Minden jegy elkelt, több év után ismét hokiláz Fehérváron

Kedd este 19.45-kor megkezdődik a Red Bull Salzburg–Fehérvár AV19 döntő az osztrák jégkorong-bajnokságban. A szomszédos ligában szereplő magyar csapat már az elődöntőbe jutással is fennállása eddigi legjobb eredményét érte el, de persze evés közben jön meg az étvágy. A Volán amerikai edzője, Kevin Constantine a jó rajt jelentőségét hangsúlyozza.

Magyar Nemzet
2022. 04. 05. 11:20
null
Fotó: Soos Attila Etele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindegy jegy elkelt – adta hírül már hétfő délután a Fehérvár AV19 vezetősége a klub Facebook-oldalán. A félreértések elkerülése végett nem a keddi salzburgi, hanem a csütörtöki hazai mérkőzésre… Ahogy a fehérváriak fogalmaznak, hosszú idő után először az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnok teljesen megtelik. Óriási az érdeklődés tehát az osztrák jégkorongbajnokság döntője iránt.

A Volán nem csupán a fináléba, hanem a 2007 óta tartó, tehát immár másfél évtizedes ausztriai vendégszereplése során már az elődöntőbe is idén először jutott be. Az elmúlt évek gyengébb szereplése, valamint a Covid-járvány miatt csökkent az érdeklődés, elmaradoztak a szurkolók, de a koronázó város most ismét hokilázban ég.

A magyar csapat ellenfele, a Red Bull Salzburg is viszonylag új csapat a ligában, csupán 2004-ben csatlakozott hozzá, ám folyamatosan annak az egyik legerősebb gárdája, már nyolcszoros bajnok, ráadásul néhány korábbi affér ­miatt a fehérvári drukkerek ádáz ellenfélként tekintenek rá.

Egy meccs, 252 perc kiállítás…

A két csapat legemlékezetesebb mérkőzését 2008 novemberében vívta Székesefehérváron, az akkor és ott történtek a mai napig terhelik a két klub viszonyát. A hazaiak kanadai légiósa, Derek Cou­ture a harmadik harmad elején 3–1-es osztrák vezetésnél honfitársát, Jeremy Rebeket a palánkra lökte – elevenítette fel az esetet a Nemzeti Sport. A védő a jégen maradt, a Red Bull termetes támadója, Matthias Trattnig pedig a szabálytalan csatárnak esett, és óriási bunyó kerekedett. A balhé pillanatában a jégen sem lévő Fodor Szabolcs (napjainkban az FTC vezetőedzője) a kispadról a jégre settenkedett, és ő is kőkemény pofoncsatát kezdett az amerikai Lee Sweattel, és alaposan meg is verte. A „fight night” néven elhíresülő összecsapáson – amely során összesen 252 perc büntetést osztottak ki a játékvezetők – a fehérváriak részéről még térdhasználatért Ryan Bonni is 16 meccses eltiltást kapott, Couture „csak” 12-t, de utóbbi szerződését azonnal felbontotta a klub. A Salz­burg utált ellenféllé vált, és ezen nem segítettek a bikák akkori edzője, Pierre Pagé nyilatkozatai, előfordult, hogy a Balkánhoz hasonlította a fehérvári atmoszférát. Később a fennhéjazó Pagé mosolyát is sikerült többször lehervasztaniuk a fehérváriaknak, de a kezdeti összekülönbözések beleégtek a fehérvári szurkolók lelkébe.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó döntő kedd esti, salzburgi első mérkőzése előtt Kevin Constantine, a fehérváriak vezetőedzője előrebocsátotta, hogy a Red Bull a liga legerősebb csapata, így a párharc esélyese, de persze nem ijed meg kihívástól.

– Amiben jó, abban nagyon jó, de úgy vettem észre, a rájátszás alatt nem újított sokat. Javarészt ugyanarról a keretről beszélünk, amellyel négyszer összecsaptunk az alapszakaszban, és a játéka sem változott jelentősen – hangsúlyozta Kevin Constantine, majd kiemelte, a jó rajt ezúttal különösen fontos. – A számok azt mutatják, az első gólt szerző csapat jóval nagyobb eséllyel nyer. Ha azt akarjuk, hogy legyen sanszunk a bajnoki címre, kirobbanó formában kell rajtolnunk.

Az első mérkőzés kedd este 19.45-kor kezdődik, a találkozót a Digisport1 élőben közvetíti.

Borítókép: a sikersorozat folytatását remélik a drukkerek (Fotó: Fehérvár AV19)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.