Most, idősebb koromra kezdem megérteni, mit értem el” – nyilatkozta.

S bár távol Magyarországtól élt, döbbenetes, hogy a március 6-i halálhíre Magyarországon csak április 21-én lett hivatalos.

Borítókép: Korondi Margit nyolc érmet szerzett az olimpiákon (Forrás: MTI-archív)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.