Az ősi rivális szerbek segítették férfipólósaink felkészülését

A negyeddöntővel kezdődik érdemben a világbajnokság, a negyeddöntő a legfontosabb mérkőzés. A gyakran hangoztatott két vélemény nem mond ellen egymásnak, nem is dramatizálja mesterkélten a mai találkozó tétjét. Amennyiben a magyar férfivízilabda-válogatott sikeresen veszi az Olaszország elleni meccset, aligha zárja üres kézzel a világbajnokságot, a vereség viszont a magyar hagyományok alapján egyértelműen kudarc lenne.

Magyar Nemzet
2022. 06. 29. 12:00
Zalánki Gergő Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fantasztikus meccs elébe nézünk, világklasszis játékosok szerepelnek a magyar válogatott soraiban. A vízilabda történetének két leghíresebb csapata csap össze, ebből csakis jó mérkőzés kerekedhet ki – Alessandro Campagna, az olasz válogatott szövetségi kapitánya (korábban maga is kiváló játékos, az 1992-ben olimpiai bajnok olasz válogatott tagja) így kedveskedett a mieinknek.

Köszönjük, igaza van, igen, kilenc olimpiai aranyéremmel Magyarország a férfivízilabda történetének legeredményesebb nemzete. S hogy Olaszország lenne a második? Nos, az olaszok ugyanúgy háromszoros ötkarikás győztesek, mint a britek és a jugoszlávok, de ha a jugó sikerekhez hozzászámítjuk a szerbek két diadalát, akkor már lehetnek kétségeink.

A világbajnoki örökrangsort viszont kétségtelenül az olaszok vezetik négy arannyal – nekünk három van –, ráadásul ők a címvédők, úgyhogy Campagna csak akkorát tódított, ami a medence partján már szinte elvárás.

A két együttes legutóbbi, igazán éles tétmeccse 5-5-re végződött Tokióban, még a csoportkörben, de aztán Campagna legénysége a negyeddöntőben simán, 10-6-ra alulmaradt Szerbiával szemben. Ki ne tudná, Märcz Tamás együttese végül bronzérmes lett.

Az olasz válogatott még jobban átalakult az olimpia után, mint a magyar.

A vb-n a C csoport rangadóján 14-12-re kikapott Spanyolországtól, ami nem dráma, valójában az volt meglepő, hogy az olaszok az utolsó negyedet 12-10-es vezetésről 4-0-ra elvesztették. A nyolc közé jutásért aztán 17-6-ra kiütötték Ausztráliát. Nehéz megjósolni, ma este melyik arcukat mutatják.

A csoportkör tanulságait így értékelte Märcz Tamás:

– Egyre gyorsul a vízilabda, egyre több támadást vezetnek a csapatok egy mérkőzésen belül, gyorsabbak a mikromozgások a kapu előtt.

Egyre kevesebb a gyenge csapat a férfimezőnyben, technikailag és fizikailag jól felkészített játékosok szerepelnek a vébén, ezért az elvárásnak megfelelően a maximumot kell kiadnunk magunkból, hogy hozzuk a mérkőzéseket vagy olyan különbséggel nyerjünk, amilyennel elképzeltük.

Ezen a három találkozón a magunkkal szembeni elvárás alapján kötelező volt a győzelem, de kötelező volt az is, hogy magas színvonalon, sebességgel és dinamikával vízilabdázzunk. Tapasztaltuk, hogy egy kis kimaradást is azonnal gólokkal büntetnek a riválisok, úgyhogy nagy figyelemmel kell játszani, hogy limitáljuk az ellenfelek lehetőségeit.

Az olaszokat aztán így jellemezte a szövetségi kapitány: – Friss és gyors az olasz csapat. Nem okozott különösebb meglepetést a játékuk, nem igazán láttam új dolgot. Akik nemrég kerültek be a válogatottba, ismertem a klubjukból vagy utánpótlás-tornákon láttam őket. Azokat a játék­elemeket váltogatják, amiket láttunk a korábbi napokban, illetve amikkel a világligában is kísérleteztek.

Igyekeznek gyors lefordulásokat vezetni, pörgősen játszanak, elég jól, agresszívan védekeznek, sok mozgást végeznek támadásban, szóval hozzák a megszokott olaszos vízilabdát.

Märcz Tamás a Nemzeti Sportnak nyilatkozva beszélt a közönség támogatásáról: – Amikor bevonulunk, látjuk a támogató tekinteteket és a zászlókat, amelyek fentről lefelé piros-fehér-zöldek, és nem más irányban vannak rajtuk ugyanezek a színek. Ez kiindulópontnak kiváló, viszont helyettünk nem nyer meccset a szurkolótábor. Bizalmat, lendületet és hitet ugyanakkor adhatnak kívülről a nézők, ez szerintem megvan a játékosokban is, de az nagyon jó, hogy kívülről is segítséget kapnak. Vízilabdaélmény a köbön, a külföldi vízilabdázók, akik még nem jártak nálunk, tátott szájjal nézik, hogy ilyen előfordul a sportágban. Bárcsak mindenhol ezt láthatnánk! Úgy tűnik, a magyar vízilabda továbbra is brand, és vonzza a közönséget, mi pedig igyekszünk ezt meghálálni.

A kapitány megerősítette, hogy válogatottunk rutinos emberei már évek óta a negyeddöntőre hegyezik ki magukat.

Majd elárulta, hogy a szerbek segítségével készültünk az olaszok ellen. A két csapat hétfői edzése időben egybeesett, s ezt kihasználva a felek szűk órát kétkapuztak.

A másik ősi rivális ellen nincs mit titkolni, különben is, a szerbekkel csak a döntőben kerülhetünk össze. Kínálja magát, hogy az a meccs lenne a torna megkoronázása.

Férfitorna, a negyeddöntő mai menetrendje

13.00: Görögország–Egyesült Államok
16.00: Szerbia–Horvátország,
18.30: Spanyolország–Montenegró
21.00: Magyarország–Olaszország

Borítókép: Tizenegy góllal jelenleg a magyar válogatott legeredményesebb játékosa (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.